Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Våra relationer är livets bärande kraft. Var och en borde ha åtminstone en pålitlig människa att tala med. Bästisen, systern eller kanske mormor är en viktig resurs. Även då problemen trycker på och gör oss nedstämda.

Om man saknar kompisar och någon att tala med måste man hitta hjälp mot ensamheten. En ny hobby, ett husdjur eller kanske volontärarbete kan vara sätt att lindra ensamheten och hitta vänner. Även tjänsterna på webben hjälper.

Intresset för sällskapande hör till ungdomen. Men det är inte lönt att börja sällskapa endast för att alla andra tycks göra det. Då det är tid för en kärleksrelation är det viktigt att framskrida i sin egna lugna takt. Sexlivet bör inte inledas endast för att den andra vill det. I ett balanserat förhållande fattas besluten tillsammans och de känns bra för båda parterna.

En egen familj ger en grund för livet. Även om relationerna inte alltid är i skick varar familjeförhållandet i vart fall genom livet.

En trygg familjegemenskap ger modell även för förhållandena senare i livet. Då självkänslan är i skick har man bättre utgångspunkter för att knyta både vänskaps- och kärleksförhållanden. En god självkänsla hjälper även då förhållandet tar slut eller har problem.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.