Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Var hittar jag lägenhet?

Om du söker en hyresbostad ska du följa med spalten uthyres i tidnignar eller lämna en egen annons om att du önskar hyra bostad. Det finns många hyresbostäder på den fria marknaden men tävlingen om dessa är hård då skolorna börjar och de nya studerandena flyttar till sin studieort. Ju noggrannare kriterier du har för boendet desto svårare är det ofta att hitta rätt lägenhet.

En studerande kan söka en studiebostad. I de största studiestäderna finns det en studentbostadsstiftelse som förmedlar både studentrum och större familjebostäder som oftast ligger på bra ställen nära studieplatserna. Skicka in ansökan genast då du får veta att du fått studieplats. Var tredje studerande bor i en studentbostad.

Även andra instanser förmedlar hyresbostäder. De kan vara företag, bolag eller stiftelser som finns i hela Finland eller endast i en viss kommun. Du hittar bäst information om deras bostäder på webben på företagets egna sidor eller på sidor där man samlat alla fria hyreslägenheter. Även kommunerna erbjuder hyresbostäder.

Fastighetsförmedlare säljer inte bara lägenheter utan ibland förmedlar de även hyresbostäder. Kolla också in deras sidor. En möjlighet är att köpa en egen lägenhet om du har tillräckligt med kapital.Ju tidigare du börjar leta efter bostad, desto bättre möjligheter har du att hitta den lämpligaste bostaden. Ibland måste man ändå nöja sig med ett alternativ som kanske inte är det mest önskade, eftersom det främst underhösten är en hård konkurrens om lägenheterna på studieorterna och de unga har brått att flytta in och börja sina studier. Det är möjligt att leta efter en ny och bättre bostad efter att studierna inletts.

Läs mera om studentbostäder på Soa ry sidor på finska.

Mycket information om att bo på hyra hittar du på Miljo.fi sidor.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.