Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Nikotin

Nikotin är ett lagligt rusmedel. Om du är under 18 år får du inte inneha några tobaksprodukter.

Det sociala trycket för att börja röka kan vara kraftigt om man röker i ditt kompisgäng eller i din närkets. Att röka till sammans kan ge en känsla av samhörighet och då hänger det ihop med sociala behov. Nikotin är det ämne i tobaken som orsakar beroende.

Nikotin absorberas av blodomloppet och går upp i hjärnan på några sekunder. Först stimulerar det hjärnaktiviteten och kan kännas njutningsfullt.

Nikotin är ändå ett nervgift och skadligt för din hjärna. Tobaken innehåller inte bara nikotin utan en massa andra kemikalier också. Av dem orsakar cirka 50 cancer, och är alltså karsinogena. Till exempel är lung- och struphuvudcancer hotbilder i framtiden om du börjar röka.

Nikotinberoendet uppstår rätt snabbt. Beroendet är både fysiskt och psykiskt. Du kan börja må illa och få förgiftningssymptom av för stora nikotindoser. Hudens ytliga blodcirkulatio blir sämre och förmågan att tåla kallt försämras. Nikotinet höjer även blodtrycket och pulsen. Din pojk- eller flickvän gillar nödvändigtvis inte att du luktar tobak.

Nikotin orsakar tusentals dödsvall i Finland årligen. Gå inte med i den gruppen, enklast är det att aldrig börja röka. Då du en gång börjat röka kan det vara svårt att sluta, och det lyckas inte alltid på första försöket. Men ge inte upp. Det finns hjälp.

Läs mera på ASH Finlands sidor.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.