Sexualiteten består av många saker. För att kunna börja ett säkert och njutbart sexualliv borde både den psykiska och fysiska sidan vara i skick.
Till den psykiska sidans sexualhälsa hör den egna viljan att bestämma över när man har sex och med vem, en säker känsla med sin partner och en positiv och respekterande attityd mot den andra. Man bör bara ta sig under täcket av rätt orsaker, inte till exempel för att man vill visa något eller för att "alla andra redan gjort det". En god självkänsla hjälper dig göra rätt val.
Med fysisk sexualhälsa avses till exempel familjeplanering och förebyggande av graviditet, säker sex, alltså att förhindra könssjukdomar, och regelbundna läkarkontroller.
Det finns information om sex och sexualiteten överallt. Att skilja rätt information från den felaktiga eller rentav skadliga informationen är inte alltid lätt. Om du har frågor så kan du be till exempel dina föräldrar om råd. Du kan även tala om sakerna med någon utomstående. Skolhälsovårdaren kan svara på dina frågor och för dem inte vidare.
Det är viktigt att skydda sig. Kondomen skyddar inte endast mot graviditet utan även mot könssjukdomar om den används rätt. Alla borde respektera sin partner och dennes hälsa och föreslå kondom redan innan man hamnar i säng. Då är spelets anda klar för båda och ovissheten kommer inte med i sängen som tredje part. Då förhållandet står på säker grund och båda parter har konstaterats vara hälsosamma kan man byta ut kondomen mot till exempel p-piller om man vill.
P-piller och andra hormonella preventivmedel skyddar mot graviditet men inte mot könssjukdomar. Dessa preventivmedel inleds alltid efter ett besök hos läkaren och ibland kan man vara tvungen att söka efter rätt märke en tid. De hormonella preventivmedlen fungerar rätt då man följer instruktionerna noga och till exempel inte glömmer att ta ett piller.
I ett bra förhållande kan man tala öppet om dessa saker. De kan till en början kännas svåra, men de är en del av allas liv. Du är inte ensam med dina frågor. Alla funderar på dessa saker i något skede.
Mera information om sexualhälsa finns på Väestöliittos Sexuallhälsokliniks sidor.
Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.
Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.