Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Kompisgänget

Kompisgängets storlek och täthet varierar. Någon har en bästis, andra tiotals goda bekanta och några tycker om att umgås tre tillsammans. Kompisarna är viktiga för alla och vi borde uppskatta våra vänner.

Kompisförhållandet bildas på många olika sätt. En del har varit vänner sedan de var små, andra möts via en gemensam hobby eller i en ny skola. Få kan noga förklara varför man hänger med just dessa människor: kompisförhållandet uppstår av sig själv och kan inte tvingas fram. Man kan aldrig veta vem som blir en god vän eller hur länge vänskapen varar.

I ett tätt kompisgäng är pålitligheten viktig. Då du berättar en hemlighet för dina bästa vänner borde du kunna lita på att de inte för den vidare. Det är tecknet på ett bra kompisförhållande. Dina vänner stöder dig även under de svåra stunderna i ditt liv, de är ärliga och uppmuntrar dig.

VI kan ha flera olika vänskapskretsar. Förutom skol- och studiekompisar och hobbykompisar kan vi ännu ha en vän i grannhuset, som vi tillbringar tiden utanför skolan och hobbyn med. Varje vänskapsförhållande är viktigt och kräver tid och uppmärksamhet.

Ibland kan du märka att det gamla och bekanta kompisgänget inte är samma som innan, eller också märker du att du hamnat i ett sällskap som agerar emot dina tankar och värderingar. Då kan det vara skäl att snabbt lösgöra sig från gänget för att förhindra större problem och innan du själv får ett taskigt rykte. Ett kompisgäng som retar andra kan kännas starkt och enhetligt, men det ligger alltid något mer otrevligt i bakgrunden: används mobbningen för att bättra på det egna dåliga självförtroendet?Du kan alltid presentera goda vänner för dina föräldrar och du kan vara av annan åsikt än dem och gräla med dem, eftersom du alltid kan känna dig väl till mods och trygg med dem. De bästa vänskapsförhållandena varar livet ut och fortsätter även om det skulle gå flera år mellan era träffar.

Läs mera om vänskap på Nyyti.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.