Det är allt mer populärt att köpa och sälja på internet. Webbförsäljning är många små och till utbudet begränsade affärers livsvillkor eftersom de inte har resurser att hålla en butik med flera försäljare öppen i shoppingcentret. Därför kan man hitta sådana produkter eller sällsyntheter i webbaffärer som man aldrig stöter på i fysiska affärer.
Då du handlar i en webbshopp lönar det sig att ta reda på företagets bakgrund. I vilket land sker verksamheten? Hur länge tar varuleveransen och vad kostar den? Hämtas leveransen på posten eller kommer den ända hem? Hurdana erfarenheter har andra som handlat i affären? Om de beställda produkterna inte passar eller leveransen är fel, vad gör jag då? Om butikens webbsidor inte ger svar så kan du skicka dem ett e-postmeddelande.
Kännetecken för en god webbutik är att svaret på dessa frågor finns på deras hemsida. Om det är ett finländskt företag ska villkoren finnas på finska. Det är extra viktigt att använda en pålitlig webbshop då du köper från en utländsk butik eftersom konsumentskyddet varierar stort i olika länder och världsdelar. En liten inbesparing som sker då du beställer från utlandet kan bli en förlust ifall ni inte kommit överens om allt som gäller betalningen, skatterna och leveransen eller ifall försäljaren inte efterföljer det ni kommit överens om. Särskilt tullavgifterna för beställningar som kommer utanför EU-länderna kan överraska.
Webbköp som görs av minderåriga kräver alltid vårdnadshavarens tillstånd. Om tillstånd saknas är beställningen inte bindande. Ett avtal som gjorts på nätet är lika giltigt som ett som undertecknats i person.
På internet finns inte bara webbshoppar utan också olika auktioner och lopptorg. Vem som helst kan sälja något de äger, allt från en spelkaraktär till ett egnahemshus. Spalterna kräver ofta att man registrerar sig och att man noga följer de försäljningsinstruktioner som ges. Det lönar sig att ta en bra bild på varan man vill sälja och ange detaljer om dem för att försäljaren lättare ska kunna hitta dem. Kom ihåg att också nämna om det finns några fel på varan och om vem som står för postavgiften.
En lyckad beställning bekräftas med ett kvitto eller en orderbekräftelse som ofta skickas per e-post. Spara alla e-postmeddelanden, kontaktuppgifter och andra meddelanden tills affären lyckat är avklarad och varan och pengarna har bytt ägare. Ett problem som kan uppstå i webbhandeln är att din handelspartner är oärlig. Om en vara du köpt inte anländer och du inte längre får tag på försäljaren kan det vara fråga om bedrägeri. Då ska du anmäla saken till administratorn för den köp- och säljsajt du använt och till polisen. Det lönar sig att anmäla även en liten summa du förlorat till en lurendrejare.
Oavsett om försäljaren är en webbaffär eller en privatperson svarar han eller hon gärna på frågor om produkterna och leveransen och betalningen. Om försäljaren inte verkar vilja svara på frågorna eller är svår att nå kan det löna sig att inte köpa varan.
Om du saknar erfarenhet av att handla på nätet kan du fråga dina kompisar, föräldrar eller andra vuxna om råd. Deras erfarenheter kan hjälpa dig att smidigt handla och sälja.
Läs mera om näthandel på Konsumentförbundet på finska.
Konkurrens- och konsumentverkets sidor ger information om näthandel på svenska.
Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.
Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.