Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Att söka jobb

Då du söker jobb ska du fundera över dina målsättningar, kunskaper och framtidsplaner. Det är sällan som den första ansökningen bär frukt, så bli inte deppad. Du kan tvingas skicka många ansökningar innan du stöter på rätt jobb. Aktivitet och tålmodighet belönas.

En bra CV, dvs. en meritförteckning, hjälper den sökande att marknadsföra sig själv. CV:n är en kortfattad bild av allt det den sökande hunnit göra, allt från det första sommar jobbet till det senaste arbetsförhållandet. I CV:n kan man dessutom berätta om förtroendeuppdrag, utbildning, språkkunskaper och hobbyn. CV:n biläggs ansökan om så begärs.

En bra jobbansökan är oftast cirka en sida och innehåller alla de väsentliga saker som arbetsgivaren vill veta då de letar efter en lämplig arbetstagare. I ansökan ska framgå varför den sökande är intresserad av just det här jobbet och vilka beredskaper den sökande har för jobbet. Lönebegäran ska anges om detta begärs i jobbannonsen. Ibland begärs även ett foto på den ansökande.

Du kan skicka en öppen ansökan till en intressant arbetsplats du har i tankarna men som inte har några lediga platser för tillfället. I en öppen ansökan presenterar du dina kunskaper och styrkor precis som i en vanlig jobbansökan. Be i slutet av den öppna ansökan att dina kontaktuppgifter ska bevaras och att du ska beaktas då de har behov av nya anställda.

Arbetsgivaren väljer ut lämpliga personer för intervju på basis av ansökan. En lyckad arbetsintervju är en dialog där båda parterna får ta del av intressant information. Det lönar sig att på förhand fundera ut frågor som du vill ställa om det kommande jobbet och arbetsplatsen. Dessutom ska du förbereda dig på att berätta om dig själv hurdan du är som arbetstagare och som människa. Intervjuarna kan vara en eller flera. Ibland är även andra jobbsökande på plats. Intervjun kan även ske per telefon om arbetstagaren så vill.

Arbetsintervjun kan ske i flera steg. Då sållar man ut de bästa kandidaterna från en större grupp. Du får alltid ett meddelande om du gått vidare. Ofta meddelar arbetsgivaren även om du inte går vidare. Om intervjun sker i flera steg kan intervjuarna vara flera till antalet och den sökande kan behöva utföra olika uppgifter.

En lyckad jobbsökning avslutas med att den arbetssökande blir vald till en trevlig arbetsuppgift. Den valda sökanden får ett arbetserbjudande och då båda parter har godkänt det undertecknas arbetsavtalet.

Tips för att skriva CV och ansökan hittar du på Åbo Akademis sidor.

Läs mer tips för jobbsökning på TE-tjänster webbsidor.

 

Om du behöver mera råd och handledning kan du kontakta ungdomsinformations- och rådgivningstjänst. Kontakt uppgifter hittar du från Människor & Adresser.

Du kan dela dina egna tankar och synpunkter i ämnet, använda fältet nedan.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
mån, 10/31/2016 - 09:31
Hej. Det låter ju jätte trevligt att ni skulle vilja jobba hos oss. Vad tänkte ni att ni kunde göra eller sysla med om ni skulle jobba hos oss?
mch, Mika - Ungdomsliv.fi
ons, 10/19/2016 - 19:28
Hej jag o min vi söker jobb efter skolan o det hade varit jätte kul om vi får jobba hos er. Vi är 14 år gamla! Skicka gärna till min email om vi kan jobba.