Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Hygien

Hygien betyder att ta hand om sin renlighet. En ren människa är trevligare sällskap för andra och en god hygien främjar hälsan. Att ta hand om sig själv är en vardaglig syssla.

Till god hygien hör att ta hand om munnens hälsa, att tvätta sig regelbundet och att ta hand om huden. En försämrad hygiennivå orsakar till exempel dålig smak och lukt i munnen, störande dofter i kläderna och på huden, klåda och fett hår eller mjäll.

Att tvätta händerna med tvål och vatten är ett viktigt sätt att ta hand om hygienen. Det vore bra att tvätta händerna alltid när man kommer in och innan man äter. Det hjälper inte bara renligheten utan även hälsan: otvättade händer sprider virus och bakterier i miljön. Ibland är det nödvändigt att desinficera händerna. Det är särskilt nyttigt i situationer där man inte kan tvätta händerna noggrant. Ta alltså alltid med en liten flaska desinficeringsmedel till festivaler, för säkerhets skull.

Puberteten kan innebära att man börjar svettas. Svetten kan bryta ut på gymnastiklektionen men även då man rodnar. Mängden svett och hur den luktar är individuellt och kan förebyggas med lämplig deodorant. Deodoranten stryks eller sprejas i armhålan efter duschen innan du klär på dig. Det finns en massa olika deodoranter allt från doftfria allergivänliga deodoranter till produkter med stark doft.Svetten fastnar även i kläderna och börjar så småningom lukta ifall man inte tvättar sig ordentligt. Att byta kläder och lakan tillräckligt ofta förebygger dålig lukt. En tröja som använts under intensiv ishockeyträning är inte lämplig att använda i skolan nästa dag.

Också huden ändras under tonåren. Den tidigare så lena huden blir fetare och små blemmor kan uppstå. Det lönar sig att lära sig sköta huden med rätt medel. Endast få lyckas undvika finnar totalt. Hudens kondition påverkas av levnadssättet, psykiska faktorer, sömnen, dieten och hudvården.

Intimhygien är att ta hand om könsorganens renlighet, alltså att tvätta sig när nere. Det är en del av varje duschning och sker vid behov ännu oftare. Det räcker med bara vatten för den dagliga tvätten, eftersom tvål kan irritera de känsliga slemhinnorna.

Mera information om hygien finns på Nuortennetti på finska.


Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.