Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Koldioxidfotspåret

Människan lämnar alltid fotspår där hon gått. Var och en kan påverka hur stort fotspåret är.

Med koldioxidfotspår avses den klimatbelastning som föds på grund av en produkt, verksamhet eller tjänst. Klimatbelastningen ökar växthusgaserna och orsakar klimatförändringar. För varje beslut konsumenten fattar kan man räkna ut hur mycket utsläpp det orsakar. Genom att till exempel köpa inhemska grönsaker i stället för utländskt kött kan vi förminska vårt koldioxidfotspår, eller genom att välja lokaltrafik i stället för privatbil.

Konsumentens koldioxidfotspår kan delas in i direkta och indirekta utsläpp. Att köra med bil föder direkta utsläpp. Indirekta utsläpp föds till exempel genom att köpa en banan, eftersom det krävs energi för att odla bananen och transportera den till affären.

Koldioxidspåret kan räknas ut för i princip all verksamhet. Det syns på tallriken, på bröden, i elräkningen och i trafiken. Koldioxidfotspåret meddelas i kilogram. Det ekologiska fotspåret meddelas som yta: hur många jordglobar skulle det behövas om alla lever som jag? Finländarnas ekologiska fotspår är ett av de största i världen, medan indierna har världens minsta.

Konsumenten kan påverka sitt koldioxidfotavtryck i hög grad. De största utsläppen föds av hur vi bor, hur vi rör oss och av vad vi äter. De är nödvändiga för alla, men vi kan också välja.

Genom att byta till grön el, genom att installera en jordvärmepump och genom att göra en energikartläggning i hemmet kan vi förminska vårt fotavtryck utan att minska på boendetrivseln. Vi kan också påverka hur vi rör oss från plats till plats. Att ta tåget i stället för flyget på semester är ett miljövänligt val, eftersom flyget har ett väldigt stort koldioxidavtryck. Arbetsreseutsläppen blir mindre av att ibland jobba på distans och genom att byta ut bilen mot cykeln åtminstone sommartid.

Utsläppen som vår föda orsakar kan vi förminska genom att under växtperioden byta ut en del av maten mot sådant vi själva samlat i naturen, så som svamp, bär och fisk. Det lönar sig även att planera måltiderna och matinköpen, eftersom det förminskar på matavfallet. Enligt en utredning WWF Finland utfört kan vi hjälpa miljön genom att halvera vår konsumtion av nötkött och byta ut det mot till exempel fisk eller baljväxter, dessutom blir våra matvanor mer omfattande.

Läs mera om konsumentval på Yle artikeln: WWF: Så här minskar du ditt ekologiska fotavtryck.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.