Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Informationssökning på nätet

På nätet kan du hitta svar på nästan vilken fråga som helst Att hitta rätt information kräver färdigheter och förmågan att använda internet rätt. Även om informationen är ute på nätet betyder det inte att den är pålitlig. Wikipedia är den webbinformationskälla som ungdomar oftast använder och sajten erbjuder mycket information på flera språk. Wikipedia räcker ändå inte som enda informationskälla, eftersom man aldrig kan vara säker på kunskaperna hos den som skrivit artikeln. Vem som helst kan skriva artiklar på Wikipedia.

Då man söker information på webben är rätt sökord och sökinställningar viktiga. Med hjälp av dem begränsar man ämnesområdet lämpligare och kan välja på vilka språk man vill hitta resultat. Många sökmotorer erbjuder även möjligheten att begränsa och precisera sökningen att gälla till exempel bilder eller videor. Om det känns som om du inte hittar något på sökordet kan du försöka med en synonym, med att lägga till ett passande verb efter ordet eller söka ordet på ett annat språk.

Om man valt rätt sökord och fått hundratals, kanske tusentals, svar börjar skedet där man söker rätt information. Vem som helst kan skriva om vad som helst på nätet. Därför är källkritiken viktig. Sidan kan se bra och officiell ut, men om inga garantier finns för vem som skrivit den så lönar det sig att gå till nästa sida. Ju viktigare information du söker på nätet, desto viktigare ska du vara då du granskar sidorna. Om informationen ska användas för studier eller av myndigheter ska den alltid komma från en pålitlig källa.

Det finns många sätt att bedöma sidornas pålitlighet. Är sidan skriven på bra språk?  Vem uppdaterar sidan och varför? Är den som underhåller sidan en officiell instans, en expert eller en amatör? Är innehållet opartiskt eller försöker sidan påverka opinionen? En sida som verkar mycket pålitlig kan visa sig vara lurendrejeri. Försök därför hitta samma information i minst tre källor varav en borde vara en tryckt källa. Om alla källor finns på nätet är det en risk att de lånat av varandra och då kan uppgifterna vara fel på alla sidor.

Det är även viktigt att informationen är aktuell. Sidan har kunnat vara nyttig och saklig, men om den inte uppdaterats på flera år kan informationen ha blivit föråldrad. På många sidor finns en anteckning om när de senast uppdaterats.

Om du söker information för till exempel ett skolprojekt ska du hänvisa till en webbkälla på samma sätt som till information du hittat i en bok. Anteckna den webbsida du använt och datumet då du besökte sidan. Innehållet på en del sidor förändras mycket hastigt så informationen du använt kan vara försvunnen två veckor senare. Anteckna även vem som gjort sidan du lånat, oavsett om det är fråga om en privatperson eller myndighet.

Som bäst är internet ett nyttigt verktyg som smidigt gör livet lättare på många sätt.

Tips för att söka information på nätet hittar du på Biblioteken.fi.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.