Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Att bo självständigt

Att för första gången flytta och bo ensam är det största steget mot självständighet i många ungas liv. Oavsett om du flyttar en kilometer eller tusen kilometer bort är det egna hemmet ändå ditt eget och förändringen stor. Det självständiga livet kan börja. Detta innebär både frihet och ansvar.

Det första steget är att skaffa lägenhet och underteckna ett hyresavtal. I hyresavtalet bestäms till exempel hur stor hyran är, hur länge hyresavtalet gäller och villkoren för att höja hyran. Hyresavtalet kan vara tidsbundet eller gälla tills vidare. Vid ett tidsbundet hyresavtal är datumet då hyresavtalet upphör känt då avtalet ingås, medan ett avtal som är ikraft tills vidare upphör först då hyresgästen eller hyresvärden säger upp det. Ett tidsbundet hyreskontrakt kan avslutas innan bestämt datum endast med hyresvärdens tillåtelse eller med domstolsbeslut.

Ofta ska hyresgästen betala en garanti som fås tillbaka vid bortflytt ifall lägenheten är i oklanderligt skick. Om hyresgästen har gjort något som gör att lägenheten behöver renoveras så dras summan för detta av från hyresgarantin. Lägenheten får nötas normalt, det är tillåtet. Hyresgarantin får inte vara större än tre månaders hyra.

Det finns olika boendeformer och människorna behöver just rätt lägenhet för sin livssituation. Om du trivs med ett socialt liv kan ett kollektivboende passa dig. I ett kollektivboende delar vänner en bostad tillsammans. Kollektivboendets karaktär beror helt på hur tätt samfundet är och hur personkemin funkar. De är enklare att bo tillsammans om man på förväg gör upp spelregler för hur vardagens ärenden ska skötas.

Om ett kollektivboende inte lockar men du gärna skulle ta emot sällskap så kan du skaffa en lägenhet tillsammans med en kompis. Om kompisen är av det motsatta könet kan FPA kräva ett intyg på att ni inte lever i ett parförhållande, som skulle inverka på bostadsstödet.

I en studentkorridor delar personer som inte känner varandra sedan tidigare lägenhet. Alla har ett eget rum som kan låsas och dit de andra invånarna inte något att göra. Att bo i ett studentrum är billigt men ofta byts hyresgästerna ut i rask takt och du kan aldrig vara säker på vem som näst bor i rummet intill. Att bo i studentkorridor är populärt bland studeranden.

Om du har husdjur som flyttar med dig kan det vara svårare att hitta bostad, eftersom husdjuren inte är välkomna överalt. En flock hundar ryms inte in i ett studentrum så då är enda alternativet att hitta en hyreslägenhet där hundar är tillåtna.

Läs mera på Nuorisoasuntoliittos sidor på finska.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.