Senaste inläggen

Här hittar du frågor som andra ungdomar har ställt, samt kommentarer och svar.

Sidor

Högskolestudier i Sverige

Hej,
Kan studerande som avlagt en yrkesinriktad grundexamen i Finland söka in till en högskola i Sverige, dvs. ger grundexamen behörighet för studierna? Bör studerande delta i högskoleprovet? Finns det några andra krav som studerande bör vara medvetna om?
Mvh Katarina

Bruna flyttningar

Hej jag har inte fåt min första mens ännu tror jag men för typ 2 månader sedan hade jag bruna flygningar sedan gick det över och nu har jag fått dom igen och det är mer av de är det mens för jag har inga verkar.//14 årig tjej :) och isåfall hur berättar jag att jag har fått min mens känns pinsamt

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej Lea! 

Tack för din fråga 

Jag tänker att de bruna flytningarna du har haft är din mens som har börjat 

I Finland är medelåldern för att  den första mensen 13 årMen vissa får mensen tidigareoch andra par år senare.  

Du inte behöver bli orolig även om mensen inte skulle komma regelbundet alla månader 

Ibland kan flytningar vara brun eller nästan svartoch ibland klarröd. 

Till exempel kan du berätta om din mens med ett meddelandeom berätta ansikte mot ansikte känns inte bra. 

Med vänliga hälsningar, Riina | Ungdomsliv.fi 

Är det farligt?

Hej! Jag har börjat få en förhårdnad/upphöjning innanför förhuden nedanför ollonet, de bland kan den verka lite när jag har stånd, är detta något jag borde va orolig över?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej, tack för din fråga. Tessi svarar:

Hej,

Det är inte helt lätt att veta vad förhårdnaden är på basen av det du berättar. Beroende på var exakt förhårdnaden sitter så kan det vara frågan om t.ex. ärrvävnad. Detta ifall förhårdnaden sitter i förhuden precis vid frenulum (ollonsträngen) och denna t.ex. har spruckit vid upprepade tillfällen. Men förhårdnaden kan också vara en inflammerad talgkörtel eller en "vanlig" finne". Beroende på hur ont du har i den så måste du själv avgöra om du åker och visar upp den för en läkare.

Hur som helst så tror jag inte att det är någonting farligt. De flesta små knölar brukar vara ofarliga och försvinner av sig själv med tiden.

Jag skulle ge dig rådet att hålla området rent och följa med under några veckors tid. Om förhårdnaden blir större, om den börjar göra mer ont eller på något sätt blir "värre" så föreslår jag att du bokar tid till en läkare.

Givetvis bör du även fundera över huruvida du har haft oskyddat sex och om det kan finnas risk att det rör sig om en könssjukdom. Om det finns en sådan risk skall du kontakta hvc och be om remisser till provtagning för könssjukdomar.

Kram,

Tessi på Decibel.fi

Psykologistudier i sverige

Hej, jag skulle vara intresserad av att studera kriminologi i Sverige, hur hittar jag information var jag kan studera, och hur gå tillväga. Jag är student från Finland med svenska som modersmål.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för frågan. Jag rekommenderar att du kollar ytterligare information från Maailmalle.net och Studera.nu -webbplatser. Båda webbplats bjuder information om studerande.

Mvh, Mika - Ungdomsliv.fi

Bostadstöd

Har man rätt till bostadsstöd om man är 16 år? Eller bör man vara 18?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Kix svar: 

Hej!

Tack för din fråga!  

Minderåriga barn som inte bor hos sina föräldrar anses i regel höra till föräldrarnas hushåll och kan inte få bostadsbidrag för ett självständigt hushåll. Ändå om en minderårig som bor självständigt har beviljats t.ex. studiestöd kan han eller hon också beviljas allmänt bostadsbidrag.

Vilka stöd du har rätt till som 16-åring eller inte beror på flera faktorer, och tyvärr kan jag inte svara på huruvida just du har rätt till stöd eller inte utan att veta mera om exempelvis hur du bor, vad/om du studerar och vilken inkomst dina föräldrar har. Du kan själv prova testa om du skulle ha rätt till studiestöd genom att använda FPA:s räknare på deras hemsida, den hittar du här: https://www.kela.fi/web/sv/berakningar#boende

Ifall du blir beviljad studiestöd så kan du diskutera vidare med FPA om du skulle vara beviljad också stöd för boendet.

Lycka till!

Mvh, Kix

Ungdomsinformatör på Decibel.fi 

bröstens utseende

Hej

Mina bröst har utvecklats ganska mycket (kom i puberteten då jag var elva) men mina bröstvårtor är jätte konstig form. Kommer de att ändra eller måste jag operera dem? Jag har inte alls någon knopp på dem utan bara en rund topp.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga.

Alla bröst är olika och unika. Utveckling tar sin tid, så vänta bara i fred. Om du vill diskutera mera om saken kan du till exempel ta upp frågan med hälsovårdare i skolan.

Har det så bra och trevlig sommar.

Handledare - Ungdomsliv.fi

Förändrad situation på arbetsmarknaden pga viruset

Hej!

Jag har sedan flytten hemifrån då jag var 19 år hunnit avlägga en kandidatexamen från humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet, men förstod för ett par år sedan att det jag hade studerade (till lärare) ville jag inte heller bli. Jag har i hela mitt liv haft svårigheter med att hitta vad jag vill över huvudtaget jobba som i mitt liv, och då var jag duktig i skolan och gymnasiet, och jag har haft Aspergers sedan jag var liten, och senaste tiden haft press från mina föräldrar på att hitta min grej, och då hade jag förra året (2019) lyckats avlägga en yrkesexamen till hotellreceptionist och gått en kurs för att bli Helsingforsguide, eftersom jag hade alltid tyckt om att jobba inom turismen, men nu när virusläget är här, så har jag blivit permitterad från de två jobb jag haft (som kvällshjälp på Hotell Lilla Roberts och guide för kryssningsgästerna). Det var just sådant jag verkligen gillade att jobba som men nu är det borta och mitt liv är i spillror och jag är igen tillbaka hos mina föräldrar tillsvidare. En Sveaborgskurs jag gick blev också avbruten; det enda jag håller på med är en nybörjarkurs i estniska för tillfället. Jag vet inte hur jag ska gå vidare, hade redan ansökt i mars till Haga-Helia om att studera hotell- och restaurang eller turismbranchen vidare (jag kommer under inga omständigheter att tvinga på mig en magistersexamen från uni för att jag har hållit tillräckligt på med det förut). Finns det alls någonting jag kan göra nu? Jag har min Youtube-Kanal sedan 2009 och får inkomster via den, men dom inkomsterna har aldrig räckt till för att enbart kunna leva på i Helsingforsregionen, jag fyller 27 i november (och närmare 30), och jag är så orolig för vad som ska bli av mig; jag har redan misslyckats tillräckligt mycket förut med att hitta min grej och hitta jobb som skulle stimulera mig. Jag är både musikalisk och språkkunnig. Vad är situationen på arbetsmarknaden då, vilka jobb finns över huvudtaget där man kunde med mina kvalifikationer (och problem med att jag inte har så mycket kontakter tyvärr) så snart som möjligt kunna bli anställd och med tanke på virusläget inte heller är kontaktjobb, även om konkurrensen är stor, och jag vet att många andra söker samma jobb som jag. Jag har inte heller någonsin varit vidare intresserad av olika distansjobb och med marknadsföringsgrejer och liknande, nu då jag också inte haft lätt med att handskas med pengar. Jag tror inte att turismen kommer att försvinna, men de nästa två åren kommer konkurresen antagligen att stiga mera, beroende på virusläget, förstås. Tackar för svar!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga. Väldigt många unga människor är i samma situation som du. Korona viruset har ändrat situation på arbetsmarknaden på många sätt. Det är verkligen synd när du har hitta den typ av jobb du gillar. Det som du kan göra med sommarjobb är att vänta om du eventuellt kommer tillbaka till arbetet när begränsningarna upphörs. Har du  registrerat dig som arbetslös arbetssökande? Du hittar ytterligare information på TE-tjänsters webbplats. Eftersom du har haft jobb och är nu arbteslös du har rätt till ersättning under vissa villkor.

Du fråga om det finns något som du kan göra nu. Jag hoppas att du får en plats att studera vid Haga-Helia. Svaren kommer ju snart. Fortsätt med din YouTube-kanal utan vidare. Även du skrev att de inkomster räcker inte till så är det ju åtminstone lite framåt. 

Jag tror att du skulle få bra stöd för dina reflektioner från Navigatorn (Ohjaamo på finska). De stöder i frågor som rör arbetsliv och utbildning. Du hittar ytterligare information om Navigatorn - Ohjaamo Helsinki på deras webbplats

Hoppas att du fick lite hjälp.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

Du verkar ha problem med självkänslan, vilket är ganska vanligt. Pröva läs en självhjälpbok eller gå och prata med en terapeut.


Pverkan

jag undrar vad finns det för saker som kan påverka en i livet ller hur man är som person.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej. Din fråga är inte riktigt lätt. Jag skulle säga att det främst handlar om de val du gör. Vilka värden väljer du för ditt liv, vilka värden styr ditt liv. Du bör lyssna på din egen röst och tänka på vad som är viktigt för dig. Det viktiga är att du gör det du mår bra med. Dina vänner kan bedöma dina val, men när du har tänkt på dem noggrant, lev efter dem.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

Min mamma lämnar mig aldrig ifred!!

Hej!
Under det senaste halvåret så har jag haft ätstörningar och gått ner i vikt. Mina föräldrar märkte det under sommarlovet och vi åkte direkt till bup för att få hjälp. Det tog ett långt tag innan det blev någon skillnad på vågen, men tillslut så gick jag upp lite i vikt såsmåningom. Men under den här tiden har jag inte haft något liv alls. Min mamma är extremt kontrollant och har bara tagit allt ifrån mig. Jag får inte träffa vänner, åka buss. Jag måste argumentera och bli otrevlig i minst 1h innan jag får stanna efter skolan för att plugga med mina kompisar.

Detta har lett till att jag hatar min mamma, extremt mycket. Allt hon pratar om är sjukdomen. Så fort jag har lite ont i foten, så säger hon ”det är ju pågrund av maten du vet.” Jag hatar henne så sjukt mycket! Men jag vill inte hata henne. Men allt kretsar runt mat, och inte att jag ska bli lycklig. Nu när jag snart är frisk så kan hon inte se/acceptera att allt snart är över, och låta mig leva ett normalt liv igen. Jag ORKAR inte längre, och vill bara dö.

Hon lyssnar inte på mig, och när jag försöker förklara det för henne säger hon bara ”det är ju ditt egna fel”. Hon har alltid varit så kontrollant, när jag var ca 14 så kom hon in och skrek på mig och blev JÄTTEarg när jag höll på med mobilen efter 22. Hon tog den till sitt rum. Detta är exakt likadant, hon ska göra det hon tror är rätt. Det finns inget annat. Men jag vet verkligen inte vad jag ska göra längre. Jag behöver hjälp, för hon lyssnar inte. Vad tycker ni jag ska göra? Och snälla, svara inte att ”det är bara för att hon är orolig att jag ska bli sjuk igen”, jag vet redan det. Men någon gång måste hon ju släppa allt och inse att det är över.
Mvh

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej

Tack för din fråga. Bra att du har hittat hjälp med dina ätstörningar och din vikt har gått up såsmåningom.

Jag tror att din mammas kontroll beror på att hon är orolig för din hälsa och kanske inte litar dig helt. Jag tror att det skulle vara bra för dig att berätta för din mamma hur du känner när hon kontrollerar så mycket. Det har du antagligen gjort redan, men kunde ni diskutera det med hela familjen. Inte när situationen är på, utan separat. Berättä hur du tror att det skulle bli bättre. I sådana situationer, när det finns en i familjen som har en ätstörning, går många föräldrar också i familjeterapi. Det hjälper föräldrar att förstå situationen och hjälper hela familje att överleva det värsta.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

 

 

Hej!

Jag, 17 år, har en "typ" flickvän som har haft allvarlig problem med anorexia för några år sedan... Har fått återfall på andra gång. Hennes läkare har påstått att det finns risken att min typ flickvän kan dö på tredje gång.

Jag blev hennes pojkvän några månader efter när jag fick reda på hennes bakgrund för halv år sedan. Jag var helt chockat och fascinerad av vad hon har berättat om sin bakgrund. Jag har aldrig tänkt mig att förälska i någon som är djupt kräsen, men trevlig och omtänksam.

I nuläget äter hon medicin dagligen som läkare rekommenderar, bara så du vet att jag har provat att smaka hennes medicin. Några är faktisk ok, men de flesta mediciner är inte alls gott.

Jag har ingen aning om vad för relationer du och din mor har. Det verkar som att din mor begränsar ditt frihet. Men din mor har ansvaret över ditt liv och ekonomi tills när du är myndig, det gäller samma sak som mig. Men du kan vinna hennes förtroendet, genom att övertyga någon annan som kan tala för din mor att du mår bättre än någonsin tidigare. Till exempel att dina kompisar bör umgås med din mor, så att dina kompisar kan berätta hur du mår och vad du har gjort. Det är ett sätt att bevisa för din mor att du mår bättre än tidigare.


Eller du ändrar ditt beteende som din mor inte känner igen. Till exempel att bli mer positiv åt vad din mor säger, även om det handlar om ätstörning. Du kan gärna säga "Jaha, det är intressant att veta vad du tycker. Men jag håller inte med allt vad du tycker. Kanske har du inte tänk på..."


Min "typ" flickvän har berättat litegran för mig om hennes relation med hennes mor. Beklagar för jag har inte frågat henne om det. Det angår inte mig. Jag kan gärna återkomma att berätta mer om min flickväns relation med hennes mor eller någonting. Jag har lärt mig om olika sorts ätstöringar tack vare min "typ" flickvän.


Hoppas att du får nyttan av den här meddelanden. Du får gärna prata med mig via chat eller vad du vill. Ha det så gott :)


P-piller

Hej,
När man börjar med p-piller för första gången spelar det någon roll när i menscykeln man börjar?
Om man börjar mitt i har man då inte mens förrän kartan är slut?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej,

Lättast är det om du börjar med dina p-piller vid mensens första dag. I princip kan du börja med dina p-piller när som helst i menscykeln men om du börjar mitt i så måste du skydda dig med kondom under den första veckan, och det finns också en större risk för mellanblödningar (eftersom din mens kanske normalt skulle komma redan tidigare).

Så jag föreslår att du väntar på din nästa mens, och börjar med pillren då.

Kram

Tessi

Sidor