Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Till ett eget hem. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

Bostadstöd

Har man rätt till bostadsstöd om man är 16 år? Eller bör man vara 18?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Kix svar: 

Hej!

Tack för din fråga!  

Minderåriga barn som inte bor hos sina föräldrar anses i regel höra till föräldrarnas hushåll och kan inte få bostadsbidrag för ett självständigt hushåll. Ändå om en minderårig som bor självständigt har beviljats t.ex. studiestöd kan han eller hon också beviljas allmänt bostadsbidrag.

Vilka stöd du har rätt till som 16-åring eller inte beror på flera faktorer, och tyvärr kan jag inte svara på huruvida just du har rätt till stöd eller inte utan att veta mera om exempelvis hur du bor, vad/om du studerar och vilken inkomst dina föräldrar har. Du kan själv prova testa om du skulle ha rätt till studiestöd genom att använda FPA:s räknare på deras hemsida, den hittar du här: https://www.kela.fi/web/sv/berakningar#boende

Ifall du blir beviljad studiestöd så kan du diskutera vidare med FPA om du skulle vara beviljad också stöd för boendet.

Lycka till!

Mvh, Kix

Ungdomsinformatör på Decibel.fi 

Hur ska jag göra för att min farmor ska få det bra?

Jag kan berätta lite. Jag är tretton år och tycker om att vara hos min farmor men det är alltid så att det är stökigt. Det är så stökigt som vissa på TV. Det ligger saker överallt på golvet, finns flera rum fyllda med skräp rent ut sagt. Inga smådjur än.. Hon är gammal och har svårt att plocka upp efter sig. Och har en handskada. Min farfar dog när jag var 1 mån så kan vara att hon var ledsen och att det blivit så himla stökigt. Jag skulle bara vilja röja upp och slänga det mesta, göra huset så fint. Men det går ju inte. Hon vill absolut inte slänga någonting. Till och med har min farbror hyrt en container för att få det bra. Hon ser minnen och tankar från sakerna. Sakerna som hennes mamma, pappa och man haft. Det är så mycket stökigt. Bästa skulle väl vara om hon flyttade till ett mindre boende men nu är det så att hon har ett stort hus men ingen av hennes barnbarn vill komma och hälsa på henne. Vi är dem enda som hjälper henne att städa och då blir hon arg. Skulle vara skönt för henne att fått det städat så att hon kunde ta hem vänninor, barnbarn och få besök men nu är det kaos. Det är ett stort, stort hus så skulle vara roligt att fira jul där med mina kusiner och alla. Tror hon aldrig kommer flytta för hon och farfar har byggt det själva. Varför vill hon inte städa? Jag vill ju bara att hon ska få ett bra liv. Hon är 73 år. Det är dammigt och hon har svår att andas (använder inhalator). Jag kanske överdriver men vill att hon ska ha det bra. Tänkte på detta nu när vi ska dit och städa imorgon som vi gjort många gånger innan men det ser ju ut som kaos en vecka senare igen. På en dag kan man iallafall städa ett rum och hon har sjutton.... Ville bara skriva av mig, blir bara så frustrerad. Det är ju inte vidrigt men så stökigt så man inte kan gå. Hur ska jag säga till henne att det ser för jäkligt ut.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för ditt meddelande

Fint att du är tänker på din farmor. Det kan ju vara att din farmor har sjuklig behov av att samla varor och oförmågan att kasta bort dem. I sådana fall kan hushållet vara fullt med saker och varor. Det kan finnas gamla tidningar, böcker, små föremål, diskar och kläder. Många människor är mycket känsliga för de saker de samlar in, och tillåter inte andra att låna ut dem eller röra i dem.

Det är viktigt för de närmaste att förstå att samlaren tror att hon i framtiden behöver de varor hon har samlat in. Sakerna eller varor kan ofta vara ett minne om en viktig person eller ett djur.

Samlare ser inte ofta deras beteende som ett problem, vilket gör problemet svårt att hantera. Det är ju viktigt att diskutera om det som ni ser och t.ex försöka tillsammas med din farmor städa huset, så småningom. Det är ju möjligt att kontakta även en läkare eller socialarbetare och diskutera om de kan hjälpa till. Ibland måste en släkting eller bekant ha kontakt med polis eller brandskydd.

Om en samlare kan se hans eller hennes problem, kan han eller hon dra stor nytta av expertvård. Behandlingsresultatet varierar mycket, och framgångsrik behandling är krävande och ofta ganska långvarig.

Förhoppningsvis kommer saker att bli bättre.

Mika - Ungdomsliv.fi

hyresbostad

Vad ska jag göra då studiepoängen inte räcker till.Studiestödet som hjälpte att betala min hyra har uteblivit.Hur ska jag klara att studera då pengarna inte räcker till hyran.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej,

Vi kontakta FPA och fick följande svar: Vi ber dig kontakta FPA för att reda ut din möjlighet att få t.ex. utkomststöd eller allmänt bostadsbidrag.

På FPA:s hemsidor www.kela.fi hittar du mera information om olika förmåner och via e-tjänsten kan du logga in med dina bankkoder och bl.a. skicka meddelanden till FPA.

Anu - Ungdomsliv.fi

Tjäna pengar 12 år

Hej jag är 12 år och skulle vilja tjäna pengar till en dator, är det någon som vet något bra sätt? Jag har sett direkt reklam eller vad det nu heter men då behöver man ju bara 13... Jag bor i Sollentuna viby

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din meddelande och fråga.

Tyvärr det är inte så lätt att hitta jobb eller tjäna pengar när du är så ung som du nu är. Du kunde fråga om du kan göra till exempel små hushållsarbete eller om du kunde hjälpa till med något litet projekt hemma eller hos någon granne. På sommaren kan du ju fråga om du kunde hjälpa till med trädgårdsarbete. Du kan diskutera om det är möjligt att få fickpengar när du hjälper till. Ungdomsliv.fi har samlat information om joss som minderåring. Du kan bekanta med information här

Hoppas att du hittar något sätt att tjäna lite pengar till en datorn.

Mika - Ungdomsliv.fi

 

Att flytta hemifrån

Hej,
nu är det så att jag behöver en second opinion, eller flera. Jag är 22 år, studerar fjärde året på uni. Jag bor ännu med mina föräldrar, men ska flytta till en studentbostad i början av februari.
Hemma har jag inte berättat om att jag tänker flytta. Och jag vet inte heller hur jag ska ta fram saken. Och här behöver jag goda råd.

Mina föräldrar...ja, de är nog i stort sett trevliga, och det är faktiskt helt chill att bo med dem.

Min storebror flyttade hemifrån då han var i min ålder, men han hade flickvännen och jobbet och dom köpte typ en tvåa tillsammans och tog bostadslån. Tycks vara det ända sättet att leva, som mina föräldrar tycker är ok; att man har en flickvän som man tänker gifta sig med, man är nyexaminerad och har jobb, man tar bostadslån. Både morsan och farsan flyttade hemifrån först då båda var typ 25 och dom hade gift sig.

Till exempel för två år sen när jag sa att jag skulle ju kunna flytta hemifrån snart, så tyckte mina föräldrar att det var dummaste idéen som fanns. "När du är färdig med studierna kan du flytta", "du kan ju vara självständig här hemma också, vill du diska så kan du göra det", "det är bättre att spara hyrespengarna och skaffa en egen bostad sen senare" och "Vi kommer inte att stöda dig på nåt sett om du nu flyttar!" sa de då.

Men, man kan ju inte bo med sina föräldrar för evigt? Jag är ju vuxen, för fan. Jag vill kunna ha mina öl i kylskåpet (lol, men kanske ni förstår), ta med mig kompisar hem, lära mig leva med andra människor (bostaden jag tänker flytta till är för 3 studeranden) och vara mig själv. Ekonomiskt sätt tror jag att jag kommer att klara mig: har ett sidojobb, är berättigad till studiestöd och sen har jag BSP-kontot där mina sommarjobbslön från flera år ligger.

Jag kommer nämligen aldrig att avlägga universitetsexamen, utan har i smyg börjat studera på en yrkeshögskola (också en absolut no-no för mina föräldrar). Och jag bög (vilket jag inte heller har berättat åt morsan och farsan, men kanske dom vet det ändå).
Försöker bara säga, att mitt liv är bra, men det kommer aldrig att vara lika normativt som brorsans eller som mina föräldrar kanske ville det skulle bli för mig. Det handlar om att flytta, ja, men också större grejer. Att jag bara måste få börja leva _mitt_ liv.

Long story short: jag flyttar om en månad (yay), vilket mina föräldrar ännu inte vet. Borde jag a) diskutera saken med dem på något sätt, eller ska jag b) bara packa mina kläder och annat viktigt i en ryggsäck och skicka SMS att "vi ses nån gång". Själv tycker jag mera om plan b).

Tack i förhand.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej lt65

Tack för ditt brev. Att flytta hemifrån är ju alltid ett stort beslut, för dig och dina föräldrar. Världen förändras. Det är viktigt för alla att fatta sina egna beslut. Tror att dina föräldrar vill ha ditt bästa. Ofta är det ju så att föräldrarna jämför med andra syskon och med sin egen ungdom. Tycker att det skulle vara en bra idé att diskutera med dem att du kommer att flytta hemifrån, och att du har nya studieplaner. Diskussionen kan vara svårt men fördröj det inte för länge. Ni har säkert olika åsikter om situationen, men tror att om du flyttar hemifrån utan att dina föräldrar vet om det blir de mera besviken. Det är bra att ge dina föräldrar tid att vänja sig med situationen. Det är bra att upprätthålla relationer med dina föräldrar även om era åsikter om boende och studerande skiljer.

Har det så bra!

Mika - Ungdomsliv.fi

 

"Samboende"

Hej!
Jag flyttade i September 2017 pga studier i en annan stad och började hyra en lägenhet. Bara 1 vecka efter så dök upp min framtida pojkvän upp. Nu har vi snart varit tillsammans i 4 månader. Vi spenderar typ all vår fritid tillsammans och detta började leda så småningom till att jag har börjat sova varje natt hos honom då han bor nära min skola. De enda gångerna jag spenderar min tid i min hyresbostad är i princip några timmar efter jag har slutat skolan, innan han slutar på jobbet och kommer hem. Jag kan inte säga upp min lägenhet (först efter 1 år), men tänkte bara fråga om jag kan få problem om jag knappt spenderar min tid längre där? Såklart så håller jag koll så lägenheten är i gott skick och städar som vanligt. Jag betalar alltid hyran i god tid. Trivs även mycket bättre i hans lägenhet då den d C3�r större och nyare. Kan även min pojkvän få problem för att jag typ bor med honom nu största delen av tiden? Han har även en hyresbostad.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för dina frågor! Du borde inte få problem med din hyresbostad så länge du betalar hyran och sköter det. Men eftersom du spenderar din tid hos pojkvän för det mesta kan det ses i vissa fall som om du bodde tillsammans med honom. Hans hyresvärd kan kräva att du skriver in dig med honom eftersom avgifterna höjs om det är flera som bor i bostaden tex vattenavgiften. Du kan försöka förhandla med din hyresvärd om att du kunde avbryta hyreskontraktet och på det vis skulle du kunna flytta in officiellt med din pojkvän om det är det du vill!

Ungdomsinformatör TiinaP - Reimari.info

vatten och ventilation

Hej!
Vi har bott i våran bostad i 4,5 år. När vi meddelat hyresvärden brister har det inte hänt något. Fel som finns på huset vi hyr:
1. Ventilationen fungerar ej.
2. Fukt och mögel i badrummet.
3. Läcker in rök från att vi eldar i panna under oss, vaknar av huvudvärk.
4. Vattnet finns det koppar i då det blir grönt i handfatet och enligt prover.
5. Fläkten är sönder i köket, har varit det i över ett år.
6. En elkontakt hänger ut från väggen långt ner. (Har en 3-årig son).
7. Vi har fått lagat pannan själva.
8. Fattas handtag till dörrar på övervåningen, gjorde det redan när vi flytta in. Hyresvärden sa att han skulle fixa det, men har inte gjort det på 4,5 år. Vi har varit inne akut flera gånger till sjukhuset för våran son 3-år haft svårt att andas och utslag. Själv har jag också utslag och har aldrig haft det innan vi flytta hit.

Vi har blivit hotade flera gånger sista halvåret att bli vräkta för att vi klagar på dessa problem. Vi har mått jätte dåligt och har letat bosta i panik så vi inte hamnar på gatan. Äntligen har vi hittat en ny bostad. Min fråga är har vi skyldighet att betala uppsägningstiden med dessa problem och allt vi gått igenom här ute.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga ! Till hyresgästens rättigheter hör att få bo i en lägenhet i gott skick där till exempel kylskåpet och värmen funkar. Om hyresvärden inte tar hand om reparationer som behövs har hyresgästen rätt att häva avtalet. Detta gäller även i sådana fall där boendet i bostaden orsakar en hälsofara för invånaren.

Ni är skyldiga att betala hyra men han borde sänka hyran pga alla dessa problem. Jag skulle rådgiva dig att ta kontakt med hyresvärden och försök förhandla med honom om hyran och uppsägningstiden. De problem du skriver om i huset är allvarliga och frågan är om det är helst beboligt.

Kommunernas hälsogranskiningsmydigeheter gör granskningar bland annat om huset har fuktproblem. Läs mera via länken https://www.vaasa.fi/sv/boendehalsa-och-inomhusluft. Du kunde ju kontakta dessa myndigheter och få en granskning gjord i huset för att få svart på vitt om problemen. Hyresvärden ska egentligen vara den som anordnar granskningen men om han inte gör det så har hyresgästen rätt att begära det själv.

(källor finlex.fi, vuokralaiset.fi)

Hoppas det reder upp sig och att ni hittar en lösning på problemet.

Ungdomsinformatör Tiina P

Försäkring?

Hej. Jag har precis flyttat hemifrån (p.g.a studier) till en etta som jag hyr på den privata marknaden. Borde man skaffa någon slags hemförsäkring då? Min hyra ligger på 480€/månad.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Det är alltid bra att ha hemförsäkring. Ofta har unga sk ungdomspris och ännu till när du studerar har du chans att få förmånlig försäkring. Det löns att ringa/ meijla runt försäkringbyrån och ta offerter så hittar man det bästa alternativet just för dig!

Ha en trevlig höst!

Ungdomsinformatör / TiinaP /reimari.info

Diskriminering och anmälan / hyresgaranti

Hej! Vi hjälper vår hyresvärd att hitta hyresgäster till lägenheten vi hyr eftersom vi flyttar ut tidigare än det tidsbundna kontraktet och vi vill få tillbaka vår hyresgaranti. Nu har vi ett problem. Vi hittade en familj(med invandrarbakgrund) som sökte lägenhet och de var intresserade och ville flytta in så vi gav vår hyresvärds uppgifter och de kontaktade hen. Efteråt fick vi höra av vår hyresvärd att hen inte vill ha utlänningar för hen har haft så mycket problem med utlänningar. Och sa även att hen tar hand om den intresserade familjen och avvisar dem snällt och ifall de ringer så ska vi inte säga den verkliga orsaken utan bara hänvisa till hyresvärden...
Vi blir ju så arga och ledsna över sådan diskriminering, då hyresvärden inte ens träffat familjen och gett dem en chans. Vi funderar nu om man borde anmäla sådan här diskriminering till diskriminerings ombudsmannen eller någon annan myndighet och vad händer i praktiken om man gör det?
Dessutom funderar vi om detta får vara en giltig orsak till att vi inte får tillbaka vår hyresgaranti eftersom hen ändå kräver att vi hittar en ny hyresgäst fast vi ju egentligen har hittat det men de dög ju inte pga. att de hade en invandrarbakgrund.
Tacksam för svar!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!
Tack för er fråga. Ja, vissa gånger blir man upprörd över människornas beteende. För det första vad gäller hyresgarantin så kunde ni vända er till konsumentförbundet. På konsumentförbundet har man expertis bland annat hyresgarantier, så det löns att rådfråga där. Lokalt så är Kvarkens Konsumenter den instans som man får rådgivning också på svenska:
Merenkurkun Kuluttajat - Kvarkens Konsumenter ry, Aino Vainionpää, tel. 044-353 9839, ainoanelma(at)gmail.com
Riksomfattande kan man kontakta Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry, Malmbrinken 1 B, 00180 Helsingfors, tel. +358-(0)9-454 2210 info@kuluttajaliitto.fi, www.kuluttajaliitto.fi

Konsumentförbundet har bland annat gett ut följande guide om hyresboende

På webbsidan Vuokraturva finns det bra information om hyresboende löns att kolla där
http://www.vuokraturva.fi/materialbank/hyresvardens-handbok/att-skriva-kontrakt/#k06
http://www.vuokraturva.fi/materialbank/lag-om-hyra-av-bostadslagenhet

Angående er rätt att få tillbaka hyresgaranti så beror också lite på hur hyreskontraktet är skrivet. Oftast så tas det av hyresgarantin om något har gått sönder i lägenheten eller om t.ex slutstädningen är ogjord. Men som sagt löns att rådfråga tillexempel konsumentförbundet.

Er fråga om ni ska kontakta diskrimineringsmannen angående er hyresvärds beteende så kan det vara en bra lösning för att få expertis rådgivning. Ni kan ju ta kontakt angående detta ärende och be om rådgivning. Det är ju inte så att de blir rättsaker eller dylikt om man begär rådgivning i hur man skall hantera sådana här situationer. Eller om ni vill anmäla detta så kan man göra det via webben anonymt eftersom man kan lämna bort kontaktuppgifterna via denna länk: http://www.syrjinta.fi/web/sv/anmalningsblankett
Kolla webbsidan för mera information http://www.syrjinta.fi/web/sv/

Diskrimineringslagen definierar vad som är diskriminering.

Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering på grund av ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller den enskilde som person. Ingen får missgynnas på grund av dessa omständigheter.

Här är lite information om diskrimineringsombudsmannens tjänster, de är bland annat avgiftsfria.

Diskrimineringsombudsmannen är en självständig och oberoende myndighet, vars uppgift är att främja likvärdighet och ingripa i diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen kan ge anvisningar, råd och rekommendationer samt hjälpa med att åstadkomma förlikning i fall som gäller diskriminering. Ombudsmannen kan även vid behov be den som misstänks för diskriminering om en redogörelse för det skedda. Dessutom kan diskrimineringsombudsmannen föra eller hjälpa med att föra ärendet till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden eller en domstol.

Diskrimineringsombudsmannen är en självständig och oberoende myndighet, vars uppgift är att främja likvärdighet och ingripa i diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen kan ge anvisningar, råd och rekommendationer samt hjälpa med att åstadkomma förlikning i fall som gäller diskriminering. Ombudsmannen kan även vid behov be den som misstänks för diskriminering om en redogörelse för det skedda. Dessutom kan diskrimineringsombudsmannen föra eller hjälpa med att föra ärendet till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden eller en domstol.

Du får kontakt med diskrimineringsombudsmannens byrå:
• per telefon: 0295 666 817 må–fre kl. 10–12. Per telefon får du betjäning på finska, svenska och engelska.
• per e-post yvv(at)oikeus.fi
• per post Diskrimineringsombudsmannens byrå, PB 24, 00023 Statsrådet
• Möten måste avtalas på förhand. Byråns tjänster är avgiftsfria. Om du inte kan finska, svenska eller engelska kan du skriva e-post eller brev även på andra språk.
(källa: infopankki.fi)

Trevlig vår och hoppas det löser sig med både hyresvården, nya hyresgäster samt med hyresgarantin till det bästa!

Ungdomsinformatör Tiina P

Hyresavtal

Jag har hyrt en lägenhet tillsammans med en kompis men hen har flyttat för ett tag sedan och nu undrar jag om jag behöver göra upp ett nytt hyresavtal med hyresvärden då avtalet är sktrivet på oss båda eller om det gamla fortsätter att gälla? Hyresvärden har inte hört av sig till mig om avtalet och jag har bara fortsatt att betala hela hyran själv.

"Vår samarbetspartner Decibels Våga fråga (www.decibel.fi/vaga-fraga/) har skickat den här frågan till ungdomsportalen Ungdomsliv.fi - Nuortenelämä.fi. Våra experter och ungdomsinformatörer kommer att svara på din fråga. Svaret kommer att finnas här under din fråga så fort vi fått det. Både din fråga och svaret kommer att synas både här på Ungdomsliv.fi:s Frågor och på Decibels Våga fråga."

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej

Tack för din fråga.

Jag rekommenderar att du kontaktar din hyresvärden och kollar situationen. Hyres villkor har förändrats när din kompis har flyttat ut från lägenheten. Det är alltid bra att uppdatera avtalet när situationen förändras.

Ytterligare information on hyresavtal:

http://www.infopankki.fi/sv/livet-i-finland/boende/hyresbostad/hyresavtal

Ytterligare information on god hyressed:

http://www.vuokranantajat.fi/attachements/2008-09-22T17-06-2315.pdf

med vänliga hälsningar

Mika - Ungdomsliv.fi