Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Vardagens val

Var och en kan med våra egna val påverka hur världen borde se ut. Små gärningar kan ha stor inverkan, eftersom konsumenterna styr marknaden: vi erbjuds det som vi vill köpa. Genom att välja etiskt hållbara och miljöbesparande produkter är vi alla med och stöder vår gemensamma glob.

Den egna vardagen och konsumtionen kan utvärderas från många håll: Hur mycket belastar en sådan här livsstil och de val jag gör miljön? Hur kan jag bidra till att minska den mängd avfall jag producerar? Var är produkten jag köper tillverkad och vem är det som gjort den? Vad har jag på min tallrik? Genom att söka information lär vi oss konsumera på ett miljöbesparande sätt.

Hur tar vi oss från punkt a till punkt be: med lokaltrafik eller cykel, eller tar vi alltid bilen? Hur vi konsumerar och våra val i trafiken är mycket viktiga för miljön. Trafiken utnyttjar naturresurser och energi, orsakar buller och sänker luftkvaliteten och producerar avfall. Det är förstås svårt att ta sig till ishockeyträningar eller ut i slalombacken på cykel med all utrustning, men då kan man fråga om någon annan också ska åt samma håll. Att carpoola minskar på belastningen som trafiken orsakar.

Skräp hör inte hemma i miljön och en ansvarskännande medborgare ser alltid till att inget skräp blir kvar och slänger inte skräp på marken. Tuggummin och tobaksfimpar hör hemma i skräpkorgen. Det avfall som uppstår under en bilresa samlas i en påse och slängs bort på rätt plats: inte ut genom fönstret på vägrenen. Det är också viktigt att sortera avfall i bioavfall och annat avfall.

Den vegetariska kosten blir allt mer populär och om man äter vegetariskt på rätt sätt så är det bra för miljön. Till exempel säger Worldwatch-institutet och Världsnaturfonden WWF att det behövs mindre energi för att producera vegetarisk mat än det behöv s för att producera kött.  Köttproduktionen orsakar även mycket växthusgasutsläpp. Det lönar sig att öka antalet grönsaker på tallriken och att lära sig äta mångsidigt med grönt.

Köp inhemskt, det lönar sig. Produkter som tillverkas i Finland bidrar till sysselsättningen och det behövs även mindre energi för att transportera produkterna jämfört med en produkt som tillverkats tusentals kilometer bort.

Håll ett öga på vattenkonsumtionen Det råder inte brist på vatten i Finland, men det går åt mycket energi för att producera varmt vatten. Slösa inte med vatten i duschen i onödan. Ett enkelt sätt att komma ihåg att endast duscha i några minuter är att välja en favoritsång som inte är mer än fyra minuter och lyssna på den då du duschar. Då sången tar slut har du duschat upp din tid.

Vardagens små val kan kännas onödiga, men du kan inspirera andra genom dina egna val och små bäckar bildar en stor å. Genom att föredra hållbara produkter och att återvinna hjälper vi alla till att skapa en renare morgondag.

Läs mera om vardagens val på Konsumentförbundet på finska.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.