Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

En hälsosam livsstil

Det lönar sig att ta hand om kroppen och själen. Grundstenarna i ett hälsosamt liv är motion, rätt föda, tillräcklig sömn och meningsfulla sysslor.

Vi lär oss en hälsosam livsstil redan som unga. Om vi fått en bra modell för till exempel rätt näring där hemma, följer vi modellen lättare senare i livet. Samma gäller idrott. Om vi idrottar som barn och unga så fortsätter vi även som vuxna. Det är ändå aldrig för sent att börja.

För födans del är det viktigast att vi äter tillräckligt – inte för mycket eller för lite – och att maten innehåller tillräckligt med olika näringsämnen, så som vitaminer, fibrer och proteiner. Grönsaker är en del av en hälsosam matcirkel och det lönar sig att använda mycket grönsaker i matlagningen. Det finns många grönsaker att välja mellan: om blomkålen inte smakar kan du prova på morot eller paprika. Smaksinnet utvecklas genom att pröva på. Färdigmat är ibland på sin plats mitt i brådskan, men gör dem inte till en daglig vana. Mat som du gjort själv är billigare, riklig och du vet exakt vad den innehåller.

Sömnbehovet är individuellt. I medelsnitt borde människan sova cirka åtta timmar i dygnet. För lite sömn gör det svårare att lära sig nytt och att koncentrera sig, orsakar en sänkning i humöret och vakenheten och kan orsaka att vikten går upp, eftersom en trött människa enklare väljer ohälsosam mat. Att sova stärker motståndskraften och hjälper till att bli frisk från sjukdomar. Därför är det viktigt att ta sig tid att ligga under täcket då man är förkyld.

Många finländare lider av sömnsvårigheter som kan visa sig redan hos unga. Om du spelat ett spännande spel på datorn, haft en sen idrottsträning eller tittat på en skräckfilm innan du går och lägger dig kan det vara svårt att somna. Det kan löna sig att ta det lugnt på kvällen; ett litet kvällsmål och lätt läsning hjälper dig att få sömn.

Läs mera om hälsosam livsstil på Nuortennetti på finska.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.