Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Tips för att spara

Sparobjektet kan vara litet eller stort. Ibland sparar man för en södernresa om ett år, ibland för att köpa nya skor om en vecka. Oavsett vad du sparar för lönar det sig att planera noggrant. Hur mycket kan jag dra ner på min konsumtion? Vart går mina pengar i huvudsak? Vilka utgifter är nödvändiga, var kan jag skära ner? Hur snabbt får jag sparat den summa jag behöver? Är mina målsättningar realistiska?

Då du sparar på utgifterna ska du skaffa bara det som är nödvändigt. Om du strävar efter stora inbesparingar måste du göra ändringar som påverkar ditt vardagliga liv. Det är till exempel vettigt på lång sikt att spara in på vatten och el, men de hinner inte påverka ett kortsiktigt sparande.

Det enklaste spartipset är att köpa billigare och att ha en lista med på matbutiken. Det lönar sig att jämföra priser på butiken eftersom du kan spara tiolappar, upp till hundralappar, i månaden. Du behöver heller inte köpa allt som nytt. Lopptorgen säljer nästan oanvända kläder och saker billigare än i butikerna. Om det nalkas fest kan du låna en dress av en kompis. Om du själv ordnar kalas kan du meddela gästerna att det är knytkalas: var och en tar med sig något att äta eller dricka.

Allt behöver inte vara eget. Du kan till exempel halvera en prenumeration med grannen eller en kompis, eller låta tidningen cirkulera bland kompisarna. Du kan också läsa tidningar på biblioteket. Om du äger en bil kan du fundera över om du klarar dig utan. Åk tillsammans med andra, använd lokaltrafiken eller cykla.

Du sparar in på matkostnaderna genom att göra en stor portion som du kan frysa ner. Om du inte äger en frysbox kan du hålla en kokstund med en kompis och laga tillräckligt för er båda för ett par dagar.

Det lönar sig att sluta röka. Om du dagligen röker en ask cigaretter som kostar 4,5 euro använder du årligen över 1600 euro på rökningen. Många skulle nog ha annan användning för de pengarna. Redan att skära ner på rökningen ger inbesparingar på kort sikt. Pengarna du sparat kan du gömma till exempel i en sparbössa så att du inte slösar upp dem. Om du släpper ner slantarna som blivit över i butiken i en sparbössa kan du redan om en månad ha en trevlig summa där.

Du kan skära ner på telefonkostnaden på många sätt. Om du vet att du brukar babbla på om allt möjligt kan du försöka använda textmeddelanden i stället. Där får du sagt det du behöver och sparar in på samtalskostnaderna. Ta i bruk saldopåminnelser och –begränsningar eller köp en prepaid-anslutning. Servicenumren är ofta dyra och du måste köa. Kan du sköta ärendet på företagets kontor? Bekanta dig med ditt abonnemang: när är det billigast att ringa och till vilka nummer? Ibland kan ett byte av abonnemang ge stora inbesparingar.

Det finns många spartips. Välj de lämpligaste från Konsumentförbundets sidor (på finska).

Vardagsfix för unga hittar du på martha.fi -sidor. 

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.