Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Webbvänskap

Webben är ett utmärkt sätt att hålla kontakten med vänner och att få nya vänner. Med snabbmeddelanden kan du fråga hur det går och till exempel bolla idéer om något skolprojekt. Du sparar tid och avståndet är inget problem.

Det är ofta lättare att tala om saker på webben än det är ansikte mot ansikte. Om något tynger dig kan du diskutera det med andra anonymt. Det finns mycket stöd och råd att tillgå. Det är bra att märka att man inte är ensam med sina problem, andra har också likadana problem. Dessa diskussioner kan leda till goda vänskapsförhållanden även om man aldrig träffats ansikte mot ansikte.

Webbvänskapen kan förbli på internet eller också kan man försöka träffas i riktiga livet. Om man bor nära varandra är det lätt att mötas, men det är inte så enkelt att träffa någon som bor på andra sidan jorden. Om vänskapen lett till en förälskelse kan det kännas olidligt att tänka att förhållandet inte kan bli till något på grund av avståndet. Låt inte ett sådant förhållande ta över hela livet: du kan hitta en trevlig pojk- eller flickvän närmare. Tiden på webben kan leda till att du inte träffar en trevlig typ på något kafé.

Det ligger också en fara i att träffa någon du blivit bekant med på nätet. Allt är inte vad det verkar på webben och någon som presenterat sig som en tjej i samma ålder kan visa sig vara en vuxen karl. Ett sådant förhållande kan leda till skadliga följder om du går med på alla önskemål och på en träff. Även om det känns som om just den här personen förstår dig bäst och är lätt att tala med , kan det vara frågan om ett skådespeleri för att vinna ditt förtroende. En pålitlig webbekant ber dig aldrig skicka misstänksamma bilder på dig själv och föreslår inte att ni träffas hemma hos honom eller henne. Träffa alltid dina webbekanta på en offentlig plats och helst tillsammans med ett större gäng.

Tiden på webben kan vara lockande. Tiden går blixtsnabbt då man för intressanta diskussioner, sömnen blir kortare och man träffar sina kompisar under gemensamma fritidsintressen allt mer sällan. Ingen tid spenderad på nätet kan ersätta möten med vänner ansikte mot ansikte. Ett bra kompisgäng trivs tillsammans både på webben och utanför internet.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.