Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Överkonsumtion av internet och spelberoende

Tiden på webben går snabbt och ibland spenderar man mer tid än man tänkt: avsikten var att bara titta in snabbt men det blev en spelsession på flera timmar. Om detta händer ofta, om det blir svårt att stänga av nätet och du inte kan vara en dag utan internet, kan det vara fråga om en överkonsumtion av internet.

En överdriven och okontrollerad webbanvändning har många följder. Då internet styr livet kan vännerna, hobbyerna, studierna och jobbet bli lidande. Till fysiska symptom hör till exempel smärtor i nacken och skuldrorna, huvudvärk och sömnlöshet, till och med depression.

Webben kan göra dig beroende på många sätt, men de vanligaste problemen orsakas av diskussionsforum, webbspel och sociala median. Andra är mer benägna att bli beroende än andra, och problemen kan variera från lindriga till svåra. Om du har det svårt i vardagen kan webben och spelandet erbjuda dig en väg ut ur problemen. Men on internet används som utväg i för hög grad kan det öka på problemen och en smällknut uppstår där problemen matar varandra.

Att tillbringa mycket tid på nätet innebär ännu inte ett beroende. Beroendet avslöjar sig oftast först då man av en eller annan orsak måste begränsa möjligheten att använda internet vilket leder till en svår ångest. Är det en helt orimlig tanke att spendera ett veckoslut på villan utan internet? Hur mycket tid har du över för kompisarna, hobbyerna utanför internet och för skolan? Vad kunde du göra istället för att hänga på nätet?

Nätberoendet är släkt med spelberoendet och det finns hjälp att få. Till exempel kan A-klinikerna som finns på tiotals orter i Finland hjälpa. Vården siktar inte på att patienten helt ska sluta använda internet utan avsikten är att begränsa ett överdrivet bruk. Det viktigaste är att identifiera det egna problemet och ta allvarligt på oron som närstående uttrycker.

Ifall nätspelet hänger ihop med ett okontrollerat hasarspelande och spelen tar allt mer pengar än du tänkt kan du få kostnadsfri hjälp av olika instanser per telefon eller på nätet.  Du kan ta kontakt anonymt och även närstående till spelberoende kan få hjälp.

Om du är orolig över ditt internetbruk eller om du tillbringar allt för mycket tid på webben kan du tala med saken med dina föräldrar, hälsovårdaren eller en annan vuxen. Om du ingriper i tid hinner saken inte bli okontrollerbar:

Testa ditt nätanvändande på Päihdelinkki.fi -sidan.

Problem med eget eller någon närståendes spelande? Läs mera på Peluuri.  

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.