Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Spelberoende

Spelvärlden kräver spelöga. För de flesta unga orsakar spel för pengar inga problem. Pengaspel är bland andra lotto, penningautomater, skraplotter, tipsspel, vadslagning, kasinospel och totospel. Det är förbjudet att spela dessa om man är under 18 år.

Vad betyder pengaspelen för dig? Är de roligt tidsfördriv för dig eller använder du spelen för att till exempel glömma att du känner dig ensam? Om du försöker hålla spelandet hemligt eller om du ljuger för dina närstående, är det skäl att bli orolig. Spelandet kan bli mycket dyrt. Om du har upprepade och misslyckade försök att skära ner på eller sluta spelandet, ska du ta dig en titt i spegeln.

Kom ihåg att du förlorar allt mer om du först förlorar pengar och sedan snabbt försöker få tillbaka det du förlorat genom ett nytt spel. Du märker att du behöver allt större summor för att få spänningen du vill ha. Problemet kan till exempel visa sig som så att du ofta lånar pengar av bekanta eller tar snabblån. Om du förlorat egendom eller om ditt förhållande till pengarna ändras så ska du stanna upp.

Det krävs mod att erkänna spelberoende, eftersom det ofta är en sak som hemlighållits och dolts. Eftersom spelet ger välbehag kan det vara svårt att sluta. Men ta ändå upp saken för diskussion, eftersom det är första steget till förändring.

Om du identifierar spelandet som ett problem för dig kan du börja skriva en speldagbog där du antecknar dina känslor och sinnesstämningar som spelet ger dig. Anteckna även hur mycket tid spelet tog. Ställ på förhand upp en gräns för summan du kan använda för spelet och bestäm att du inte lånar pengar. Håll pauser, till exempel några veckor, då du inte spelar. Spela inte alls om du är stressad eller deprimerad eller undvik sådana spel som är snabba och riskfyllda.

Telefontjänsten Peluuri på numret 0800 100 101 hjälper dig få hjälp. Numret är kostnadsfritt.

Mera information om spelberoende hittar du på Peluuri och Droglänken.fi.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.