Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Puberteten

Ingen är barn för evigt. Kroppen ändrar liksom tankarna, fritidsintressena och det man gillar. Förändringen kan vara efterlängtad och spännande, men kan även innebära konfunderande saker. Vi utvecklas alla i egen takt och utvecklingen kan inte bromsas eller påskyndas. Till tonåren hör snabba humörsvängningar. Alltid förstår man inte själv sina känslor: varför exploderade jag igen utan orsak? Som tonåring kan man vara både modig och osäker, stark och sårbar, social och blygsam, på samma gång. Det är alltså inget under att känslostormarna någon gång tar över. Var och en tvingas möta dem, men hos en del är stormarna starkare än hos andra. I puberteten lär vi oss saker och förhållningssätt som varar livet ut.

Osäkerheten om det egna utseendet ökar i puberteten. Det lönar sig att titta omkring: vi är alla olika och alla har sina egna problemområden. Det är inte värt att bekymra sig för mycket och kom ihåg att absolut inte anmärka om dem åt någon annan i mobbningssyfte.

Varje morgon möts vi inte i spegeln av världens vackraste skapelse, men försök ändå alltid hitta på något trevligt att säga om dig själv. En god självkänsla är a och o i allt, och självförtroendet stärks genom att göra saker du gillar och där du lyckas.

För flickorna betyder tonåren att brösten växer, och det kan ibland ske i otakt. Bakdelen och låren blir bredare och får former, mensen startar och hårväxten börjar. Hos en del sker förändringarna redan under lågstadiet, medan de hos andra sker först under de högre klasserna. Den individuella variationen är stor så det lönar sig inte att jämföra sig själv med andra.

Hos pojkarna inleds puberteten ofta i 10-14-årsåldern och den börjar med att testiklarna växer. Sedan följer målbrottet och en snabb längdväxt. Testiklarna börjar producera testosteron, det manliga hormonet, som styr det manliga beteendet, produktionen av spermier och den sexuella lusten. Penisen börjar växa cirka ett år senare efter testiklarna och tillväxthastigheten varierar. Hos en del har penisen växt till full storlek redan som 13-åring medan den hos andra växer ända upp till tjugoårsåldern. Precis som hos kvinnornas bröst finns det skillnader i penisarnas storlekar och former.

Ytterligare information om puberteten ger Väestöliittos sidor på finska.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.