Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Säker internetanvändning

Då du skriver något eller lägger upp dina bilder på nätet så ska du komma ihåg att de bevaras där för evigt och kan ses av alla. Du kan stöta på en pinsam bild ännu om tio år, även om du trodde att du tagit ner den.

För att andra inte ska missbruka dina användarnamn eller kontaktuppgifter så ska du inte berätta dina lösenord för någon och byta dem med jämna mellanrum. Ingen behöver få veta dem, inte ens din bästa vän. Riktiga officiella instanser frågar aldrig efter dina lösenord eller koder. Det finns fall där banken skickat ut ett meddelande där de frågar efter kundens koder. Dessa meddelanden har inte på riktigt skickats av banken utan är ett bedrägeri där man fiskar efter privatpersoners uppgifter i brottsligt syfte.

Byt dina lösenord tillräckligt ofta och senast då du misstänker att någon fått reda på dem. Använd inte samma lösenord på olika tjänster. Ett bra lösenord innehåller siffror och bokstäver som inte betyder något. 122abc eller KaisaK är inte bra lösenord, men TR54vb2 är ett bra lösenord. Ett bra lösenord består av en mening du kan komma ihåg, så som "Kaisa har två fiskar", Kaih2fis.

Om du ofta deltar i tävlingar på webben som kräver dina kontaktuppgifter ska du först läsa tävlingsreglerna. Så får du reda på i vilka syften dina uppgifter kommer att användas. Om du inte vill ha direktreklam ska du kryssa i rutan där du förbjuder detta. Då du laddar ner nya appar på din telefon eller på den sociala median ska du läsa användarinstruktionerna.

Det är möjligt att stöta på människor i webbdiskussioner som inte är den de utger sig för att vara. Den du chattar med kan vara en vuxen som verkar trevlig, men som har en dold agenda och som kan försöka locka den unga till exempelvis sexuella gärningar.

Om du tänker träffa en ny webbekant på riktigt så ska du bestämma träff på en offentlig plats och gärna ta med dig några vänner. Berätta även om träffen åt någon vuxen. Om personen verkar skum ska du snabbt ta dig därifrån. Ge aldrig ut dina kontaktuppgifter åt okända.

Dataskyddet är viktigt på nätet och allt från du öppnar datorn bör du iaktta ett korrekt skydd. Lär dig använda din dator rätt. Är dina antivirusprogram uppdaterade? Vad är en brandvägg? Hurdan internetanslutning har jag, och vilket operativsystem? Den värsta dataskyddsrisken är användaren själv. Genom att känna din dator bra kan du bäst förhindra till exempel virusprogram från att frodas.

Om du handlar på webben ska du försäkra dig om att motparten är pålitlig. Om webbshoppen väcker misstanke är det bäst att skaffa varorna någon annanstans. Kom ihåg att spara kvittot. Läs mera på Ungdomsliv.fi Köp och sälj på nätet -sidan.

Mera information om dataskydd hittar du på Kommunikationsverkets sidan.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.