Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

En god vardag är grunden för hälsa och välmående. Grunden består av tillräcklig sömn, en balanserad kost, goda relationer och trevliga saker att göra. En hälsosam och välmående människa sprider goda tankar även omkring sig.

Fast man kan förstås inte alltid vara på bra humör. Humörsvängningarna som kan höra till uppväxten och utvecklingen kan förvåna dina nära och kära, men även dig själv. Till ungdomsperioden hör förändringar både i din personlighet och i ditt utseende vilket kan förvirra och ge upphov till frågor. Det är bra att kunna tala om sakerna med till exempel en vän eller föräldrarna. Det lönar sig inte att ensam gå och grubbla, sakerna får lätt för stora proportioner inne huvudet.

Det finns alltid hjälp att få då livssituationen förändras. Om det är svårt att tala om sina personliga saker med de närastående är det möjligt att vända sig till ungdomsledaren eller skolskötaren, bland andra. De hjälper dig vid behov vidare.

Du tar väl hand om dina vänner: om din kompis inte verkar kunna lösa sina problem utan oron hopar sig, så är en god vän någon som lyssnar och inte retas. Var och en av oss har ibland bekymmer oavsett åldern. Bekymren går alltid att lösa, även om det inte alltid känns så.

 

Då du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du via Människor & Adresser.