Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Förhållandet till vuxna

Vuxna förstår inget, vet de inte hur det är att vara ung? Läraren fattar inte att det är för mycket läxor och att hobbyerna tar tid. Ibland känns det som om de vuxna gör den ungas liv problematiskt på pin kiv. Kan man inte få göra som man vill?

Den egna familjen är viktig och familjeförhållandet varar genom hela livet. Föräldrarna, syskonen och far- och morföräldrarna bildar grunden som vi använder då vi tar oss ut i livet. Deras uppgift är att ge oss kärlek, skydd och stöd och ett hem som alltid är bra att återvända till. Det finns ändå olika typer av familjer och det känns inte alltid trevligt eller tryggt att gå hem. Då kan hela familjen behöva hjälp. Det är möjligt att ta sig genom kriser.

Varje ungdom borde ha åtminstone en vuxen de kan berätta sina bekymmer för. Det kan vara någon i familjekretsen, men lika bra är det att hitta en pålitlig vuxen utanför hemmet. En trevlig och pålitlig granne eller kanske kompisens mamma kan bli en person som du kan fråga råd av och som kan hjälpa dig då du grubblar över något. För någon kan en morförälder eller farförälder vara den viktigaste personen då man har bekymmer.

Om det inte finns någon vuxen i din närhet som kan ge dig råd är det möjligt att tala med skolhälsovårdaren, studiehandledaren eller kuratorn. Deras plikt är att hjälpa och stöda. Även den minsta grej som du grubblar över kan få stora proportioner om du inte får tala om den med någon. Därför är det viktigt att veta att det alltid finns en vuxen som lyssnar så att du inte går ensam med dina problem.

Till vissa åldersperioder hör även att man vill rebellera mot de vuxna. De har alltid fel och vill bara bråka genom att sätta gränser. En normal rebellisk anda hör till saken, men låt den inte ta över helt. Du får och ska säga dina åsikter, men utan att skrika eller smälla i dörrarna.

De vuxna lyssnar nog på vad du säger om du kan framföra saken motiverat och lugnt. Om deras åsikter inte ändrar, försök lyssna på deras motiveringar och acceptera dem. Kanske de nästa gång ger sitt tillstånd till slalomresan eller övernattningen hos en kompis.

Att ställa gränser visar att dina föräldrar bryr sig. De vill veta var du är och med vem du är. Även om det kan kännas som onödigt lurpassande och som om de lägger sig i dina saker, så är det ändå ett tecken på kärlek. Just du är viktig för dem.

Ytterligare information ger Nuortennetti (på finska).

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.