Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Nätberoende

Internet kan vara till nytta på många sätt: du hittar snabbt information och kan föra fram dina egna tankar. Om nätanvändningen blir tvångsmässigt och svårt att hantera kan det frågan om ett beroende. Till saken kan även höra skuldkänslor: är tiden du tillbringar på nätet bort från studier, kompisarna eller motioneringen? Om du lider av till exempel huvudvärk och är irriterad, stanna upp och fundera på om dessa känslor kan bero på att du suttit framför datorn för länge.

Olika diskussionsforum, chattar, IRC, rollspel och e-posten kan ta flera timmar av din dag utan att du märker det, till och med få dig att glömma att äta. Då är det bra att stanna upp. Det som orsakar beroende är innehållet på webben, så som porrsidor, videon och webbspel. Om webbvännerna blir så viktiga att de ersätter dina verkliga vänner ska du börja begränsa tiden du tillbringar på nätet.

En viktig sak som nätberoendet snabbt påverkar är nattsömnen. Bestäm att du till exempel inte ska surfa på nätet efter klockan 23 utan dyka ner i säng i stället. Din hjärna behöver tillräckligt med vila för att du ska kunna funktionera och lära dig nytt. Det är möjligt att bli fri från internetberoendet. Det kräver målmedvetenhet och ändrade rutiner. Ibland kan du inte göra det själv utan behöver hjläp.

Läs mera om internetbruk och nätberoende på Droglänken.fi.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.