Oron för det egna utseendet drabbar ibland var och en av oss. Har jag gått upp i vikt? Ser den här tröjan bra ut? Borde jag sminka mig mer och vad är det för finne som kommit upp bredvid näsan? Vågar jag le med min tandställning? Att ta hand om utseendet är en normal del av vardagen, men det får inte ta över hela livet.
Vi har alla en egen stil. Någon trivs i collegebyxor och tennistossor med ryggsäcken käckt på axeln, någon annan väljer kjol, skjorta och kappsäck. Att hitta sin egen stil är en viktig del av ungdomen och dit hör olika försök och modetrender. Det är kul att leka med olika stilar. Med tiden blir den egna stilen mer konstant och påverkas av till exempel klädkoden på jobbet och av den egna personligheten. Alla behöver inte se likadana ut.
Många kompisgäng förenas av likadana kläder. Detta kan orsaka utseendestress som blir värre av exempel på hur kvinnor och män borde se ut och som visas i reklam eller tv-program. Det finns ändå ingen sådan definition. Var och en få se ut precis som de vill och personligheten eller till exempel favoritmusiken får synas i kläderna och smyckena. Olikhet är en rikedom.
Låt inte pressen på utseende bli för stort. Om dina kompisar bryr sig om dig endast för hur du ser ut, är de inga riktiga vänner. En verklig vän lämnar dig inte även om du så gick klädd i en säck. En tvångsmässig oro för utseendet och till exempel den egna vikten kan peka på svårare problem. Du kan börja lösa upp knutarna genom att fundera på vad som är bäst med dig själv? Vad tycker jag om, vilka intressen har jag, vad gör mitt liv meningsfullt? Om allt bara kretsar kring utseendet ligger självkänslan inte på topp. Den blir heller inte bättre av att förbättra utseendet, kanske en stund, men inte på lång sikt.
Människan är så mycket mer än sitt utseende. Oavsett hur skalet ser ut finns den viktigaste delen inuti människan. Kärnan består av upplevelser, intressen, vänner och drömmar. Även om vi kan skicka meddelanden med hjälp av utseendet och kläderna får de inte vara det enda kriteriet som vi använder då vi bedömer andra människor.
Läs mera på Väestöliittos sidor på finska.
Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.
Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.