Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Att dela material

Fildelning utgör största delen av hela internettrafiken.  All information som presenteras i elektronisk form kan delas som material över nätet. I praktiken betyder detta till exempel bilder, videon, texter, ljud eller dataspel- och program.

Internet gör det möjligt att enkelt publicera en egen produktion. Om du skriver dikter får du snabbt publik för sina texter på rätt tjänst, och om du spelar i ett band får ni snabbt lyssnare då ni laddar upp er musik på nätet. En mer begränsad läsarkrets fås genom en egen blogg, medan en mer internationell och större publik enklare fås genom att ladda upp videon på en internationell videosida. Det finns olika publikationskanaler som har specialiserat sig på olika ämnen.

Genom att dela sitt eget material på nätet får man inte bara mer publik utan även kommentarer och uppmuntran. Feedbacken på internet är inte alltid positiv så det lönar sig att vara noga med hurdant material man delar ut. Det gäller att vara beredd även på mer negativa meddelanden. Ett material som laddats upp på internet är i praktiken omöjligt att sedan helt få bort därifrån. Om du laddar upp en pinsam bild på dig själv kan du fundera på om du ännu som vuxen vill att bilden kan ses av alla. Ett roligt skämt kan bita dig i baken på till exempel en jobbintervju. Om det syns andra igenkännbara personer på dina bilder ska du alltid fråga dem om lov för publiceringen.

Då du laddar upp eller ner material på nätet lönar det sig att kolla hur stor filen är. Det tar länge för en större fil att ladda medan en video som är för liten kan å andra sidan kan vara oklar att se. Allt eftersom man blir van med att ladda upp material på nätet så lär man sig ändra filstorleken till rätt storlek.

Man får inte dela eller ladda ner vad som helst. Största problemet i internetmiljön är olovlig fildelning, dvs. piratism. Din dator deltar i brottslig verksamhet om du laddar ner till exempel olagliga filmer. Piratismen på webben orsakar finländska samhället hundra miljoners helhetsförluster årligen. Den största gruppen som delar olovliga filer är de unga, och största delen av de otillåtna laddningarna är musik.

Läs mera på Tekijanoikeus.fi -sidor.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.