Senaste inläggen

Här hittar du frågor som andra ungdomar har ställt, samt kommentarer och svar.

Hur bildar man en stiftelse?

Hej, hur bildar man en stiftelse i Finland? Min släkt har ägt mycket mark i skärgården sedan 1600-talet (på Sottunga, Finlands minsta kommun) , och iochmed att skatteverket bestämt sig för att chockhöja skatterna (ändra oanvändbar mark till stugtomter), så skulle vi kanske bli tvungna att betala över 15 000 euro i året för mark som vi inte har någon nytta av och marken skulle sjunka mycket i värde. Jag hörde att man kan bilda en stiftelse för att slippa den höga skatten eller alternativt göra det till ett naturskyddsområde. Hur går detta till? Jag vet att det låter lite som skattefusk, men att förlora mark som släkten haft fyra gånger längre a Finland existerat känns lite *jävla* dåligt.

Biten i armen

Hej!
I helgen blev jag biten i armen av min pojkvän. Det var bara på skoj och jag var med på det. Jag hade bitit honom innan och då sa jag "hahaha du får bita mig tillbaka så det blir kvitt".
Nu i efterhand har det blivit en färg mellan gul, blå, lila och röd och är jätte ömt och svullet. Det gör ont så fort jag rör det och ibland värker det.
Är detta farligt? Har hört att människobett kan vara farliga. Vad ska jag göra?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan.

Tack för din fråga. Människobett kan vara farliga, precis som djurbett. Skulle dock säga att ett människobett kräver antibiotikabehandling om det går hål på huden så att det kommer ett sår. Nu skriver du inte om något sår utan bara att det är rött, svullet och ömt. För att testa så tycker jag att du borde gå till apoteket imorgon och köpa decinficerande salva, tex Betadine. Smörj området med salva flera gånger om dagen. Om det inte blivit bättre till fredag morgon, då rekommenderar jag dig att ta kontakt med hälsocentral för eventuell start av antibiotika. Sköt om dig!

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare & sexualrådgivare, Ungdomsliv.fi

Kärleksproblem

Hej
Jag tycker om en person och han tycker om mig också.
Men min mamma vill inte att vi träffas eftersom han mår psykiskt dåligt och hon tror att jag kommer såra honom och att han inte skulle kunna ta det.
Har hon något att säga till om?
Kan hon förbjuda mig från att fortsätta vara med honom?
Är det faktiskt farligt för honom om vi är mer än vänner, borde jag låta det rinna ut i sanden?

Hjälp vad ska jag göra!?

Hej! Mitt liv är ganska ska upp och ner just nu.. men känns som jag inte kan prata med någon, känns som alla tror jag vill ha uppmärksamhet.
Finns redan många i min klass som mår dåligt och har många rykten och många pratar illa om dem, vilket gör att jag inte vågar visa eller berätta det.
Varje dag i skolan är som ett helvete mår så fruktansvärt dåligt och vet inte vart jag ska ta vägen.
Känner mig så värdelös och oduglig bland mina vänner, föräldrar, i skolan överallt! Försöker hjälpa mina vänner så gott jag kan men får ofta något dumt eller elakt tillbaks... Och det får mig att känna mig ännu mera värdelös osv. Har haft självskadebeteende och självmordstankar.
Vill bara bort härifrån, vill inte längre. Vad ska jag göra? Snälla hjälp

Maten

Hej, jag har sedan högstadiet haft problem med min mat, men ingen som någonsin sagt eller lagt märke till det. Redan i högstadiet började jag fundera på att jag åt mera än mina vänner och tyckte jag skulle måsta bli smalare. Då började jag skippa måltider och började väga mig för att försöka gå ner i vikt. Jag har alltid tränat bra(fotboll hela livet) och tränar ännu samma och gymmar. Jag kunde skippa måltider i några veckor och sedan blev jag bara arg då inget hände så jag började äta massor av gott istället men utan att gå upp i vikt eller så men jag bätjade bara äta mycket chips och godis och sånt. Nu tränar jag 7 dagar i veckan och mår bara sämmre med allt som kommer till mat och träning. Om någon säget att dr har tränat en dag då jag inte har tränat så m A5ste jag också fara och träna gör att inte vara sämre. Jag har ännu bättre tider där jag äter bra och nyttigt men ändå unnar mig med godsaket men ibland får jag mina dipppar där jag bara mår så hemskt dåligt över hur jag ser ut. Förr kunde det vara en gång i halvåret men nu kommer de bara närmare varandra nu är det ca 2 veckor mellan mina bra perioder och min dåliga period(som kan hålla upp i 1månad). Just nu har jag inte ätit något på 3 dagar förutom kaffe och vatten, för jag är så rädd att äta bara lite lunch eller middag för jag vet att om jag äter lite så kan jag inte sluta och jag vill bara ha godis och sådant. Jag har aldrig betättar för någon för jag skäms och det känns som att alla bara skulle tycka att jag säger sånt för att få uppmärksa mhet. Men jag blir bara så arg och lessen på mig själv då jag ser mig i spegeln. Dessutom har jag vänner som är så fint smala och jag känner mig som en flodhäst då jag är med dem. Då jag vägde mig idag började jag nästan gråta fär jag hadde bara gått ner 2 gram sedan igår och annars så brukarjag gå ner mycket snabbare. Jag är 170cm och väger 62kg.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan.

Tack för ditt brev. Du har nu i flera års tid haft problem med ätandet och ingen har lagt märke till det och du har inte heller pratat med någon om det. Tycker att det är jättebra av dig att skriva åt oss, för nu har du tagit det första steget i rätt riktning. Du behöver helt klart hjälp, eftersom du också märkt att dina sämre perioder kommer oftare och varar längre. Just nu har du helt perfekt vikt till din längd men du behöver trots det hjälp med dina tankar om mat och motion. För hjälp kan du om du är under 23 år ta kontakt med Ungdomsstation Klaara https://www.vaasa.fi/sv/paikat/ungdomsstation-klaara, om du är över 23 år så kan du kontakta Horisonten https://www.vaasa.fi/sv/tjanster/beroende-och-mentalvardsservice. Det går också att ta kontakt med skolhälsovårdare/arbetshälsovård eller hälsocentral. Du behöver inte skämmas för att du har problem med ätandet, du ska istället vara stolt över att du själv konstaterat att du har ett problem och att du har tagit tag i problemet och nu vill ha hjälp för att börja må bättre. Sköt om dig!

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare & sexualrådgivare, Ungdomsliv.fi

Bok

Hej!
Jag skriver en del och är på god väg att få ett första färdigt manuskript. Funderade bara om ni vet något om publiceringsmöjligheterna i Finland/Sverige? Boken är skönlitteratur så det skulle ju vara ett förlag som tar emot sådant. Tänkte börja kolla en del själv i ett senare skede, men tänkte att jag kunde fråga er först om ni har några goda idéer.
Väldigt tacksam för svar och mycket varma hälsningar från Hobby Författaren!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!
Tack för din fråga !  Det finns många förlag i Finland  hittade en lista på finska förlag kolla länken
http://www.kirjasuora.fi/kustantajat-verkossa.html#kotimaiset_kustantajat_verkossa
I Sverige finns det också många förlag http://www.forlaggare.se/medlemsforlag
När du har valt till vilka förlag du sänder din manuskript kolla i vilket format de vill ha det samt vilka andra instruktioner de har!
Hoppas du hittar ett förlag som vill publicera din bok!

Ungdomsinformatör TiinaP

2 Examen

Hej!
Kan man ta två examen "samtidigt"? Alltså, exempelvis om man bytt från en utbildning till en annan, kan man gå klart sin kandidat på den första utbildningen, och endast ta paus i sin andra utbildning?
Så om man har studerat två år vid Universitet 1, bytt studier vid andra året till en ett annat universitet (2), kan man då senare ta ut sin kandidat genom att avklara de kurser man saknar vid universitet 1? Är det möjligt på något sett, exempelvis genom att att ta ett mellan år i studierna vid universitet 2 för avsluta sina ofullständiga studier vid universitet 1?
Vet att det är en svår fråga, men har inte hittat någon information själv ännu så är väldigt tacksam för svar!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!
Tack för din fråga ! Man har en studieplats åt gången i Finland i praxis så att hoppa mellan olika universitet är omöjligt!  Du kan förstås studera på öppna universitet ett visst antal studier . På studieinfo sidan står det följande om universitetsstudier:
I både universitet och yrkeshögskolor följer examinas struktur en tvåstegsmodell. I högskolornas gemensamma ansökan söker du till universitet för att avlägga både lägre högskoleexamen (kandidatexamen), och högre högskoleexamen (magisterexamen). Detta innebär att du inte behöver söka till samma universitet på nytt för att avlägga magisterstudier efter att du avlagt din kandidatexamen. Du kan avsluta studierna efter avlagd kandidatexamen.
I vissa utbildningar kan du studera inom tvärvetenskapliga eller yrkesinriktade utbildningsprogram (till exempel utbildningsprogrammet för elteknik, utbildningsprogrammet för dramaturgi). Du väljer önskade läroämnen inom respektive utbildningsprogram.
Jag skulle föreslå att du tar kontakt med studiehandledaren vid ditt Universitet och diskuterar med hen om hur du ska bygga upp dina studier fortsättningen för att få  max ut av din studie tid.

Ungdomsinformatör TiinaP

Orolig för sjukdom

Hej! Jag är 22 år gammal och jag fick idag veta att min faster har schizofreni. Jag har inte fått information om att mina farföräldrar skulle ha insjuknat i det, men min faster har schizofreni. Min fråga är: hur stor chans finns det att jag eller min lillasyster (20år) insjuknar i schizofreni? Och min andra fråga är att kan jag gå på undersökning och se om jag har den genen?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej.

Tack för dina frågor. Så tråkigt att din faster blivit diagnostiserad schitzofreni. Idag finns det bra mediciner mot schitzofreni samt andra mentala sjukdomar. Många med schizofreni kan leva ett bra liv med medicinering och terapi. Du funderar hur stor risken är för dig och din syster att insjukna i scitzofreni. Det är så klart litet svårt att svara på men enligt uppgifter jag hittat är risken litet större ifall någon i släkten har schitzofreni, jämfört med släkter där ingen har schitzofreni. Finska befolkningens risk att insjukna är 1% om ingen i släkten har schitzofeni, för schitzofrenipatientens syskon är risken 9 % schitzofrenipatientens barns risk att insjukna är 13%, andra generationens risk är 5%. Enligt dessa siffror är risken liten att du eller din syster skulle insjukna. Sedan funderar du också om man kan gå på gentest för att kolla om du har genen som ökar risken för schitzofreni. Tyvärr kan jag inte svara på det, rekommenderar dig att tex ringa din hälsostation och fråga där om det är möjligt att undersöka. Tror ju inte att man gör gentester riktigt lätt. Vet att det finns att beställa på nätet gentester men de är dyra och inte heller riktigt pålitliga. Tycker nu du ska fundera över följande sak, vad har du för nytta av att veta om din risk är förhöjd? Om du visste att risken är förhöjd pga dina gener, antar då att du skulle grubbla mera över sjukdomen och lätt fundera om olika symtom tyder på gynnande schitzofreni. Är det inte bättre att bara leva och njuta av livet, i stället för att oroa sig för en sjukdom? Njut av ditt liv, det är du värd!

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare&sexualrådgivare, Ungdomsliv.fi

Löneanspråk/ ungdomsinformatör

Hej,
Jag undrar vad medellönen för ungdomsinformatörer är.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga.

Ungdomsinformatörer jobbar vanligtvis i kommunens tjänst som en del av ungdomsverksamhet. I kommunerna följer man AKTA, Allmänt kommunalt tjänst- och arbetskollektivavtal. I kommunerna lönesystemet bygger på uppgiftsrelaterad lön, individuellt tillägg, arbetserfarenhetstillägg och resultatbonus. I AKTA finns det bilaga 2 för personal som jobbar innom kultur- och fritidstjänster (innehåller ungdomsverksamhet).

Enligt bilaga 2 är grundlöner för personalen innon ungdomsarbete mellan 1716 - 2116 euro (år 2017) beroende hur krävande kommunen ser ungdomsinformatörens arbete. I bilaga 2 finns det fyra olika nivå: grundläggande serviceuppgifter (grundlön 1716 euro), yrkesuppgifter (grundlön 2016 euro) och krävande yrkesuppgifter (grundlön 2116 euro). Fjärde nivå är lednings- och chefuppgifter (grundlön 2216 euro). 

Beroende på arbetserfarenhet och hur länge man har i allmänhet varit i arbetslivet betalas individuellt tillägg och arbetserfarenhetstillägg.

Hoppas att du har nytta av detta information.

Mika - Ungdomsliv.fi

Kärleks problem

Hej har en pojkvän men det är ganska stelt mellan oss och vi pratar inte så mycket med varandra, men skickar dock en del. Vad skall jag göra för att göra det mindre stelt?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej

Tack för din fråga. Smidig kommunikation är viktigt när ni umgås. Bra och smidig kommunikation innehåller att ni bla diskuterar och kommunicerar via olika kanaler. Du funderar vad du ska göra för att det mindre stelt. Tror att det blir mindre stelt om ni pratar med varandra om vad ni vill och gör olika saker tillsammans. Om sällskapande kan du läsa mera från Ungdomsliv.fi-sidan. Också Decibel.fi har har samlat information om parförhållandet.

Har det så bra, Mika  Ungdomsliv.fi

Sidor