Mest ställda frågor

Hit har vi samlat de mest ställda frågor,

Kan man bli gravid av det?

Hej! Jag har haft sex för första gången för några dagar sen och nu börjar massor med frågetecken dyka upp i mitt huvud. Saker som jag aldrig tänkt att jag skulle behöva ens tänka på. När vi hade sex använde vi kondom. Efteråt låg vi (och somnade) nakna under täcket. På morgonen smekte vi varandra och han fick utlösning. Vi turades om att smeka varandra. Mina funderingar är nu följande: 1. Finns det någon risk för att jag har blivit gravid? Tänkte på det om det har kommit lite sperma på hans hand eller täckte och på något sätt kommit i kontakt med mitt könsorgan? 2. Hur stor är risken att kondomen kan ha gått sönder? eller annars bara inte funkat som den skulle? 3. Var kan man testa sig? Jag har verkligen INGEN SOM HELST lust att bli gravid or what so ever (!!) det skulle vara en mardröm. Är graviditetstest som man kan köpa på apotek lika bra att testa med som att söka sig till en ungdomsmottagning? 4. Var finns en ungdomsmottagning i Vasa? Hälsningar Orolig brud Tacksam för svar

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan. Tack för dina frågor. Ska försöka svara på dem i ordningsföljd.

1. Risken att du ska bli gravid av spermier från fingrar eller täcke är väldigt liten. Det behövs utlösning i slidan för att bli gravid men visst finns det fall där mannen inte kommit inne i slidan och kvinnan blivit gravid. Då har det antagligen funnits spermier i försatsen som gjort kvinnan gravid.

2. Kondomen är rätt använd 97-98% säker, alltså det finns en viss risk att bli gravid trots att man använder kondom. Hur ofta kondomerna går sönder vågar jag inte svara på men ni borde nog ha märkt om den skulle ha gått sönder. Tex p-piller är säkrare än kondom om man kommit ihåg att ta dem enligt anvisning. Glömmer man ett piller är det också större risk att bli gravid.

3. Graviditetstester som köps från apotek eller varuhus är pålitliga men inte riktigt 100% säkra. De är lätta att använda, man kissar på stickan och om jag förstått rätt är det trots allt sällan de visar fel. Det absolut säkraste graviditetstesten är blodprov som tas på laboratorium.

4. I Vasa finns det en familjeplanering dit man ska vända sig om man vill starta med ett hormonellt preventivmedel. Vill man testa om man har någon könssjukdom finns det en poliklinik för könssjukdomar där man gratis kan testa olika könssjukdomar. Om du vill ha en remiss för ett graviditetstest kan du vända dig till din skolhälsovårdare, egen hälsostation eller till familjeplaneringen. Men som sagt tester från apotek och varuhus går mycket bra att använda sig av. För att hitta telefonnumror kan du kolla på Vasas hemsidor.

Hoppas du fick svar på dina frågor. Ha en trevlig vår och sommar. Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare&sexualrådgivare, Ungdomsliv.fi

Gå ner i vikt

Hej. Att jag undrade om man kan få några sjukdomar av att äta piller som man kan gå ner i vikt med? Jag undrade också om det finns någon åldersgräns på dem å vad isf? För jag vill jätte gärna gå ner i vikt för jag tycker att jag är tjock:( Ifall jag är för ung så finns det nån diet jag kan använda mig av?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan.

Tack för dina frågor. Det finns åldersgräns på bantningspiller. Om man är under 18 år ska man inte ta bantningspiller. Om man kan få någon sjukdomar av att äta bantningspiller, det kan jag inte svara på. Rekommenderar dig inte heller någon speciell diet. Olika dieter gör att man kanske minskar i vikt fort men sedan när man avslutar dieten för att börja äta normalt igen, så går vikten upp igen.

Det som är viktigt i din ålder är att ha regelbundna och hälsosamma levnadsvanor. Det vill säga, ät alltid ett ordentligt morgonmål, ät lunchen i skolan, ät mellanmål när du kommer från skolan, sedan är det middagens tur och till sist innan du går och lägger dig äter du ett lätt kvällsmål om du är hungrig. Du bör äta fem måltidr per dygn. Försök att också äta grönsaker och sallad i skolan. Frukt och bär varje dag är också viktigt. Godisdag får du ha men ät inte godis och glass, eller drick inte saft eller lemonad dagligen. Sedan är det viktigt att motionera, gå eller cykla dagligen, eller utöva annan form av idrott som du gillar. Du behöver också sova tillräckligt. Din skolhälsovårdare hjälper dig mer än gärna ifall du behöver mer råd när det gäller kost och motion. Det är jätte viktigt att komma ihåg att du växer ännu, du kommer säkert att öka ännu i vikt, samt växa på längden. Rekommenderar dig att ha sunda levnadsvanor, att hårdbanta är ingen lösning. Sköt om dig!

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare & sexualrådgivare, ungdomsliv.fi 

 

Könssjukdom

Hej. För tre år sedan hade jag sex med en kille men vet inte om han hade på sig kondom eller inte, det kan ha hänt ett par gånger utan kondom. Utan att jag vetat om det.. Vad är sannolikheten för att jag skulle ha drabbats av Hiv? Är jätte orolig.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan.

Tack för din fråga. Vågar mig inte på att skriva hur liten eller stor risken är för att du kan ha fått Hiv.  Det finns alltid en risk. Håller endå risken för att du fått klamydia av honom som större. För att du inte ska behöva grubbla på detta så ska du gå och testa dig. Du behöver också testa dig för att få vård ifall du har någon smitta och så klart för att inte själv föra smittan vidare.  Där du bor finns det en poliklinik för könssjukdomar. Där kan du gratis testa hiv, klamydia mm. Kolla när de har öppet på stadens hemsidor. Ha det gott!

Hälsningar Eva-Maria, ungdomsliv.fi

glömt p-piller

Hej! jag har glömt ett p-piller nu för några dagar sedan. Det var piller 1 på en ny karta, och jag hade samlag dagen innan. men mensen började nya kartans första dag. Tog 2 piller dag 2 istället, det var mera än 12h försent. Funderar om jag ändå kan ha varit i riskzonen? eftersom det står i bipacksedeln att det är mest riskfyllt att glömma de första och sista pillren på kartan..

"Vår samarbetspartner Decibel.fi har skickat den här frågan till Ungdomsliv.fi. Frågan och svaret kommer att synas både här och på Decibels Våga fråga -tjänsten."

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan.

Tack för din fråga. Ska försöka reda ut det här, du glömde nu pillret på dag 1 i ny platta och fick också mens den dagen. Sedan hade du samlag dagen innan du glömde ditt piller och mensen började. Du gjorde helt rätt som tog två piller på dag 2. Nu borde du ännu använda dej av dubbelskydd genom kondom i en veckas tid, trots att du äter dina p-piller, för att vara säker på att du inte ska bli gravid. Risken att du ska bli gravid nu räknar jag som liten. Eftersom du fick mens samma dag som du glömde ditt piller. Risken finns i alla fall eftersom spermierna lever i flera dagar och om miljön är gynnsam kan de segaste spermierna leva upp till en vecka. Nu är ju inte miljön gynnsam hos dej eftersom du fick mens. Om din följande mens är på något sätt annorlunda än normalt så är det bra att göra ett graviditetstest för säkerhets skull. Receptfritt dagen efter piller kan du också använda dej av ifall det händer på nytt att du glömmer ett p-piller. Nu är det för sent att ta ett dagen efter piller eftersom det ska tas senast 72 timmar efter samlaget. Efter dagen efter piller borde man också ha dubbelskydd av kondom i en veckas tid. Hoppas du fick svar på din fråga.

Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare & sexualrådgivare.