Senaste inläggen

Här hittar du frågor som andra ungdomar har ställt, samt kommentarer och svar.

Sidor

Pverkan

jag undrar vad finns det för saker som kan påverka en i livet ller hur man är som person.

Min mamma lämnar mig aldrig ifred!!

Hej!
Under det senaste halvåret så har jag haft ätstörningar och gått ner i vikt. Mina föräldrar märkte det under sommarlovet och vi åkte direkt till bup för att få hjälp. Det tog ett långt tag innan det blev någon skillnad på vågen, men tillslut så gick jag upp lite i vikt såsmåningom. Men under den här tiden har jag inte haft något liv alls. Min mamma är extremt kontrollant och har bara tagit allt ifrån mig. Jag får inte träffa vänner, åka buss. Jag måste argumentera och bli otrevlig i minst 1h innan jag får stanna efter skolan för att plugga med mina kompisar.

Detta har lett till att jag hatar min mamma, extremt mycket. Allt hon pratar om är sjukdomen. Så fort jag har lite ont i foten, så säger hon ”det är ju pågrund av maten du vet.” Jag hatar henne så sjukt mycket! Men jag vill inte hata henne. Men allt kretsar runt mat, och inte att jag ska bli lycklig. Nu när jag snart är frisk så kan hon inte se/acceptera att allt snart är över, och låta mig leva ett normalt liv igen. Jag ORKAR inte längre, och vill bara dö.

Hon lyssnar inte på mig, och när jag försöker förklara det för henne säger hon bara ”det är ju ditt egna fel”. Hon har alltid varit så kontrollant, när jag var ca 14 så kom hon in och skrek på mig och blev JÄTTEarg när jag höll på med mobilen efter 22. Hon tog den till sitt rum. Detta är exakt likadant, hon ska göra det hon tror är rätt. Det finns inget annat. Men jag vet verkligen inte vad jag ska göra längre. Jag behöver hjälp, för hon lyssnar inte. Vad tycker ni jag ska göra? Och snälla, svara inte att ”det är bara för att hon är orolig att jag ska bli sjuk igen”, jag vet redan det. Men någon gång måste hon ju släppa allt och inse att det är över.
Mvh

P-piller

Hej,
När man börjar med p-piller för första gången spelar det någon roll när i menscykeln man börjar?
Om man börjar mitt i har man då inte mens förrän kartan är slut?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej,

Lättast är det om du börjar med dina p-piller vid mensens första dag. I princip kan du börja med dina p-piller när som helst i menscykeln men om du börjar mitt i så måste du skydda dig med kondom under den första veckan, och det finns också en större risk för mellanblödningar (eftersom din mens kanske normalt skulle komma redan tidigare).

Så jag föreslår att du väntar på din nästa mens, och börjar med pillren då.

Kram

Tessi

Gå ett till gymnasium

De här kanske är helt fel ställe att fråga den här frågan på, jag vet inte, men jag vet inte vem jag annars ska ställa frågan?
Jag undrar om hur det är att gå ett till gymnasie efter att man redan gått en plugglinje, jag går natur nu, men skulle inte vela gå en högskola efter det, jag skulle vilja gå ett yrkesgymnasium, är det konstigt att gå ett till gymnasium? Jag vet vad jag vill jobba som och det kan jag göra om jag går ett yrkesgymnasium, jag kan ju såklart gå en högskola också men jag känner att jag inte orkar plugga så mycket mer nu, skulle inte i nuläget klara av att plugga ännu mer än vad jag måste nu. Så hur är det att gå ett till gymnasium? Och måste jag då läsa t.ex. religion och allt de för jag borde väl ha gjort det om jag redan gått ett annat gymnasium?

Problem

Hej! Jag är en 13 årig kille som går i sjuan. Jag har flera problem.
jag är väldigt osocial och på grund av det så har jag inga vänner i skolan. På rasterna så går jag till skogen, där slipper jag alla!
Jag går alltid runt med ilska inuti mig. Jag tänker hemska, mörka tankar om andra jag hatar. För att bli av med lite av ilskan kan jag rita mörka, blodiga saker. Jag är väldigt negativ till nya människor. Så fort jag träffar någon ny utgår jag ifrån att den är en idiot. Jag brukar inte äta på dagarna eftersom att jag inte vill sitta med någon i matsalen. Skolan är jobbig. Speciellt idrotten. Jag hatar sport och att samarbeta med andra. Tvånget till att vara med andra på idrotten och i skolan i huvudtaget gör så att jag blir galen och det går ut över min mamma hemma sen. Jag är helst för mig själv och lyssnar på min metal, spelar data-spel eller kollar på något. Jag har väldigt svårt att respektera andra för t.ex deras religion, musikstil eller hur dom är. Jag hatar all religion förutom satanismen, och nej, inte den här att man dyrkar Satan. Hiphop stilen hade jag viljat förbjuda. Jag pratar med en kurator på skolan. Men jag tänkte att jag kanske kunde få lite hjälp med mina problem någon annanstans också.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej Leon!

Vet du, det låter som att du mår mycket illa. Alla de saker du beskriver, från att fly till skogen till satanismen är symptom på det här, lite olika sorter bara. Att exempelvis vara ständigt arg är ett sätt att låta känslorna få något utlopp i alla fall, det kan vara lättare att vara allmänt arg än att försöka sätta fingret på vad det egentligen är man känner.

Du nämner att du inte äter på dagarna, mat behöver du! Kroppen behöver energi och din hjärna behöver energi för att orka med skolan och vardagen. Jag skulle så gärna vilja att du äter i skolan, men som du nämner vill du inte vara i  matsalen. Men ta i så fall med dig något ätbart hemifrån som du kan äta. En grund för att må bra är att sova och äta ordentligt. En fråga som jag skulle vilja ställa dig är att ”Kan du ändra på något i din vardag för att du ska må bättre, isf vad? ” Börja med en sak och se hur de känns efter några dagar.

Det är jätte bra att du pratar med kuratorn på skolan, och de kanske skulle vara skäl att fråga hen efter råd varifrån du kan få mer hjälp. Om din mamma inte vet hur du mår, berätta för henne eller om det finns någon annan vuxen som du litar på.  

Den känslan du har nu och hur du mår, kom ihåg att det inte är föralltid! Våga be om hjälp och ta emot hjälp! Du är redan på god väg. Ta hand om dig!

Kram, Ida

Valet

Varför röstar man vart fjärde år?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga

Vi har olika val i Finland, bl.a kommunalval och riksdagsval. Kommunalvalet hålls vart fjärde år, såväl som riksdagsvalet. Val av republikens president (presidentval) hålls vart sjätte år och val av företrädare i Europaparlamentet (Europaparlamentsval) vart femte år. Alla nämda val är s.k. "allmänna val" vilket betyder att rösträtten vid val är allmän. Med andra ord har var och en som uppfyller vissa lagstadgade förutsättningar rätt att rösta.

ytterligare information om olika val hittar du från justitieministeriets valsidan, www.vaalit.fi/sv

mvh, Mika - Ungdomsliv.fi

Jobb

Vad fins det fär jobb?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Va roligt att du funderar över jobb! Om man är 15 år och fullgjort sin läroplikt, dvs gått ut grundskolan, får man anställas i ett ordinarie arbetsförhållande ("vanligt" jobb, sommarjobb eller visstidsanställning). Kom ihåg att de alltid är bra att skriva ett arbetsavtal, så både arbetsgivaren och du har nerskrivit det som ni kommit överens om.

När man är under 18 år så får man inte arbeta med allt, vissa arbetsuppgifter är förbjudna. Här kan du läsa mer ingående om vad en ung arbetstagare får jobba med https://www.tyosuojelu.fi/web/sv/anstallningsforhallande/ung-arbetstagare .

Du kan kolla upp på sidan https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?lang=sv vad de finns för jobb där du bor. Många lediga jobb kommer inte ut via en annons, så jag skulle råda dig att gå och fråga runt till olika företag och butiker(t.ex. Citymarket, K-market, Prisma osv.) om de har något jobb ledigt. Ett till tips är att fråga runt av släktingar och vänners föräldrar om dom vet om något jobb som skulle passa dig.

De gäller att våga ta kontakt, gå och fråga direkt face to face eller ringa. Om det är något ställe som säger att de inte har något ledigt jobb för tillfälle så kan du meddela att dom gärna får höra av sig om de öppnas något i framtiden.

Lycka till!

Hälsningar Ida

Jag blev ett objekt

Hej, Jag heter Ella och är 13 år gammal. Jag blev våldtagen av en man vid 40 år åldern, sen sålde han vidare mig till en i 60 års åldern. Jag blev på samma gång kidnappad och våldtagen. Jag har skuldkänslor för att inte ha berättat åt min pojkvän att allt hände. Polisen och mina föräldrar vet om det. Men jag vill berätta allt men, hur kan jag göra allt lättare?

MacBook Air?

Hej, jag börjar högstadiet nästa höst och skulle behöva en laptop endast för skolarbete. Jag har kollat på en "MacBook Air 13" och mina vårdnadshavare säger att dom kan köpa en. Ska jag ta en som kostar 999€/10 000kr och har 128GB storage, eller en som kostar 12000 och har 256GB storage?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej Joel has a dog named Coco!

Det förnuftiga är nog att ta den som har större storage om du bara har möjlighet till det. Det blir bara mer och mer som man ska använda dator till i skolan och mer och mer som kräver minne, så bättre att ta det säkra före det osäkra. Däremot skulle jag nog rekommendera att du antingen väntade med att köpa den tills du börjat högstadiet – eller redan nu frågar studiehandledaren där vad som krävs av de datorer som ni behöver använda. Det kan ju exempelvis hända att skolan använder PC eller Linux mest och då kan det vara problem med att få din laptop att funka tillsammans med dem, tex när du ska visa presentationen för ett grupparbete eller liknande. Det är inte säkert att det blir problem för det, men bättre att kolla på förhand än att chansa, tycker jag. Dessutom händer det en del på dator-fronten redan på ett halvår, så vill du ha färskaste möjliga (så att den ”håller” längre in i högstadiet eller till och med upp i gymnasiet) så lönar det sig kanske att vänta lite ändå.

Kram, Liselott

Jag tycker verkligen att du ska välja 256, har själv en MacBook pro med 256gb, 128 är slut riktigt snabbt eftersom bara operativsystemet har runt 60-70. :)


Alakuloisuus ja masennus

Hei.
Miksi mielialani on joskus alhaalla tuntuu, että olen masentunut ja kaikki menee pieleen, jos joskus jätän kuntosali ja juoksmisen väliin?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hei Poika ja kiitos viestistäsi!

Kysyt, miksi mielialasi on joskus alhaalla ja sinusta tuntuu, että olet masentunut ja kaikki menee pieleen, jos joskus jätät kuntosalin ja juoksemisen väliin.

Ikävä kuulla, että sinusta tuntuu tuolta. Ulkopuolisen on kuitenkin vaikea sanoa yhtä oikeaa syytä, miksi tunnet sellaisia tunteita. Tässä kuitenkin pohdintaa, mistä se voisi johtua.

Jos olet asettanut itsellesi tietyt tavoitteet, milloin käyt kuntosalilla ja juoksemassa, voi niiden tavoitteiden laiminlyönti aiheuttaa sinussa kokemuksen, että olet epäonnistunut ja se tekee sinut alakuloiseksi ja masentuneeksi. Koet ehkä pettymystä itseesi - Pettymykseen liittyy usein erilaisia tunteita, kuten turhautumisen tunnetta, surua tai vihaa. Kukaan ei voi välttyä erilaisilta suuremmilta tai pienemmiltä pettymyksiltä, joissa tavoitteet eivät toteudukaan – sellaista sattuu siis kaikille. Älä rankaise itseäsi siitä, että joskus jätät kuntosalin ja juoksemisen väliin – joskus se onkin varmasi parempi vaihtoehto, jos vaikkapa olet palautumisen tarpeessa. On ihan inhimillistä ja ymmärrettävää jättää treeni joskus väliin, vai mitä?

Olisiko sinun syytä miettiä tavoitteitasi uudelleen ja olla ehkä hieman armollisempi itsellesi? Suunnittele itsellesi mielekäs, realistinen ja toteutettavissa oleva liikuntasuunnitelma ja muista myös levätä tarpeeksi. Anna itsellesi lupa joskus joustaa suunnitelmistasi. Liikunta on positiivinen ja hauska asia – ei ole vakavaa, jos joskus poikkeaa liikuntasuunnitelmasta! On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja olla rasittamatta itseään liikaa – muista siis palautuminen!

Liikunta pitäisi olla hyvinvointia edistävää ja mielihyvää tuottavaa. Jos sinusta tuntuu, että liikunta ja asettamasi tavoitteet sen suhteen aiheuttavat sinulle huolta ja koet usein masentuneisuutta, sinun kannattaa jutella siitä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan kanssa taikka käydä keskustelemassa siitä kaupunkisi Ohjaamossa

Tsemppiä ja mukavaa syksyä sinulle! :)

Lämpimin terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sidor