Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Rusmedel i trafiken

Rusmedel och trafik är en dålig kombination. Kroppen absorberar alkohol snabbt men förbränner den långsamt. Redan en liten alkoholhalt i blodet försämrar körförmågan och ökar på risken att hamna i olycka. Samma gäller även narkotika: föraren kan göra sig skyldig till rattfylleri även om han är påverkad av narkotiska medel.

Då blodalkoholhalten överskrider 0,5 promille ökar olycksrisken kraftigt och risken för att en förare med över 1,6 promille i blodet ska hamna i en olycka är över fyrtio gånger så troligt som för en nykter förares del.

En mellanöl motsvarar en viskydrink i baren, ett stort stop fyrans öl motsvarar två. Om du innan färden riktigt behöver tänka på om du är i körskick eller inte så lönar det sig nog att vänta på en mer lämplig tidpunkt eller ringa efter en kompis som kan köra eller en taxi. Om något allvarligt händer då du kör under påverkan av alkohol är det inte bara följderna som du måste tåla, utan även ditt dåliga samvete:

Mera information om övervakning av alkohol- och drogmissbruk finns på Polisens sidor.

En räknare för hur alkoholen förbränns hittar du på Laskurit.fi på finska. Ta ändå och fundera över varför du behöver räknaren! 

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.