Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Webben och media. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

MacBook Air?

Hej, jag börjar högstadiet nästa höst och skulle behöva en laptop endast för skolarbete. Jag har kollat på en "MacBook Air 13" och mina vårdnadshavare säger att dom kan köpa en. Ska jag ta en som kostar 999€/10 000kr och har 128GB storage, eller en som kostar 12000 och har 256GB storage?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej Joel has a dog named Coco!

Det förnuftiga är nog att ta den som har större storage om du bara har möjlighet till det. Det blir bara mer och mer som man ska använda dator till i skolan och mer och mer som kräver minne, så bättre att ta det säkra före det osäkra. Däremot skulle jag nog rekommendera att du antingen väntade med att köpa den tills du börjat högstadiet – eller redan nu frågar studiehandledaren där vad som krävs av de datorer som ni behöver använda. Det kan ju exempelvis hända att skolan använder PC eller Linux mest och då kan det vara problem med att få din laptop att funka tillsammans med dem, tex när du ska visa presentationen för ett grupparbete eller liknande. Det är inte säkert att det blir problem för det, men bättre att kolla på förhand än att chansa, tycker jag. Dessutom händer det en del på dator-fronten redan på ett halvår, så vill du ha färskaste möjliga (så att den ”håller” längre in i högstadiet eller till och med upp i gymnasiet) så lönar det sig kanske att vänta lite ändå.

Kram, Liselott

Jag tycker verkligen att du ska välja 256, har själv en MacBook pro med 256gb, 128 är slut riktigt snabbt eftersom bara operativsystemet har runt 60-70. :)


Hur tar jag bort en bild?

Moro! Igår på kvällen så hade jag dirty talk med min tjej! Jag skulle sända henne en riktigt snuskig bild på min batong men bilden skickades till min farbror! Har någon några tips och trix hur man kan få bort bilden från hans mobil?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan. Vilken otur du hade när du skickade bilden till fel nummer. Du kan ju säkert förklara din farbror vad som hände och be honom att ta bort bilden på hans telefon. Andra sätt kommer jag inte upp i ett sådant fall.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

blotta sig

Är det lagligt som myndig person att ha nakenbild på sig själv till exempel skype, mejl osv så andra personer kan ta del av det? eller är det olagligt?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Att ha nakenbild/er på sig själv till exempel på Skype så är lagligt i princip. Du kan mejla dina nakenbilder lagligt. Men hur mottagaren till mejlet upplever saken kan ändra saken till olagligt, ifall hen upplever att du sänder hen kränkande post.  Många sociala mediers kanaler så godkänner inte bilder var man är naken eller annat opassande material. Då blir man i vissa fall blockad från tjänsten beroende på hurudan material man har delat. Du bör läsa noga alla användarvillkoren på olika kanaler.   Att dela andras bilder olovligt på nätet är olagligt ! Det gäller också att fråga av sig själv är man beredd att se sina naken- bilder på nätet om typ 10 år eller om 20 år , vad berättar det om mig som person. En sak som man ska också fundera på är att det är lätt att ladda upp bilder på nätet men väldigt svårt att få bort dom , fast man skulle själv ta bort dem så finns dem troligen som metadata på någon server.

Hoppas du fick svar på din fråga !

Ha en trevlig höst!

Ungdomsinformatör / TiinaP

Ge ut sitt nummer på Tinder?

Hej!
Jag är lite nybörjare på appen Tinder. Jag har fått matchningar och vissa av dem har faktiskt försökt hålla konversationen igång där. Har pratat med den här ena killen i typ 4 dagar nu och nu frågar han efter mitt telefonnummer så att vi kan texta via Whatsapp. Nu är jag dock orolig över om han kan vara en creep (man har ju hört historier). Har sökt upp honom på Facebook. Inga tecken där att han skulle vara en dålig människa, trots att jag bara såg några av hans bilder och lite annan information om studier osv. Vi har inga gemensamma vänner.

Kan man lita på att ge ut sitt nummer efter 4 dagars chattande i Tinder?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga!

Roligt om du har hittat matchningar på Tinder. Att lägga ut sitt telefon nummer på en applikation som inte är sk.  säkrad finns det alltid risk att den läcker ut till någon du inte vill. I dagens läge så delar vi mycket information om sådant som man inte i alla lägen skall lägga ut. Appen Tinder är ganska säker men jag skulle nog fundera på saken. Det är svårt att säga om det går att lita på någon efter 4 dagars chattande. Kanske ni kunde träffas i real life och byta då kontaktuppgifter.

Mvh ungdomsinformatör Tiina P

Snapchat

Hej! Jag är lite nyfiken om man fortfarande kan först Blocket en "vän" på snapchat och sen radera den helt.
Kunde det förut, men nu när jag klickar (har den nya versionen) så verkar det bara antingen kunna radera eller blockera.
Kan man göra båda fortfarande? Eller kan man nu på den nya versionen bara välja en av dom?

"Vår samarbetspartner Decibel.fi har skickat den här frågan till Ungdomsliv.fi. Frågan och svaret kommer att synas både här och på Decibels Våga fråga -tjänsten."

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga. Jag provade på mitt Snapchat och det gick, men min Snapchat borde uppdateras. På Snapchats support sida finns det instruktioner att det borde gå att blockera utan att de försvinner för gott! Kolla deras support sida där de har bra information om saken med bilder!

Källa: Support.snapchat.com

Tiina P, ungdomsinformatör
Reimari.info

App store

Hej! Av någon anledning vill inte App store uppdatera apparana. Då jag klickar på uppdatera via appstore på en av apparna far den bara till appen. De går inte heller att välja uppdatera alla appar. Jag har en iphone 4s och undrar om de kan bero på att jag måste uppdatera till IOS 8? Har ännu IOS 7 någonting, har inte velat byta pga att jag hört att iphonen kan bli trögare när man uppdaterar till IOS 8.

"Vår samarbetspartner Decibels Våga fråga (www.decibel.fi/vaga-fraga/) har skickat den här frågan till ungdomsportalen Ungdomsliv.fi - Nuortenelämä.fi. Våra experter och ungdomsinformatörer kommer att svara på din fråga. Svaret kommer att finnas här under din fråga så fort vi fått det. Både din fråga och svaret kommer att synas både här på Ungdomsliv.fi:s Frågor och på Decibels Våga fråga."

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för frågan. Sökte lite information om problem med att uppdatera appar. På många sajter uppmanar man att man ska uppdatera till IOS8 och att telefonen nog blir trögare. Kanske det skulle vara smart att fråga råd vid butiken som du köpte telefonen ifrån, t.ex i Vasa finns Itronic som är en specialbutik för Apple produkter http://www.itronic.fi/fi/itronic-vaasa. Där har dom sakkunniga som kan hjälpa dig. Du kan också vända dig till Apples sida, där du hittar stödfunktion https://www.apple.com/fi/iphone/.

Hoppas du får dina appar uppdaterade!

Ha det gott,

Tiina P, ungdomsinformatör - www.reimari.info