Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Arbetet är en stor del av livet. Dessutom är en trevlig arbetsstämning, lämpliga uppgifter och trevliga arbetskompisar goda orsaker att jobba. Ett alternativ är också att grunda ett eget företag. Eller kanske jobba utomlands?

Många börjar jobba redan under studietiden. Det är nyttigt eftersom du inte bara får pengar utan även värdefull arbetslivserfarenhet. Jobb inom den egna branschen intresserar säkert många, men det lönar sig ofta att även ta emot annan typ av arbete. Kom ändå ihåg att studierna är den studerandes viktigaste jobb.

Var noggrann då du gör arbetsansökan och CV:n. På nätet finns många goda tips och modeller. En bra ansökan är saklig och innehåller all information som behövs men som även lyfter fram den ansökandes personlighet. Bli inte deppad om den första ansökan inte nappar. Det lönar sig att vara aktiv.

I Finland finns det ungdomsarbetslöshet inom en del områden och branscher men man försöker förbättra situationen med bland annat ungdomsgarantin.

Om du blir kallad till intervju ska du ta reda på om företaget och färdigt fundera ut några frågor. Det är inte bara den som intervjuar som får ställa frågor, utan också du som blir intervjuad får fråga om din möjliga kommande arbetsplats. Det kan finnas flera intervjuare på plats och ibland även andra sökande. Intervjun kan även ske per telefon.

Då du blir vald till jobbet är det dags att komma överens om arbetsvillkoren. Det är bäst att göra det skriftlig. I arbetsavtalet bestäms bland andra arbetsuppgifterna, hur länge jobbet varar, arbetstiderna och lönen.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.