Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Att åka moped

Mopedens största konstruerade hastighet är 45 kilometer i timmen och man får inte åka snabbare än det med moped. Att trimma mopeden påverkar dess köregenskaper och det är olagligt att köra i trafiken med en trimmad moped. Var fjärde mopedolycka med dödlig utgång sker med en trimmad moped.

Att trimma mopeden har följder. Då hastigheten fördubblas blir bromssträckan fyra gånger länger. Om du skulle hamna i en allvarlig olycka med en trimmad moped, vore du redo att bära följderna? I en olycka är det inte bara du som riskerar att utsättas för skador, utan du kan även skada andra. Det är heller inte klokt att låna ut en trimmad moped åt en kompis.

En godkänd skyddshjälm ska alltid användas då man kör eller är passagerare på en motorcykel eller moped. Hjälmens uppgift är att skydda huvudet vid olycksfall. Dessutom skyddar hjälmen huvudet från regn, värme, köld, buller och stenskott.

Hjälmen ska ha goda stötskyddsegenskaper. Hjälmen dämpar stötar och sprider ut en punktaktig belastning på ett större område ifall en olycka sker. Hjälmen ska fästas rätt. Annars flyger den av huvudet vid en krock.

Antalet mopedbilar är ännu litet, men de ökar snabbt i antal. Ett problem som gäller mopedbilens säkerhet är hastighetsskillnaden jämfört med övrig trafik utanför tätorten. Ett annat säkerhetsproblem är mopedbilisternas dåliga regelkunskaper särskilt i korsningar. Mopedbilisterna behöver utbildning särskilt om hur trafiksituationer ska hanteras. 

Ta reda på med vad du kör och hurdant körkort som behövs om du tänker köra en terränghjuling eller en snöskoter. Det finns flera olika fyrhjulingar för olika behov. Reglerna varierar så det lönar sig att kolla upp vad som gäller för just fyrhjulingen det är frågan om. När du åker snöskoter är det även viktigt att veta var man får köra och var det är förbjudet.

Information om fordonskategorier finns på Trafiksäkerhetsverkets sidan.

Testa hur snabbt din moped skulle stanna på Trafikskyddets test.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.