Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Onani

Onani är ett bra sätt att bekanta sig med ens egen kropp och dess olika reaktioner. Onani är ett naturligt steg före första samlaget. Så lär man sig känna hurdan beröring skulle få njutning även i samlag. Onani är dock enbart inte för singlar, även de i parförhållande kan syssla med det.

Var och en har en annorlunda kropp och därför finns det inte ett enda rätt sätt att ”åka solo”. I människans kropp finns det flera zoner som kallas för erogena. Dessa zoner medför sexuell njutning. Dessa zoner är bl.a. läpparna, halsen, nacken, bakom örat, brösten, bröstvårtor, slidan, klitoris, penisen, testiklarna, analöppningen och inre låren, men bara genom att prova vet man hur man själv blir upphetsad.

När man blir upphetsad blir pulsen och blodomloppet kraftigare. Penisens svällkroppsvävnad fylls av blod och från ändan av ollonet kan försats komma ut. I sin tur utsöndras hal vätska från slidans väggar och ändamålet är att göra slidan våt och underlätta onani eller sex. Också bröstvårtorna och klitoris blir hårdare. Genom att prova får man reda på hurdan beröring i vilken del av kroppen känns bekvämt.

För onani lönar det sig att reservera en lugn plats och tid. För att bli upphetsad använder ena fantasier till exempel om den man är förtjust i, däremot kan andra läsa erotiska berättelser eller titta på erotiska bilder. För vissa räcker enbart smekning av de erogena zonerna. I onani finns det alltså bara fantasin som gräns och sätt finns lika många som finns människor.

I onani, som i samlag, finns inget måste att få orgasm. Det kan även ta en lång tid innan man lär sig att få sig själv en orgasm. Det viktigaste är att man njuter av sin egen kropp och känner sig bra hela tiden.

Det är viktigt att komma ihåg handhygien speciellt när man rör vid slidan så att det inte uppstår inflammationer. Efter solosex lönar det sig att tvätta underlivet och händerna. Ifall man är intresserad av att använda leksaker ämnade för onani förutom händerna och fingrar, måste man vara mån om leksakernas renhet både före och efter användningen. För att bevara hygienen måste leksakerna vara enbart sådana som varit endast i eget bruk. Som extraskydd kan kondom användas.

Ifall man i stället för leksaken kommer fram till något redskap eller föremål som hittats hemma, kan det valda redskapet/föremålet inte vara för stor, som går lätt sönder eller vass. Glidmedel kan man prova om man vill även i solosex, i synnerhet om man tar med ett sådant redskap som inte i första hand är ämnad för onani.

Om man onanerar med en någon slags leksak/redskap och om man använder kondom med dem måste man försäkra sig om att det inte finns något material eller ämne som kunde orsaka en allergisk reaktion. Det lönar sig också att på förhand kontrollera produkternas rengörings- och serviceanvisningar.

Så länge som onani inte stör vanliga gången av vardagen kan man syssla med det helt fritt. Ifall det uppkommer några bekymmer gällande onani, lönar det sig att prata om saken med en hälsovårdare.

Mer information om onani:
RFSU 
På Yle Arenan 
UMO

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.