Ett år utomlands är en dröm för många. Oftast åker man som utbyteselev under gymnasiet eller genast efter det. Den vanligaste åldersgränsen för att få åka är 14 år.
Som utbyteselev får du bekanta dig med ett främmande land och dess språk och kultur på ett speciellt sätt. Du bor oftast i en lokal familj vars vardagliga liv med sina glädjeämnen och sorger gör att du blir bekant med den praktiska biten. Du blir även bekant med den nya skolan, dina nya klasskompisar och en helt ny värld.
Att vara utbyteselev hjälper inte bara till med att lära dig språket utan även med att agera självständigt i en främmande miljö och med att skapa nya bekantskaper. Många vänskapsband som knutits under utbytesåret fortsätter även om du flyttar hem. Upplevelserna är unika och ofta nyttiga även i arbetslivet. En internationell erfarenhet är sällan till skada.
Olika serviceproducenter erbjuder elevutbyte. En del är kommersiella företag och en del organisationer som inte strävar efter vinst. Det lönar sig att ta sig tid att hitta den lämpliga researrangören eftersom det finns skillnader i tjänsterna som utbuds men även i åldersgränserna, priserna och länderna dit du kan åka. Om du planerar att åka så kan du kolla på nätet och tala med personer som redan varit utbyteselever: vart lönar det sig absolut att åka och vad kan jag skippa?
Om ett år som utbyteselev känns som en för lång tid kan du åka på sommarutbyte. Under sommarutbytet bor man oftast cirka en månad hos en lokal familj och bekantar sig med regionens liv och leverne och studerar språket.
Mera information om utbytesstudier hittar du på Maailmalle.net.
Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.
Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.