Kumita-kampanjen

“Kumita kampanjerar för den fantastiska kondomen, det bästa sättet att skydda sig mot könssjukdomar!’
06.09.2017

Vad är det här?

Kumita kampanjerar för den fantastiska kondomen, det bästa sättet att skydda sig mot könssjukdomar! För killar är den det enda sättet att förhindra oönskade graviditeter och könssjukdomar. Kondomer fås överallt och vem som helst kan köpa dem, det finns ingen åldersgräns. Kondomen är din tillitsvara – ha den alltid med dig, var du än är. Kumita håller koll på faktorna – här finns allt du behöver veta om prevention och kondomer.

Vad händer här?

Här på Kumita händer och sker det hela tiden. På Gummimani kan du nita ihjäl bakterier. Ladda ner din Kumita-app och se, om du är dejtingmaterial och kan råda en kompis i nöd. Följ Kumita på Facebook och Instagram. Från hösten framåt får varje åttondeklassare sin egen Kumita-kondom från skolhälsovårdaren.

Vad är det som är så fantastiskt med kondomen?

Allt! Kondomer skyddar mot sjukdomar och graviditeter, och vem som helst kan köpa dem, även på bensinmacken eller i närbutiken. Du behöver varken läkarbesök eller recept, och inga åldersgränser finns det heller. Både tjejer och killar kan köpa och använda kondomer, dvs. alla har tillgång till effektiv prevention.

Varför bekanta sig med kondomen?

Övning ger färdighet. Du kan öva på att använda kondomen, även om du inte ännu tänker ha sex. Ju mera du övar, desto lättare blir det. Både killar och tjejer borde öva sig. Killar kan öva på att sätta på kondomen före masturbation. Tjejer kan öva sig till exempel med att rulla kondomen över en morot. Det viktiga är, att paketet öppnas på rätt sätt och att kondomen rullas på och tas av ordentligt.

Varför använda kondomer?

För att du är värd det! Likaså din partner. Ingen vill smittas av en könssjukdom eller bli oönskat gravid. Om du använder kondomen, behöver du inte oroa dig, utan kan lugnt njuta av livet. Schyssta typer använder prevention. Det är ett tecken på, att du bryr dig både om dig själv och om din partner. Använd kondom, så gör du en god gärning.

Läs mera här.