Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Skola och utbildning. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

Högskolestudier i Sverige

Hej,
Kan studerande som avlagt en yrkesinriktad grundexamen i Finland söka in till en högskola i Sverige, dvs. ger grundexamen behörighet för studierna? Bör studerande delta i högskoleprovet? Finns det några andra krav som studerande bör vara medvetna om?
Mvh Katarina

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej Katarina!

Tack för ditt meddelande.

För att bli antagen till högre utbildning i Sverige krävs vissa förkunskaper. På Antagning.se och på läroanstalternas webbsidor hittar du information om antagningskraven till den utbildning du vill söka till.

Det finns olika typer av antagningskrav till högre utbildning i Sverige. Kraven är indelade i grundläggande behörighet, som gäller för all högre utbildning, och särskild behörighet, som gäller för vissa utbildningar som kräver ytterligare förkunskaper.

Du har grundläggande behörighet till universitetsstudier i utbildningslandet om du har en avslutad gymnasieutbildning. Om du inte har grundläggande behörighet kan du komplettera din utbildning genom exempelvis vuxenutbildning.

För de flesta högre utbildningar måste du dessutom ha ytterligare förkunskaper. Förkunskaperna varierar från utbildning till utbildning. I regel handlar det om att du ska ha läst vissa gymnasieämnen.

Inträdesprov är inte vanliga.

Källa: Norden.org (öppnas på en ny flik)  

Läs mer på antangning.se (öppnas på en ny flik)

Läs mer på maailmalle.net (öppnas på en ny flik)

Jag rekommenderar att du diskuterar frågan med din studievägledare. Hen kan vägleda dig mer i detalj.

Med vänliga hälsningar, Riina | Ungdomsliv.fi

Pverkan

jag undrar vad finns det för saker som kan påverka en i livet ller hur man är som person.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej. Din fråga är inte riktigt lätt. Jag skulle säga att det främst handlar om de val du gör. Vilka värden väljer du för ditt liv, vilka värden styr ditt liv. Du bör lyssna på din egen röst och tänka på vad som är viktigt för dig. Det viktiga är att du gör det du mår bra med. Dina vänner kan bedöma dina val, men när du har tänkt på dem noggrant, lev efter dem.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

Gå ett till gymnasium

De här kanske är helt fel ställe att fråga den här frågan på, jag vet inte, men jag vet inte vem jag annars ska ställa frågan?
Jag undrar om hur det är att gå ett till gymnasie efter att man redan gått en plugglinje, jag går natur nu, men skulle inte vela gå en högskola efter det, jag skulle vilja gå ett yrkesgymnasium, är det konstigt att gå ett till gymnasium? Jag vet vad jag vill jobba som och det kan jag göra om jag går ett yrkesgymnasium, jag kan ju såklart gå en högskola också men jag känner att jag inte orkar plugga så mycket mer nu, skulle inte i nuläget klara av att plugga ännu mer än vad jag måste nu. Så hur är det att gå ett till gymnasium? Och måste jag då läsa t.ex. religion och allt de för jag borde väl ha gjort det om jag redan gått ett annat gymnasium?

Problem

Hej! Jag är en 13 årig kille som går i sjuan. Jag har flera problem.
jag är väldigt osocial och på grund av det så har jag inga vänner i skolan. På rasterna så går jag till skogen, där slipper jag alla!
Jag går alltid runt med ilska inuti mig. Jag tänker hemska, mörka tankar om andra jag hatar. För att bli av med lite av ilskan kan jag rita mörka, blodiga saker. Jag är väldigt negativ till nya människor. Så fort jag träffar någon ny utgår jag ifrån att den är en idiot. Jag brukar inte äta på dagarna eftersom att jag inte vill sitta med någon i matsalen. Skolan är jobbig. Speciellt idrotten. Jag hatar sport och att samarbeta med andra. Tvånget till att vara med andra på idrotten och i skolan i huvudtaget gör så att jag blir galen och det går ut över min mamma hemma sen. Jag är helst för mig själv och lyssnar på min metal, spelar data-spel eller kollar på något. Jag har väldigt svårt att respektera andra för t.ex deras religion, musikstil eller hur dom är. Jag hatar all religion förutom satanismen, och nej, inte den här att man dyrkar Satan. Hiphop stilen hade jag viljat förbjuda. Jag pratar med en kurator på skolan. Men jag tänkte att jag kanske kunde få lite hjälp med mina problem någon annanstans också.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej Leon!

Vet du, det låter som att du mår mycket illa. Alla de saker du beskriver, från att fly till skogen till satanismen är symptom på det här, lite olika sorter bara. Att exempelvis vara ständigt arg är ett sätt att låta känslorna få något utlopp i alla fall, det kan vara lättare att vara allmänt arg än att försöka sätta fingret på vad det egentligen är man känner.

Du nämner att du inte äter på dagarna, mat behöver du! Kroppen behöver energi och din hjärna behöver energi för att orka med skolan och vardagen. Jag skulle så gärna vilja att du äter i skolan, men som du nämner vill du inte vara i  matsalen. Men ta i så fall med dig något ätbart hemifrån som du kan äta. En grund för att må bra är att sova och äta ordentligt. En fråga som jag skulle vilja ställa dig är att ”Kan du ändra på något i din vardag för att du ska må bättre, isf vad? ” Börja med en sak och se hur de känns efter några dagar.

Det är jätte bra att du pratar med kuratorn på skolan, och de kanske skulle vara skäl att fråga hen efter råd varifrån du kan få mer hjälp. Om din mamma inte vet hur du mår, berätta för henne eller om det finns någon annan vuxen som du litar på.  

Den känslan du har nu och hur du mår, kom ihåg att det inte är föralltid! Våga be om hjälp och ta emot hjälp! Du är redan på god väg. Ta hand om dig!

Kram, Ida

Valet

Varför röstar man vart fjärde år?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga

Vi har olika val i Finland, bl.a kommunalval och riksdagsval. Kommunalvalet hålls vart fjärde år, såväl som riksdagsvalet. Val av republikens president (presidentval) hålls vart sjätte år och val av företrädare i Europaparlamentet (Europaparlamentsval) vart femte år. Alla nämda val är s.k. "allmänna val" vilket betyder att rösträtten vid val är allmän. Med andra ord har var och en som uppfyller vissa lagstadgade förutsättningar rätt att rösta.

ytterligare information om olika val hittar du från justitieministeriets valsidan, www.vaalit.fi/sv

mvh, Mika - Ungdomsliv.fi

skolan och kommuns problem

Hej jag heter Ali och bor i Haparanda. Jag är 16 år gammal och har svenska som andra språk, Jag skulle tänka mig att söka gymnasiet

i en annan ort av Sverige men tyvärr Haparanda kommun stå emot det och låter inte det att hända.

Tyvärr har jag ingen ide eller någon annan väg som kan ta sig på så skulle jag få eran hjälp. MVH Ali

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej Ali och tack för din fråga.

Ungdomsliv.fi är service som påverkar och fungerar i Finland. Tyvärr vi har inte information om hur utbildnings system i Sverige fungerar eller hur du kunde få mera studie- och yrkesorientering att kunna lösa problemet. Jag tycker att du borde få information från din hem kommun och din skola där du nu studerar om vilka alternativ du har.

Har det så bra och förhoppningsvis kommer ditt problem att lösas.

Mika - Ungdomsliv.fi

Ämnesval

Vilka ämnen krävs för att slippa in till flygvapnet? Jag har hört att det är kort matematik, lång fysik och engelska, stämmer det? Jag skall snart göra kursval till tvåan, och om det behövs lång fysik vet jag inte hur jag kan fixa det, p.g.a. att man måste ha lång matte för att få ha lång fysik.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga.

Du kan bekanta med flygvapnets speciellkurserna på Bevärning webbsidan (http://varusmies.fi/sv/piloterna). I de inträdeskraven som sökande krävs finss det krav på gymnasium eller 3-årig yrkesexam. För ytterligare information kan du kontakta:
erikoiskurssit.ilmav@mil.fi eller tlf 0299 250 222.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

2 Examen

Hej!
Kan man ta två examen "samtidigt"? Alltså, exempelvis om man bytt från en utbildning till en annan, kan man gå klart sin kandidat på den första utbildningen, och endast ta paus i sin andra utbildning?
Så om man har studerat två år vid Universitet 1, bytt studier vid andra året till en ett annat universitet (2), kan man då senare ta ut sin kandidat genom att avklara de kurser man saknar vid universitet 1? Är det möjligt på något sett, exempelvis genom att att ta ett mellan år i studierna vid universitet 2 för avsluta sina ofullständiga studier vid universitet 1?
Vet att det är en svår fråga, men har inte hittat någon information själv ännu så är väldigt tacksam för svar!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!
Tack för din fråga ! Man har en studieplats åt gången i Finland i praxis så att hoppa mellan olika universitet är omöjligt!  Du kan förstås studera på öppna universitet ett visst antal studier . På studieinfo sidan står det följande om universitetsstudier:
I både universitet och yrkeshögskolor följer examinas struktur en tvåstegsmodell. I högskolornas gemensamma ansökan söker du till universitet för att avlägga både lägre högskoleexamen (kandidatexamen), och högre högskoleexamen (magisterexamen). Detta innebär att du inte behöver söka till samma universitet på nytt för att avlägga magisterstudier efter att du avlagt din kandidatexamen. Du kan avsluta studierna efter avlagd kandidatexamen.
I vissa utbildningar kan du studera inom tvärvetenskapliga eller yrkesinriktade utbildningsprogram (till exempel utbildningsprogrammet för elteknik, utbildningsprogrammet för dramaturgi). Du väljer önskade läroämnen inom respektive utbildningsprogram.
Jag skulle föreslå att du tar kontakt med studiehandledaren vid ditt Universitet och diskuterar med hen om hur du ska bygga upp dina studier fortsättningen för att få  max ut av din studie tid.

Ungdomsinformatör TiinaP

övis

hej! är otroligt orolig över mitt betyg. Det enda jag vill är att komma in i övis gymnasium men har just nu ett medeltal på 8,6 men känner att jag kommer sänka. kan inte tänka på något annat en mitt gymnasieval och spänner mig och är jätte rädd för att skriva mina prov. I min årskurs är vi dessutom jätte många och är rädd att medeltalet höjs mycket så att jag inte slipper in.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Först och främst är det jätte bra att du har varit så modig att du erkänner för dig själv att du är osäker och rädd. Det är nog ganska vanligt att man spänner sig för kommande studier, som du skriver är ni flera på er klass. Du har ett ”högt” medeltal och om det sänks så troligen sänks det inte så mycket att du inte kommer in. Det lägsta medeltalet för att bli antagen varierar från år till år. Med ditt goda medeltal har du goda möjligheter att bli antagen. Du kunde boka tid till studiehandledaren redan nu och diskutera med hen om dina framtida studieval . Hen kan säkert råd giva dig med dina nuvarande studier så du når ditt mål!

Trevlig Höst!

Ungdomsinformatör TiinaP

Kan man bli helikopterpilot på svenska mm.

Jag är en femtonårig kille från Åland, och jag har tänkt att jag kanske skulle gå i militären före jag studerar vidare på typ Hanken. Då tänkte jag att det skulle vara kul att bli helikopterpilot, så att man sen kan jobba på sjöräddningen/gränsbevakningen. Kan man bli helikopterpilot på svenska, och är det svårt att bli det? Också, kan man studera till någonting annat medans man är i armén, eller är det bara den som gäller då?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din intressant fråga.

I Finland kan man studera som helikopterpilot t.ex på Suomen Ilmailuopisto. Just nu har de inte kurs på gång eller känd inom närmaste framtid. Du kan bekanta dig med Suomen Ilmailuopisto mera på deras webbplats: http://www.finaa.fi/fi/etusivu.html. På Ilmailuopisto krävs det inte att finska borde vara modersmål, men man måste kunna prata och skriva finska. I Sverige kan man studera som helikopterpilot på Svensk Pilotutbildning. De har olika pilot utbildningsprogrammer. Läs mera på deras webbplats: http://www.svenskpilotutbildning.se/bli-helikopterpilot/antagningskrav-helikopterpilot/. Att bli helikopterpilot är säkert en krävande utbildning, men med bra motivation och att man är flitig, klarar man säkert utmaningen.

Det finns även möjlighet att bli antagen till beväringstjänst vid Luftkrigsskolan via uppbåden eller genom ansökan till specialtrupper. Vid uppbåden är Luftkrigsskolans kvoter begränsade och för att bli antagen till flygvapnets specialkurser förutsätts alltid att man ansöker till specialtrupperna. Du kan bekanta mera på webbplats: http://varusmies.fi/sv/flygvapnets-speciellkurserna.

Under tiden som värnpliktig så har man också fritid (http://varusmies.fi/sv/fritiden). Vet att det finns sådana ungdomar som har studerat på fritiden under värnplikten. Det kräver disciplin och energi att man efter dagen med full program kan fokusera på studierna. Många läser t.ex till inträdesprov under värnplikten.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

Hej igen! Kan man bli helikopterhelikopterpilot i militären på svenska? Jag har kollat på flygvapnet och specialtruppernas sidor förut, men har inte hittat något svar på det.


Hej. Jag rekommenderar att du kontaktar  Sydvästra Finlands regionalbyrå i Åbo. De ansvarar även för Ålands. De kan svara direkt i dina speciella fågor. Kontakt uppgifter hittar du nedan.
Sydvästra Finlands regionalbyrå
Telefon: 0299 480190 - Kundtjänst
E-post: lounais-suomenaluetoimisto@mil.fi

Kundtjänst: mån–fre kl. 09.00–15.00
Kundtjänsten är stängd 12.5.2017.
Besöksadress: Rykmentintie 15 rak 20, Åbo, Heikkiläs kasernområde
Postadress: Sydvästra Finlands regionalbyrå, PB 69, 20811 Åbo

Sidor