Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Det kräver ansvar att vara ute i trafiken. Eftersom både barn, mopeder, bilar och skateboardar delar gatorna, är det viktigt att känna till och följa de gemensamma reglerna.

Kör endast då du är i skick – nykter och alert. Det är oansvarigt och olagligt att köra under påverkan av alkohol eller droger. Följderna kan vara allvarliga inte bara för dig själv, utan även för passagerarna eller andra vägtrafikanter. Det lönar sig heller inte att sätta sig bakom ratten arg eller trött. Polisen ansvarar för trafikövervakningen och bestraffningarna. Även kommunikationsministeriet ansvarar för vägtrafiklagarna vid sidan av polisen.

Körkortet är en viktig milstolpe i många ungas liv. Det första året bakom ratten är viktigt, eftersom bilisten då lär sig känna sin egen körstil och sitt förhållande till den övriga trafiken. Det första köråret är även det mest riskfyllda: tre gånger så många trafikolyckor sker under det första året jämfört med bilister som kört i tre år. Finlands bilskoleförbund och Traficom ansvarar för förarutbildningen och körkortssakerna. 

Kompisarna kanske försöker driva på den unga chauffören och uppmana till att göra dumdristiga saker i trafiken. Bli inte provocerad utan håll dig till din trygga och säkra körplan. Du ser väl även till att ditt fordon är i gott skick, har rätt utrustning och är försäkrat.  Säkerhetsbältena ska fungera och de ska användas både i fram- och i baksätet. Även lyktorna och hjulen ska vara i gott skick.

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.