Motion har många positiva inverkningar på hälsan och välmåendet. Motion piggar upp, ger ork och bättre sömn, effektiverar inlärningen, hjälper till att hålla vikten i styr och minskar på riskerna för många sjukdomar.
De ungas motionsrekommendation är 1 ½ timmar om dagen, varav hälften ska vara rask motion. En idrottshobby ett par gånger i veckan garanterar inte att rekommendationen uppfylls. Det behövs dessutom vardagsmotion. Man kan öka på den dagliga motionen genom små val: att gå eller cykla till skolan och till hobbyerna om det är möjligt, och att ta trapporna istället för hissen. Den rekommenderade motionen kan bestå av små bitar. Varje motioneringsstund på minst 10 minuter bidrar till ditt dagliga motionssaldo.
Det viktigaste är att motionen är regelbunden och mångsidig. Regelbunden motion innebär att man rör på sig varje dag på något sätt. Mångsidig motion innebär att man varierar mellan olika typer av motion. Det är viktigt att du utövar grenar som utvecklar både uthållighet, snabbhet, styrka och flexibilitet. Då motionen är tillräckligt mångsidig belastar den inte kroppen för mycket och det är också roligt att motionera utan att tröttna.
För att motionen ska bli en vardaglig del av livet är det viktigt att du rör på dig på ett sätt som du tycker om. Det är inte alltid lätt att hitta sin gren, så det lönar sig att prova på olika sporter. Gillar du lagsporter eller föredrar du att motionera ensam? Vill du motionera under handledning eller på egna villkor? Är du intresserad av att tävla eller vill du röra på dig bara för att det är kul? Ge inte upp för snabbt när du provar på en ny gren. Ge din kropp tid att vänja sig vid den nya motionsformen i minst två veckors tid.
En riklig motion ger nödvändigtvis inte välmående om du glömmer bort att ta hand om en mångsidig kost och tillräcklig vila. Det krävs energi för att återhämta sig efter motion och detta sker genom att vila efter motionen. Balansen mellan motion, näring och vila är viktig för att konditionen ska öka och du ska orka. Detta förhindrar även överbelastning och olyckor.
Läs mera om motionering på Terve koululainen webbsidor, Nuortennetti och Kasva urheilijaksi sidor. Alla webbsidor är på finska.
Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.
Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.