Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Eget beslut, eget ansvar

Var och en ansvarar för sina egna handlingar och det är inte värt att göra oövertänkta beslut även om gruppen eller kompisarna trycker på. Goda kamrater hjälper till att göra rätt val även i trafiken. Ett par goda beslut på förhand hjälper dig att ta dig långt och att förebygga olyckor: Om du dricker så kör du inte, åk aldrig med en berusad chaufför, använd alltid säkerhetsbälte och om du åker moped så fäster du hjälmen ordentligt.

Ifall någon av dina kompisar har för vana att åka för fort eller ta onödiga risker i trafiken så kan det löna sig att ta tag i saken. Att köra av vägen i för hög hastighet är en av de vanligaste orsakerna till ungdomarnas olyckor. Tveka alltså inte att be föraren att sakta ner eller att stanna.

En god och ansvarsfull kompis hindrar en berusad person från att köra moped eller bil. Det är svårt att räkna ut hur snabbt alkoholen förbränns eftersom man inte alltid vet eller minns hur mycket man druckit och hur snabbt den egna kroppen förbränner alkohol. Meddela polisen om din kompis sätter sig bakom ratten berusad och inte bryr sig om dem som försöker hindra honom.


Läs mera på Automobilförbundets sidor på finska.


Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.