Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Förtjusning

Den första förtjusningen kan vara en sångare, idrottare eller skådespelare. Bilder på den egna favoriten pryder väggarna, den unga följer med favoritens karriär i tidningen och höjdpunkten kan vara till exempel att få gå på konsert med favoritbandet. Kärlek på distans är tryggt och att fantisera om den egna förtjusningen hjälper den unga att bli redo för senare relationer.

Då tonåren närmar sig finns även föremålen för förälskelsen närmare: intresset väcks för pojken bakom pulpeten bredvid eller flickan på parallellklassen. Det finns säkert något speciellt hos honom eller henne som får dig att drömma om en närmare bekantskap. Den första förälskelsen leder sällan till ett djupare förhållande än till vänskap, och det behöver den inte. Du kan också hålla din förtjusning hemlig och tänka på honom eller henne i hemlighet, eller också kan du dela med dig av dina känslor med dina vänner.

Du kan också bli förtjust i en kompis av samma kön. Förtjusningen kan vara kortvarig. Det tar sin tid att hitta sin egen sexualitet och man lär sig leva med den under hela ungdomstiden, ibland lär man sig ännu som vuxen. Det viktigaste är att man accepterar sig själv och andra sådana som de är. Livet vore väldigt ensidigt om vi alla vore intresserade av precis samma saker och människor.

I något skede, oftast i tonåren, övergår förälskelsen i ett parförhållande. Då är båda förtjusta i den andra och paret vill bli bekant med varandra i lugn och ro, ibland på tu man hand och ibland som delar av ett större gäng.

Även om det ibland kan kännas rentutav plågsamt att vara förälskad om föremålet för känslorna inte känner likadant, känns det ändå trevligt i magbotten då den andra ler eller säger något snällt. Man upplever känslor av förtjusning genom hela livet, även som pensionär. Förälskelserna är en trevlig del av människans liv.

Webbsidan Nuortennetti ger mer information och tips om förtjusning (på finska).

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.