Täältä löydät Ihmissuhteet ja seurustelu -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Min mamma lämnar mig aldrig ifred!!

Hej!
Under det senaste halvåret så har jag haft ätstörningar och gått ner i vikt. Mina föräldrar märkte det under sommarlovet och vi åkte direkt till bup för att få hjälp. Det tog ett långt tag innan det blev någon skillnad på vågen, men tillslut så gick jag upp lite i vikt såsmåningom. Men under den här tiden har jag inte haft något liv alls. Min mamma är extremt kontrollant och har bara tagit allt ifrån mig. Jag får inte träffa vänner, åka buss. Jag måste argumentera och bli otrevlig i minst 1h innan jag får stanna efter skolan för att plugga med mina kompisar.

Detta har lett till att jag hatar min mamma, extremt mycket. Allt hon pratar om är sjukdomen. Så fort jag har lite ont i foten, så säger hon ”det är ju pågrund av maten du vet.” Jag hatar henne så sjukt mycket! Men jag vill inte hata henne. Men allt kretsar runt mat, och inte att jag ska bli lycklig. Nu när jag snart är frisk så kan hon inte se/acceptera att allt snart är över, och låta mig leva ett normalt liv igen. Jag ORKAR inte längre, och vill bara dö.

Hon lyssnar inte på mig, och när jag försöker förklara det för henne säger hon bara ”det är ju ditt egna fel”. Hon har alltid varit så kontrollant, när jag var ca 14 så kom hon in och skrek på mig och blev JÄTTEarg när jag höll på med mobilen efter 22. Hon tog den till sitt rum. Detta är exakt likadant, hon ska göra det hon tror är rätt. Det finns inget annat. Men jag vet verkligen inte vad jag ska göra längre. Jag behöver hjälp, för hon lyssnar inte. Vad tycker ni jag ska göra? Och snälla, svara inte att ”det är bara för att hon är orolig att jag ska bli sjuk igen”, jag vet redan det. Men någon gång måste hon ju släppa allt och inse att det är över.
Mvh

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej

Tack för din fråga. Bra att du har hittat hjälp med dina ätstörningar och din vikt har gått up såsmåningom.

Jag tror att din mammas kontroll beror på att hon är orolig för din hälsa och kanske inte litar dig helt. Jag tror att det skulle vara bra för dig att berätta för din mamma hur du känner när hon kontrollerar så mycket. Det har du antagligen gjort redan, men kunde ni diskutera det med hela familjen. Inte när situationen är på, utan separat. Berättä hur du tror att det skulle bli bättre. I sådana situationer, när det finns en i familjen som har en ätstörning, går många föräldrar också i familjeterapi. Det hjälper föräldrar att förstå situationen och hjälper hela familje att överleva det värsta.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

 

 

Hej!

Jag, 17 år, har en "typ" flickvän som har haft allvarlig problem med anorexia för några år sedan... Har fått återfall på andra gång. Hennes läkare har påstått att det finns risken att min typ flickvän kan dö på tredje gång.

Jag blev hennes pojkvän några månader efter när jag fick reda på hennes bakgrund för halv år sedan. Jag var helt chockat och fascinerad av vad hon har berättat om sin bakgrund. Jag har aldrig tänkt mig att förälska i någon som är djupt kräsen, men trevlig och omtänksam.

I nuläget äter hon medicin dagligen som läkare rekommenderar, bara så du vet att jag har provat att smaka hennes medicin. Några är faktisk ok, men de flesta mediciner är inte alls gott.

Jag har ingen aning om vad för relationer du och din mor har. Det verkar som att din mor begränsar ditt frihet. Men din mor har ansvaret över ditt liv och ekonomi tills när du är myndig, det gäller samma sak som mig. Men du kan vinna hennes förtroendet, genom att övertyga någon annan som kan tala för din mor att du mår bättre än någonsin tidigare. Till exempel att dina kompisar bör umgås med din mor, så att dina kompisar kan berätta hur du mår och vad du har gjort. Det är ett sätt att bevisa för din mor att du mår bättre än tidigare.


Eller du ändrar ditt beteende som din mor inte känner igen. Till exempel att bli mer positiv åt vad din mor säger, även om det handlar om ätstörning. Du kan gärna säga "Jaha, det är intressant att veta vad du tycker. Men jag håller inte med allt vad du tycker. Kanske har du inte tänk på..."


Min "typ" flickvän har berättat litegran för mig om hennes relation med hennes mor. Beklagar för jag har inte frågat henne om det. Det angår inte mig. Jag kan gärna återkomma att berätta mer om min flickväns relation med hennes mor eller någonting. Jag har lärt mig om olika sorts ätstöringar tack vare min "typ" flickvän.


Hoppas att du får nyttan av den här meddelanden. Du får gärna prata med mig via chat eller vad du vill. Ha det så gott :)


Jag blev ett objekt

Hej, Jag heter Ella och är 13 år gammal. Jag blev våldtagen av en man vid 40 år åldern, sen sålde han vidare mig till en i 60 års åldern. Jag blev på samma gång kidnappad och våldtagen. Jag har skuldkänslor för att inte ha berättat åt min pojkvän att allt hände. Polisen och mina föräldrar vet om det. Men jag vill berätta allt men, hur kan jag göra allt lättare?

Komma över någon

Hej! Jag har ett problem som tar upp sjukligt mycket av min tid och energi. Jag träffade en kille i somras på en fest med gemensamma kompisar. Vi hade skit kul, pratade djupt och skrattade sönder om allt möjligt. Det var verkligen speciellt och tror vi båda märkte de. Vi hördes efter de lite då och då. Efter de träffades vi med andra kompisar typ 2 gånger. När vi sovit över har det verkligen vart bra, han har sagt så mycket fint till mig osv. Efter nön måndag så började han bli helt kall mot mig & inland sa elaka saker från ingenstans. Och jag fattade absolut ingenting, han brukar inte heller svara mig på tex snap. Jag fick känslor för den här grabben och har försökt få kontakt med han igen utan lyckat försök. Har nu kommit fram till att jag måste släppa han! Hur fan gör jag? Har provat allt, snälla ge mig tips och inte ”ta bort han överallt” för vi är fortfarande kompisar och skulle vara konstigt om jag tog bort han. Tacksam för svar <3

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för dit meddelande. 

Låter tråkigt att killen blev plötsligt helt kall och elak. Det verkar som han inte har ens förklarat dig varför har gör så. Tycker att det är fel.

Det är ju svårt och tar tid att glömma person som man har har känslor för. Över tiden blir det bätre och lättar. Det som du kan göra är att du meddelar honom att du hade känslor för honom men förstår hans beteende som han inte bryr sig om dig. Det är alltid bra att ha "dörren öppen för förklarning", menar att om han vill förklara hans beteende så lättar det dig. Om ni är kompisar ännu och har gemensamma kompisar så skulle det vara bra att prata om situationen så att det stöder inte er båda.

Har det så bra.

-Mika, Ungdomsliv.fi

Finns inget annat än att totalt bryta. Jag tro ej man kan vara kompis med någon man älskar om hen inte älskar en tillbaka. Var kompis med en tjej i flera år som jag hade starka känslor för och det var riktigt jobbigt. Att ständigt slitas mellan hopp och förtvivlan, att hela tiden leta efter tecken på att hon känner likadant. Till sist tog jag ett snack med henne där jag berättade att vi ej längre kan vara vänner, att jag inte klarar av det. Riktigt jobbigt till först men efter ett tag blev det bättre. Idag har vi ingen kontakt längre, men visst tänker jag ibland på henne och hur hon har det. Svåraste nu är att inte börja internet stalka när jag får "återfallskänslor". Men eftersom jag valt att inte ha sociala medier så kan jag inte riktigt stalka så går ändå hyffsat bra att låta bli. :)


hjälp

För ungefär en vecka sedan hade min släkt en träff hos mig. Vi hade trevligt tills min bror tog mig till rummet. Vi pratade en stund innan han plötsligt kysste mig. Jag var shockerad men jag kysste honom tillbaka. Tre dagar senare då vi var ensamma hemma började vi kyssas och snart efter hade vi sex. Det kändes fel men också så bra. Det är mycket stelt då hans flickvän kommer på besök. Borde jag avsluta det här fast vi inte vill det?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för fråga. Ditt ärende är utmanande. Det finns naturligtvis vänskap mellan syskon. Syskon bor och växer i allmänhet tillsammans och delar många saker med varandra under åren.

Du har angett i ditt meddelande att du är minderårig. Vet inte alltså hur gammal din bror är. Enligt Finlands lag från och med att man fyllt 16 år, så når man sin sexuella myndighetsålder. Det ger en rätt att bestämma om man exempelvis vill ha sex, göra sexuella saker med andra personer eller hur man vill bete sig sexuellt.

Enligt allmän uppfattning och moral är sex mellan bröderna insest. Jag skulle på allvar diskutera detta med din bror. Jag tror även att du vill inte bryta förhållandet mellan din bror och hans flickvän.

Hälsningar, Mika - Ungdomsliv.fi

Min pojkvän har en furry fetisch?

Hej... Igår kväll hade jag och min pojkvän en romantisk dejt på en fin restaurang. När vi åkte hem fick jag lust att ha sex. När vi kom hem väntade jag på honom i mitt rum. När han kom in hade han på sig en förfärlig lurvig kostym på sig.Han lade även på sig ett hund halsband som han bad mig strypa honom med. Jag blev shockerad och förfärad. Jag strätade emot men han hoppade på mig och ylade som en varg. Vad ska jag göra?! Vi har har varit ihop i 2 år och jag vill inte göra slut... Men om han älskar sin kostym mer än mig vet jag inte vad jag ska göra!!!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga på Frågor-spalten.

Jag rekommenderar att ni diskuterar vad som hände och din pojkvännens fetisch. Många av oss har olika fetischer. Vi är alla är vi olika och tänder på lite olika saker. Grundregeln är att det inte skadar någon. Genom att diskutera om detta kommer ni definitivt att komma framåt.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

Jag rippar vid samlag?

Hejsan! Varje gång jag har samlag med min pojkvän så värkar jag få en riktigt våt diarré. Vad beror det på? Snälla HJÄLP HAN koMMerR lÄMna mIg och ta barnen ifrån mig!!!!111!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan.

Det kan ju bero på många saker. Om det händer varje gång du har samlag så rekommenderar jag att du diskuterar om problemet med hälsåvårdspersonal.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

Kan inte få orgasm

Hej!
Vad kan orsaken vara att jag inte kan få orgasm då jag har sex med min kille? Har ni några tips?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för ditt meddelande.

Orgasm för en tjej är tyvärr inte alltid en självklarhet, eftersom det oftast krävs så mycket mer än bara penetrering. Det finns inget recept på hur man gör för att få en orgasm som funkar för alla. När du gör något som känns riktigt skönt och fortsätter med det en stund så att det blir skönare och skönare, kan orgasmen komma. Det är jätte viktigt att prata med din kille vad som känns skönt när ni har sex. På det sätte vet din kille också vad känns bra och kan hjälpa dig att få orgasm.

Har det så bra, Ungdomsliv.fi

Kärlek

Hej. Jag har varit med en kille i ungefär 7 månader nu och de senaste dagarna har allt inte varit som vanligt. Jag har haft mens denna veckan och det påverkar väl en del. Men har inte känt samma gnista när vi vart med varandra, det har känts tråkigare än vanligt och inte riktigt som de brukar. Har inte haft sån sexlust som jag brukar. Vet däremot att han är den jag vill vara med och undrar om det kan vara övergången från nykär perioden till ett mer "förhållande"? För har vartit väldigt ledsen över detta de senaste dagarna, känt en dålig känsla i magen, vart stressad och nere. kan inte tänka mig en framtid utan honom och vill att allt ska vara som det brukar/vanligt. Jag är 17 år.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga.

Förhållande utvecklas i vågorna. Vanligtvis är allt bra, men ibland kan det vara svårt. Många vardagliga saker påverkar i förhållandet. Dialog och diskussion är naturligtvis viktiga. I ett förhållande måste man diskutera när det går bra och när det är värre dagar. Jag tror att din tråkig känslan är övergående. Berätta om dina känslor för din pojkvän. Jag tror att han redan undrar var det är, om något har hänt. Med öppen diskussion lär ni även känna varandra bättre.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

Oplanerade graviditeter och mannens skyldigheter?

Hej! Vilka rättigheter och skyldigheter har en man i Finland vid händelse av en graviditet? Spelar det roll om den är o/planerad eller om kvinnan t.ex. ljuger om att hon tar p-piller?
Kan en man välja att inte ha något med barnet att göra om kvinnan ändå väljer att behålla det eventuella barnet?
Tack för svar!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för frågan.

Din meddelande innehåller många frågor som skulle vara bättre att diskutera direkt med en expert. Då kan du fråga ytterligare frågor under diskussionen.

"I Finland har alla föräldrar samma rättigheter och skyldigheter. Föräldrarna har rätt och skyldighet att sörja för sitt barns välbefinnande. Föräldrarnas uppgift är att ta hand om och uppfostra barnet i en trygg och stimulerande miljö samt se till att barnet får den utbildning som han eller hon bör ha." (Lastensuojelu.info)

I Finland har vi faderskapslag (11/2015) som trädde i kraft den 1 januari 2016. Denna lag tillämpas på konstaterande och fastställande av faderskap samt på upphävande av faderskap. Du kan läsa mera on faderskapslag och faderskapsutredning här. Modern och mannen är skyldiga att hålla sig till sanningen då uppgifter lämnas för faderskapsutredningen samt vid erkännandet av faderskapet, godkännandet av erkännandet eller när en person hörs på grund av erkännandet.

Alla är ansvariga för sitt eget preventivmedel. Beslutet att ha ett barn hör till båda. Ibland stänger kvinnan mannen ut om beslut eftersom hon inte gillar vad en man har att säga. Det är rättvist att lyssna på båda och acceptera att båda argumenten är lika värdefulla.

Har det så bra. Mika - Ungdomsliv.fi

Svartsjukan tar över

Hej
Jag är tillsammans med min kille som är väldigt svartsjuk av sig. Det har blivit bättre än i början av vårt förhållande men jag känner mig fortfarande väldigt instängd och rädd. Jag är rädd att förlora honom, jag älskar honom så mycket.
När jag är i skolan så vågar jag inte berätta åt honom att jag är oftast med killar (pga. har bara 1 annan tjej i klassen och hon skolkar hela tiden). Så jag har ingen annan att vara med. Jag ljuger för honom att min andra tjejklasskompis är där och att jag är med henne hela tiden, fastän det egentligen inte är så. Jag vet att det är fult att ljuga och man inte ska göra det. Men jag gör det för att undvika konflikter. Vill inte han ska vara arg på mig.
Han frågar alltid om andra killar jag följer på IG och är vän med på facebook och snap. Vem det är, vad jag gjort med dom, hur jag känner dom, mm. Jag får inte gilla någon annan killes bild på instagram för då börjar han direkt fråga saker.
Jag hanterar situationen ganska bra, bättre än förr. Försöker vara lugn och sansad, och försöker alltid reda ut. Men i slutändan är det jag som lägger mig på knä och ber om förlåtelse, och avföljer och tar bort vänner. Så ska jag inte göra men jag har fallit i en grop där jag inte kan ta mig upp från. Han har ett band runt min nacke, även älskar jag honom. När vi även har våra bra tider så är allting perfekt, vårt förhållande är perfekt förutom dendär förbannade svartsjukan. Jag vet att det inte kommer funka i längden, jag vet att jag någondag kommer att sluta bry mig. Men vad kan jag göra för att förhindra detta? För att göra att han litar påmig och låter mig ha kontakt med mina killkompisar och låter mig prata med dom? Vad kan jag göra annat än att fö rsöka tala med honom?
Kan även säga att han är väldigt omtänksam, rolig och härlig typ. Men när det kommer till saken om andra killar och deras relation med mig? Då blir allt ett rent helvete.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för dina frågor! Det är fint att du försöker få en lösning i din (er) situation. Du skriver själv att du är rädd  och känner dig instängd i ert relation. Svartsjuka bottnar ofta i en personlig osäkerhet och en dålig självkänsla och väcks till liv då man känner sig osäker i vissa situationer. Svartsjuka är också ett sätt att bruka makt på ett icke bra sätt.  Din pojkvän tycks vara  mycket osäker om sig själv och om er relation när han reagerar på det sätt som du skriver. Du kan försöka tala med honom och försöka få honom att inse hur hans beteende påverkar ert förhållande. Han kunde också söka profesionell hjälp för hans svartsjuka eftersom det påverkar också hans liv negativt så som det gör med ditt och ert förhållande. Det finns hjälp att få tillexempel via hälsovårdscentralen eller via student- och arbetshälsovården. 

 Du bör också vara medveten om det att du kan styra själv ditt liv och du gör beslut angående dina val. Vill du leva ditt liv så att du inte kan ha de kompisar du vill , eller att någon kontrollerar vem du umgås med ? Det är frågor som du hamnar att ta ställning till i något skede. Men som sagt hoppeligen kommer din pojkvän att förstå att söka hjälp till sin svartsjuka samt inser det att han själv också mår bättre när han kan behärska sin svartsjuka.

Sköt om dig !

Ungdomsinformatör TiinaP - Reimari.info

Sidor