Senaste inläggen

Här hittar du frågor som andra ungdomar har ställt, samt kommentarer och svar.

Läckande tampong

Min fråga är att ibland läcker min tampong lite fast den inte är full. Varför blir det så? Hur ska jag göra för att det inte ska bli Så?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej.

Tack för din fråga. Rekommenderar alltid att man använder trosskydd trots att man använder tampong för det kan nog läcka ut lite blod trots tampongen speciellt om du har riklig mens och tampongen blivit full. Nu skriver du att din tampong läcker trots att den inte är full, det är också möjligt. Det finns flera modeller av tampoger. De tamponger som finns inne i en hylsa är längre och smalare modell. De andra tampongerna är sedan kortare och bredare. Försök att testa på olika modeller, ifall någon annan modell är bättre för dig och inte läcker lika lätt. Det finns ju även olika storlekar, kanske det även löns att byta till en större tampong. Tampongen ska ju sättas ordentligt in i slidan, så att det inte skaver eller du känner av den. Om du känner av tampongen och den har lämnat för långt ut läcker den helt säkert. Så mitt råd är, testa dig fram ifall du hittar en tampong som inte läcker och använd även trosskydd.

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare&sexualrådgivare, Ungdomsliv.fi

Göra dildo hemma?

Hej! Jag undrar om man kan använda något hemma som dildo? I så fall, måste man ha kondom på de?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej.

Tack för din fråga. När du gör en dildo hemma så behöver du tänka på att det du använder inte är för vasst och att det inte går lätt sönder. Egentligen kan du sedan använda dig av nästan vad som helst, en morot, en korv, skaftet på en slev, skaftet på en hårborste mm. Det är bara att låta fantasin flöda. Det jag inte skulle rekommendera är tex halsen på en glasflaska. Fundera också vilken storlek som är den passliga för dig. Rekommenderar dig att trä en kondom på det du använder, för det första för renlighetens skull men också ifall det lossnar bitar från din leksak. Vet också att det finns människor som gjort dildon hemma av cernitlera. Av leran kan du göra dig en dildo i exakt den storleken som passar dig, den är även hållbar efter att den varit i ugnen och stelnat. Använd kondom på. Trots att du kan använda dig nästan av vad som helst i hemmet så skulle jag ändå rekommendera dig att köpa eller beställa en riktig dildo. De är trygga att använda, går inte sönder. De är även lätta att tvätta av efter användandet. De flesta köpta dildonhar även vibrator, vilket ökar njutningen. Om du beställer en dildo på nätet så kommer den hem i ett paket utan reklam på, inget vet vad du beställt hem. Hoppas du hittar dig en passlig leksak.

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare&sexualrådgivare, Ungdomsliv.fi

Va händer

Ja gick på toa o hade fått min mens så jag tog mitt första ppiller nånsin för ja ska börja med det men nu har de gått fyra timmar sen ja tog pillret o har inte blött mera va hände??

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan.

Tack för din fråga. Svårt att säga exakt vad som hände men det vågar jag säga med säkerhet att du behöver inte vara orolig. Du har gjort rätt, börjat med ditt första p-piller på mensens första dag. Varför du inte sedan blödde under de fyra följande timmarna är svårt att säga. Rekommenderar dig nu att fortsätta med dina p-piller precis enligt de anvisningar du fått, trots att mensen kanske tog slut. Nu är det bara speciellt viktigt om mensen tog slut att du använder dubbelskydd av kondom om du har samlag under den följande veckan, trots att du fortsätter med dina piller. I fortsättningen kommer mensen under pausen, alltså medan du äter dina fyra sista piller eller under pausveckan, beroende på vilket piller du börjat med. Ha en bra höst!

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare & sexualrådgivare. Ungdomsliv.fi

övis

hej! är otroligt orolig över mitt betyg. Det enda jag vill är att komma in i övis gymnasium men har just nu ett medeltal på 8,6 men känner att jag kommer sänka. kan inte tänka på något annat en mitt gymnasieval och spänner mig och är jätte rädd för att skriva mina prov. I min årskurs är vi dessutom jätte många och är rädd att medeltalet höjs mycket så att jag inte slipper in.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Först och främst är det jätte bra att du har varit så modig att du erkänner för dig själv att du är osäker och rädd. Det är nog ganska vanligt att man spänner sig för kommande studier, som du skriver är ni flera på er klass. Du har ett ”högt” medeltal och om det sänks så troligen sänks det inte så mycket att du inte kommer in. Det lägsta medeltalet för att bli antagen varierar från år till år. Med ditt goda medeltal har du goda möjligheter att bli antagen. Du kunde boka tid till studiehandledaren redan nu och diskutera med hen om dina framtida studieval . Hen kan säkert råd giva dig med dina nuvarande studier så du når ditt mål!

Trevlig Höst!

Ungdomsinformatör TiinaP

blotta sig

Är det lagligt som myndig person att ha nakenbild på sig själv till exempel skype, mejl osv så andra personer kan ta del av det? eller är det olagligt?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Att ha nakenbild/er på sig själv till exempel på Skype så är lagligt i princip. Du kan mejla dina nakenbilder lagligt. Men hur mottagaren till mejlet upplever saken kan ändra saken till olagligt, ifall hen upplever att du sänder hen kränkande post.  Många sociala mediers kanaler så godkänner inte bilder var man är naken eller annat opassande material. Då blir man i vissa fall blockad från tjänsten beroende på hurudan material man har delat. Du bör läsa noga alla användarvillkoren på olika kanaler.   Att dela andras bilder olovligt på nätet är olagligt ! Det gäller också att fråga av sig själv är man beredd att se sina naken- bilder på nätet om typ 10 år eller om 20 år , vad berättar det om mig som person. En sak som man ska också fundera på är att det är lätt att ladda upp bilder på nätet men väldigt svårt att få bort dom , fast man skulle själv ta bort dem så finns dem troligen som metadata på någon server.

Hoppas du fick svar på din fråga !

Ha en trevlig höst!

Ungdomsinformatör / TiinaP

Gillar en kille som är ON-OFF...

Hej!
Nu är de såhär att jag gillar en kille som är nått år äldre mig, jag har haft känslor för han ett bra tag nu men gav som upp och tryckte bort mina känslor där ett tag då det kändes som att han inte känner lika dant, men mina känslor har kommit tillbaka och problemet är att han är ON-OFF, ena stunden kan han vara lite flörtig av sig (ON) och i nästa som att han inte är ett dugg intresserad (OFF). Detta har han varit hela tiden jag haft känslor för han.
Folk som känner oss menar att vi skulle passa ihop då vi är lite olika som personer...
Tanken med att se han med någon annan gör mig ledsen och jag kan absolut se oss ihop som ett par men jag vet ju inte vad han känner och hur han tänker.
Men va kan jag göra när han är ON- OFF ?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för ditt brev.

Förälskelse är en naturlig del av livet. Vi alla upplever det i något skede. Att bli förtjust i någon är lättare. Det innebär inte genast att man skall förbinda sig. Du skrev att du tycker att killen kan vara lite flirtig av sig emellan. För att fånga den andra personens uppmärksamhet görs ofta genom att flirta. Enligt det kunde man ju tänka att han är intresserad av dig.

Tycker att du kunde lära känna killens tankar tydligare när du kontaktar honom och frågar vad han verkligen vill. Era kompisar kan säga att ni passar ihop, men det är frågan om dina och pojkens känslor, och vill ni boda samma sak. Berätta om dina känslor, det kan ju vara att killen också funderar vad du vill.

Om du vill bekanta mera med förälskelse och kärlek, bekanta dig med Decibel sidan Förälskelse och kärlek. Även Ungdomsliv.fi sidan om förtjustning kan hjälpa dig.

Har det så bra. Mika - Ungdomsliv.fi

Försenad mens

Hej!
Min senaste mens kom efter 20 dagar vilket var allt för tidigt. Du jag brukar ha runt 32 dagar. Nu är jag 1 vecka försenad enligt appen jag använder som räknar ut ungefär när nästa mens ska börja. Borde jag vara orolig? Jag har haft sex med min pojkvän men vi har använt kondom och den gick inte sönder så tror inte att jag är gravid.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan.

Tack för din fråga. Verkar som om du har litet oregelbunden mens om den senast kom efter 20 dagar och nu är den en vecka försenad enligt appen. Det är jättebra att du använder en app för att hålla reda på mensen. Ibland kan menscykeln va oregelbunden, det kan bero på tex stress. Eftersom ni haft kondom i användning och kondomen inte heller gått sönder, så borde du inte va gravid. Kondomen som preventivmedel är dock inte 100% säker, hormonella preventivmedel är säkrare än kondom. För att inte behöva vara orolig så rekommenderar jag dig att göra en graviditetstest. Det löns även att fundera på om du borde börja med något hormonellt preventivmedel. Om du startar med ett kombinationspreparat, dvs p-piller, då har du även en regelbunden mens och ett säkrare preventivmedel än kondom. Ha en fin höst!

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare&sexualrådgivare, Ungdomsliv.fi

Ont

Hej, jag har nu under två dagar haft ont vid underlivet. Området vid klitoris är uppsvällt och är ömt och liksom gör ont då man rör vid det eller t.ex då jag går. Vad kan detta bero på och vad skall jag göra? Bara vänta ut det eller?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej.

Tack för din fråga. Det finns några alternativ vad det kan vara frågan om. Det första jag kommer att tänka på är jästsvamp. Om du har haft klåda kan det vara frågan om jästsvamp. Gå då och köp receptfri salva mot jästsvamp från apoteket. Finns även i tablettform som är effektivt, speciellt om det även kliar i slidan och din vitflytning är tjockare och rikligare än normalt. Det andra alternativet är ett sår som blivit inflammerat. Ett sår kan komma från tex samlag eller om du svettats mycket och haft väldigt spända kläder på dig. Tredje alternativet är könssjukdom, herpes eller kondylom. Försök att med spegel kolla noggrant om du ser något avvikande som blåsor eller små upphöjda vårtor. Som du märker är det svårt att ge diagnos via brev men försök att hålla området rent och torrt. Om det inte blivit värre över helgen så kan du ännu följa med någon dag ifall det blir bättre av sig självt men om du fortfarande är lika sjuk som när du skrev brevet, då är det säkert bra att uppsöka läkare. Ha en bra höst!

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare&sexualrådgivare, Ungdomsliv.fi

Tolka meningar

Hej!

Jag vet inte om han tycker om mig eller inte? Funderar på följande som han har sagt till mig/ som jag hört när vi varit i grupp och inte vet vad han menar.

-Att hans respektive säger att han kommer för fort vid samlag.

-Att han och min nuvarande man är av samma sort dvs ingenjörer

Jag undrar hur tar man första steget och inte göra bort sig?

Kan inte sova

Hej!
Jag har svårt att sova, jag är väldigt rädd, nästan för allt, jag är 15 år och jag är te.x rädd för mörker, höjder, clowner, kryp mm Jag kan INTE kolla på ngn skräckfilm har aldrig kollat på ngn skräckfilm i hela mitt liv och mina kompisar frågar ofta om jag kommer med på bio och det är alltid ngn skräck film..
Kännef mig töntig när jag inte vågar
Min kompis berättade en gång i skolan om annabell och jag vet hur den där "dockan" ser ut och bara för jag har sett den kunde jag inte sova bra på flera månader och flera nätter har jag gråtit och jag går alltit till mamma gråtande på natten. Och det var en Period när dendär "clown" trenden var i gång, jag vaa såååå rädd då jag sov hos mina föräldrar i en vecka för när jag laa åter mina ögon komm de någon läskig bild fram och så har jag inbillat mig att ngn står framför mig.
Och varenda natt måste jag be en konstig bön jag har kommit på alltså dehär är så töntigt tycker jag, jag har en rutin jag måste göra varenda natt annars kan jag inte sova, de e såå jobbigt..
Och varenda gång före jag går och sova har jag tvångstankar att jag måste ta screenshot på mim skärm va klockan är och min galleri är full av screenshot bilder kanske mer änn 200 bilder...

Jag behöver hjälp, de vart en ganska lång text dehär...

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Sömn är jätte viktigt för en människans hälsa och speciellt viktigt är det för barn och unga.  Du är mycket modig som vågar ta upp detta problem som du har, det finns många som inte vågar prata om tex sina rädslor. Ofta kan det hjälpa när man pratar med någon om sina rädslor, tillexempel med dina föräldrar. Du kunde också boka tid till skolans hälsovårdare som kunde ge dig råd och ifall det behövs också remiss tillexempel till en läkare ifall det behövs.  Om du inte vill boka tid till skolans hälsovårdare kan du också boka tid till din egen hälsostation. En sakkunnig inom hälsovården kan göra en bedömning om den hjälp som du eventuellt behöver för att slippa sömnproblem.

Det finns också saker som man kan göra själv för att förbättra sina sömnvanor, listar här några tips för dig!

- ha det svalt i sovrummet
- släck skärmen i god tid kan störa insomning
- skapa positiva rutiner innan du somnar
- gör avslappningsövning

Nu finns det också en service på nätet som man kan använda och var man hittar service enkelt www.koppari.fi

Ha en trevlig höst!

Ungdomsinformatör Tiina

Sidor