Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Att flytta till det första egna hemmet är ett stort steg mot självständighet. Ett eget hem innebär ansvar: det ska skötas ordentligt och hyran ska betalas i tid. Boendet innebär andra kostnader än bara hyran, eftersom hyresgästen ofta ska betala vatten, el och internet själv. Även olika införskaffningar till det nya hemmet kräver pengar.

Börja söka lägenhet i god tid. Ju fler kriterier du har för boendet, desto svårare kan det vara att hitta ett lämpligt hem. Hyran påverkas av till exempel lägenhetens läge, storlek, utrustning och skick. Om du alltså vill bo i en relativt ny etta med bastu i stadskärnan kan du förbereda dig på att hyran är högre än för en lägenhet som ligger utanför centrum.

Det finns många hyresbostäder på marknaden och efterfrågan är störst särskilt då skolorna börjar. Tidningsannonser, skolornas anslagstavlor, internet och bostadsförmedlingar, stiftelser och bolag är bra sätt att hitta en lämplig lägenhet. Studerande kan även söka studentbostäder.

Ditt hem är en plats dit ingen får komma utan ditt tillstånd – inte ens hyresvärden. Beakta dina grannar och du själv eller dina kompisar får inte störa husets andra invånare. Om något som hör till lägenhetens möblemang går sönder ska du genast meddela detta. I en del fall kan hyresvärden kräva att du skaffar hemförsäkring.

Det finns många olika sätt att bo på. Om du inte tyckeorm tanken på att bo ensam kan du skaffa en gemensam bostad med en kompis, i en studentkorridor eller kanske söka ett kollektivboende. Om du har tillräckligt med kapital kan du även köpa en egen lägenhet.

Läs mera om olika sätt att bo på Ungdomsliv.fi sidor.

Nyttig information om boendet hittar du på UngInfos sidor.

Mera om boendet kan du hitta på Miljo.fi -sidor.


Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.