Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Utan vänner

Varför har andra vänner men inte jag? Är jag sämre än de andra eller klär jag mig fel? Varför har den värsta mobbaren så många kompisar? Borde jag också bli sådan? Sådana här frågor kan snurra i huvudet på den som är ensam då alla andra verkar ha sällskap utom en själv.

Vi behöver alla kompisar. Med kompisar gör man saker, kompisar hjälper varandra med läxorna, talar om hemligheter och det finns alltid någon att ringa till. Om man saknar kompisar lyfter ensamheten på huvudet. Precis alla kan känna ensamhet, alla från barn till åldring.

Vi känner oss alla ensamma ibland. Oftast går det förbi och glöms snabbt bort då man har nya saker att göra och att tänka på. Ibland fortsätter känslan av ensamhet och inga kompisar finns i närheten som man kunde spendera tiden med. Detta kan leda till att humöret sjunker och jagbilden blir dålig. Det lönar sig alltså att leta efter kompisar och inte ge ensamheten makt.

Kom ihåg att du är lika värdefull som alla andra. Vi ser och låter alla olika ut och vi har alla våra svagheter och starkheter, även du. Då du uppskattar dig själv är det enklare för andra att uppskatta dig. Om dina starkaste sidor är till exempel handarbete eller bildkonst så kan du leta efter människor i din närhet med samma intressen. Man kan alltid inleda en diskussion kring en gemensam hobby. Det är bra att vara aktiv, det ger en social och vänlig bild.

Det lönar sig också att leta efter vänner utanför skolan. Genom att börja en ny hobby kan du istället för ett par nya kompisar få ett helt fotbollslag som vänner. Oftast har just de med många hobbyn och sysslor, så som till exempel volontärarbete, många vänner. Det finns också olika ungdomsgrupper i kommunerna dit det är lätt att gå med. Du kan fråga till exempel ungdomsarbetaren om information.

Du kan också lindra din ensamhet på webbens diskussionsforum. Det är enklare att berätta om ensamheten anonymt. Du kan bli förvånad över hur många som har likadana upplevelser och hur många nätbekanta du hittar. Glöm ändå inte bort den helt riktiga världen bakom fönstret för nätvärldens skull. De virtuella vännerna kan inte vara med överallt.

Ibland vill människan bara vara ensam, stänga dörren och vara helt tyst för sig själv. Det är inget konstigt med det. Även den mest sociala personen behöver ibland egen tid.

Om du känner dig ensam, läs mera om ensamhet på Nyyti.  

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
tis, 10/13/2020 - 20:31
Jag har inga vänner. Bara min pojkvän och när han är ute o träffar sina vänner ligger jag hemma o kämpar med min ångest o depression som jag lider av. Alla mina ”vänner” jag haft under hela livet visade sig inte var bra för mig nu när vi blivit äldre. Vi passade inte ihop o jag kände mig bara utanför. Det var drama minst två gånger om dagen och jag mådde extremt dåligt men ingen visste om de förutom min kille som alltid finns där. Men vi spenderar så mycket tid ihop för vi älskar varandra och han får mig så lycklig. Men ibland vill även han komma ut och träffa sina vänner som har flyttat här ifrån pga skola. Och att jag ska behöva vara ensam en hel helg skrämmer mig. Jag blir så ledsen och kan inte känna någon glädje. Och jag måste låte min kille få träffa sina kompisar! Men jag vill också känna att jag har vänner som jag kan höra av mig till. För gud vilka minnen jag har med mina ex vänner. Vi gjorde allt ihop och nu har jag ingen. Dom håller sig för sig själva, orkar inte försöka göra de bra. Det tar också så mycket tid och energi. Och jag har så svårt att träffat nya vänner med. För jag har social ångest samt annat som gör att de är jobbigt. Även fast att jag vill och behövt träffa nytt folk. Har en tjej i min klass som jag snackar med i skolan. Älskar henne men vi bor så himla långt ifrån varandra. Vi bor i helt olika kommuner.
fre, 10/23/2020 - 21:09
Mitt tips är att gå med i en bokcirkel via Facebook och träffa nya vänner på Skype, eller kanske en som träffas IRL på din ort. Då har du en ny hobby att läsa/lyssna på böcker och kommer träffa nya vänner för att prata om det ni läst! Finns Facebook-grupper som "hitta en bokcirkel" och liknande, och biblioteken kan också ha aktiviteter. Då får du vänner i alla åldrar.