Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Medborgarskap. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

Varför

Om Gud bara vill oss väl, varför låter han så mycket ont hända i världen? Varför låter han människor dö, innan de ens är födda. Som om han inte ens gett dem en chans. Varför låter han krig härja i världen och förstöra människors hemländer? Varför låter han människan vara så grym mot naturen, djuren och även andra människor? Varför låter han människor lida av ångest, depression och sjukdom? Varför valde universum att ge tillbaka till just mig på sämsta sätt möjligt? Den lilla biten av livslust jag hade kvar, börjar sakta försvinna mer och mer. Snart har jag inget kvar. Snart är det över för mig. Jag är rädd för att dö, men just nu tar livet mer sjukt än det någonsin gjort tidigare. Visst älskar jag min familj och mina vänner och jag vill inte f = 6rstöra deras liv... men just nu är smärtan större än den kärleken.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!
Tack för dina frågor! Livet kan kännas märkligt, grymt och orättvist. Många ställer samma existentiella frågor om livet och dess mening. Du skriver att du har börjat tappa livslusten, din smärta är större än kärleken. Det är fint att du vågar skriva om det till oss för då har du börjat söka hjälp för ditt illamående. Som råd skulle jag ge dig att prata om ditt mående med dina föräldrar. Om du studerar så boka tid till skolkurator eller hälsovårdare. De är sakkunniga i din närmiljö som kan hjälpa dig. Om du inte vill använda skolans service kan du alltid ta kontakt med Ungdomsstationen Klaara var du får service avgiftsfritt samt konfidentiellt. Skolhälsovårdarens och kuratorns service är också avgiftsfritt och konfidentiellt. Sådana tankar som du har skall du inte lämna ensam så första steget kan ju vara att tala med dina föräldrar eller med någon vuxen i din närhet som du har förtroende för! Ta vara på dig själv och kom ihåg du är modig som vågar tala om hur du mår!

Ungdomsinformatör TiinaP

E papper till C papper

Tjena, har gått i militären i 4 månader nu och fick E papper nyligen, fick dem för depression, ångest, sömn/matproblem och Asperger. Hur stor är sannolikheten att jag får C papper för detta? Och snälla vill inte höra något om att försöka och fortsätta kämpa och göra klart militär tjänsten för att det är en del av livet som finländsk medborgare! Endast intresserad av att veta om det är vanligt att folk får C papper när dem har fått E papper i första hand.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Det du skriver i din fråga angående orsaker varför du har fått E:pappren i militären är sannolikheten stor att du får C papper. Du kan beställa själv läkartid. Kom ihåg att berätta hur du mådde i militären samt att nämna din diagnos asperger. Det kan vara bra att lista upp sakerna på ett papper före läkarbesöket och ta med det dit så man kommer  ihåg allt. Läkaren ger en utvärdering om du är lämpad för tjänstegörning eller inte. Då borde processen för C-papren vara enkel. Du undrar om det är vanligt att man får C-papper efter att man fått E-papper så beror ju mycket på varför man fått E-papper. Det finns ju många olika orsaker till att folk skrivs E-papper.

Ungdomsinformatör Tiina P

Abort möjligt för våldtäktsoffer?

Hej!

Kollade upp abortlagar i Finland (är/misstänker inte att jag är gravid utan ville bara veta för att kunna diskutera ämnet) och reagerade på att jag inte hittade något om våldtäktsoffer. Hur är det med deras rätt till abort om de inte uppfyller något annat av (de enligt mig dumma) "kraven"? Är det jag som läst på fel sidor eller spelar det verkligen ingen roll om personen blivit våldtagen och folk tvingas föda barn pga våldtäkt?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Kollade upp det här med abort i Finland och här kommer information om det.

Våldtäkt är en orsak att få abort i Finland. Här har jag samlat information om abort till dig. I Finland tvingas du inte föda barn om du har blivit våldtaken. Men det är förstås att man måste konstatera  graviditeten i tid. I Finland är grunderna för abort, och hur den ska utföras, stadgade i lag (Lagen om avbrytande av havandeskap 24.3.1970/239 1).

Grunderna för abort indelas i fyra grupper:
1) Graviditeten kan avbrytas om den har pågått i högst 12 veckor. Och om det på grund av kvinnans levnadsförhållanden skulle vara en betydande påfrestning för henne att föda och ta hand om barnet, om graviditeten har sin början i en våldtäkt eller om moderns eller faderns sjukdom kraftigt begränsar deras förmåga att ta hand om ett barn.
2) Graviditeten kan avbrytas om den har pågått i högst 12 veckor och om kvinnan då graviditeten började var under 17 år, om hon hade fyllt 40 år eller om hon redan har fött fyra barn.
3) Om man har speciella tilläggsskäl kan man anhålla om tillstånd för abort av Valvira (Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården) när graviditeten har pågått i högst 20 veckor.
4) Om det misstänks eller har konstaterats att fostret har en utvecklingsstörning eller avvikelse anhåller kvinnan om tillstånd för abort av Valvira. Man kan utföra aborten före 20 graviditetsveckan eller i specialfall före 24 graviditetsveckan.
(Källor  http://www.terveyskirjasto.fi,  www.finlex.fi, www.valvira.fi)

Hoppas du fick svar på dina frågor !
Mvh, Ungdomsinformatör  Tiina P

Ansökan om frivillig värnplikt

Hej! Jag är en 18 årig tjej som bestämt mig för att frivilligt göra värnplikten. Jag skickade in min ansökan redan i september förra året med önskemål om att få börja militärtjänsten i 2018, men jag undrar när jag får svar från min regionalbyrå? Börjar bli allt mer orolig över att jag gjort något fel med pappren eller något liknande...
Jag har även börjat tänka i andra banor och skulle verkligen vara sugen på att bli pilot i framtiden och funderar därför om jag kan utbilda mig till det i flygvapnets skolor? Kan man ändra det fastän man redan skickat in sina papper? Och om man nu skulle komma in i en av dessa flygskolor, är det bara det finska språket som gäller då eller finns det även svenska som språk?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga.

Jag rekommenderar att du kontaktar din regionalbyrån direkt och frågar i vilket skede din ansökan framskrider. 

Kontaktuppgifterna hittar du via länken.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

:) :)

hej! undrar över ifall man erkänner ett mord här till er, blir man fast av det?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej

Alla ungdomsinformations- och rådgivningstjänster följer i sin verksamhet Europeiska ungdomsinformations- och rådgivningsprinciper. Enligt principerna ska t.ex varje ungdom respekteras som individ och svaren som ges ska vara individuella. Alla ungdomsinformations tjänster ska även ge informationen med respekt för ungdomarnas privatliv och deras rätt att vara anonym.

Förutom Europeiska principer följer alla ungdomsinformations- och rådgivningstjänster lagen. Om de anställda eller frivilliga anser att t.ex frågan via nätet innehåller något som hänvisar till brott eller att den som har skickat frågan är i fara, måste anställda eller frivilliga anmäla det till polisen och/eller till socialen. Efter anmälningen avgör polisen/socialen hur saken fortskrider.

Hälsningar, Mika - Ungdomsliv.fi

Köpa alkohol från Tyskland?

Hej!

Behöver man betala finsk alkoholskatt på alkohol man köper från Tyskland via internet? Hur bär man sig åt isåfall?

Det gäller inte att "ta in så och så mycket för eget bruk så är det lugnt", eller?

Tack!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!
Tack för din fråga! Det beror om du köper som s.k. distansköp så då behöver du inte betala skatt för då är försäljaren skyldig att betala skatten! Men om du köper varorna som distansköp är du skyldig att betala punktskatt.
Skattepliktiga produkter är:
• öl och andra maltdrycker med en alkoholhalt på över 0,5 volymprocent
• viner och andra genom jäsning tillverkade alko­hol­drycker
• mellanprodukter
• etylalkoholprodukter med en alkoholhalt på över 1,2 volymprocent.

I din fråga så framgår det inte hur du tänkte köpa produkterna. Som råd skulle jag rekommendera att du bekantar dig med Finska tullens föreskrifter om inköp av alkohol från utlandet. Du hittar bra information här via länkarna: http://www.tulli.fi/sv/privatpersoner/handla_pa_natet/webbimport/bestalla_alkohol_fran_ett_EU-land.jsp
http://www.tulli.fi/sv/finska_tullen/publikationer/kundanvisningar/inforsel_och_kopa_utlandet/filer/019_sv.pdf

Ha en fin höst!
Ungdomsinformatör TiinaP / www.reimari.info

Adoptera Barn

Hej! jag bor på Åland och skulle vilja adoptera är 19år hur går jag till väga? får man adoptera ett barn från Finland eller måste det vara från utlandet?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

hej

Det finns adoptionslag som du kan bekanta dig med på webbadressen: http://www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2012/20120022

Engligt lagen ska adoptionssökande ha fyllts 25 år. Det finns några undantag i lagens 6§ som gäller adoptionssökandes ålder. Du berättar att du är nu 19 år gammal som betydet att om du inte uppfyller de specifika villkor måste du ännu vänta med adoptionssökande.

Enligt adoptionslag (4 kap, 21 §) "den som vill adoptera ett minderårigt barn ska begära adoptionsrådgivning hos hemkommunens socialvårdsorgan eller hos en adoptionsbyrå som har beviljats tillstånd av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården."

"Om en adoptionssökande som är bosatt i Finland vill adoptera ett barn under 18 år som är bosatt i en främmande stat, ska sökanden begära internationell adoptionstjänst" (5 kap 31 §).

För att att påbörja adotionsrådgivnings processen ska man kontakta socialvården i sin hemkommun. På det sätte får man reda på hur man får adoptionsrådgivning och vem är den som ger adoptionsrådgivning i kommunen. Processen tar flere månader och innehåller t.ex möte och besök av socialarbetare.

Trevlig sommar,

Mika - Ungdomsliv.fi

Fredsbevarare

Hej! Jag är en 17 årig tjej som är intresserad av att göra kvinnlig värnplikt och undrar om det även är möjligt för flickor att bli fredsbevarare, och isåfall hur?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga!

Ja, det är möjligt för flickorna att bli fredsbevarare. Man bör ha militärtjänsten gjord. Vid Björneborgs brigad utbildas Finlands internationella beredskapstrupp, som är en trupp som fått specialutbildning för krishanteringsuppgifter (fredsbevarare).

Man ska ansöka sig till specialutbildningen. Ansöknings tiden är året om,  behandlas och de antagna får besked antigen i juni, september, december eller i mars beroende på när ansökningen är inlämnad. Ansökningarna lämnas in till Björneborgs Brigad eller till den lokala regionalbyrån. I Vasa finns den på Wolfskavägen 35 , 65200 Vasa, tnf 0299486190 http://puolustusvoimat.fi/sv/regionalbyraerna

Du kan säkert kontakta regionalbyrån i Vasa för att få närmare information om utbildningen.

Det ställs en hel del villkor på ansökaren bland annat att du har finländskt medborgarskap och innehar god hälsa. Man ska ha körkort minst i klass B. Den sökande ska också ha språkintyg på engelska på utbildnings styrelsens nivå (3-4) YKI. Du hittar mera information om fredsbevaringsutbildningen  här http://puolustusvoimat.fi/rauhanturvaajaksi/hae-rauhanturvaajaksi

(källa: puolustusvoimat.fi)

Du kan bekanta dig med reportaget Att jobba som fredsbevarare på Arenan http://arenan.yle.fi/1-2867420

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till med dina framtidsplaner.

ungdomsinformatör Tiina P - reimari.info

Reseförsäkring

Hejsan!
Jag ska på resa med en liten grupp från skolan nu om en vecka, och vår lärare har sagt att vi ska skaffa reseförsäkring (alltså sådan försäkring som täcker ifall flygtiderna ändras och vi annars skulle behöva betala nya biljetter osv). Jag har varit inne på if:s sidor och köpte en såndär försäkring, men eftersom allt var på finska så orkade jag inte läsa allt så noggrant, vilket resulterade i att min inköpta försäkring täcker typ sjukhuskostnader och dödsfall... Alltså inte det jag ville ha, men säkert bra att ha iallafall. Jag har nu försökt söka här och var efter någon försäkring som sku täcka det jag egentligen sku ha för, men jag har inte riktigt hittat nåt. Det sku int få vara nå dyrt heller då jag är en fattig studerande som dessutom lägger typ alla pengarna på resan. Skulle vara tacksam om ni hittar något som skulle passa beskrivningen för försäkringen! Tacktack :)

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Tack för din fråga.
Tror att det skulle vara bäst att kontakta försäkringsbyrå direkt, t.ex via  telefontjänst. Du kunde kontakta t.ex IF (servicenummer 010 19 19 20) eftersom du har redan köpt en reseförsäkring via deras webbplats. När du kontaktar dem direkt kan du vara säker att du köper rätt typ av försäkring. Det finns en mängd olika försäkringar och alla försäkringar har olika villkor. Därför är det viktigt att du kontaktar direkt försäkringsbolagen.
Önskar dig en trevlig resa.
Mika - Ungdomsliv.fi

Repetitionsövning

Fick en kallelse till repetitionsövning och undrar då jag är B-klassad är det normalt? Jag fick höra under militärtiden att är man B-man kunde man så blir man inte tillkallad på övningar detta var inte sant? Repetitionsövningen sker i en finsk brigad, vad har jag för rättigheter angående undervisningsspråk?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga

Jag uppmanar dig att kontakta den Försvarsmaktens Regionalbyrån som har skickat dig kallelsen till repetitionsövning. Dem kan du fråga om anledningen till kallelse och språk frågan.

Kallelsen innehåller säkert kontaktuppgifterna, men dem hittar du även från: www.puolustusvoimat.fi --> svenska --> Försvarsmakten på webben / Regionabyråerna betjänar i värnpliktsärenden (menu på vänstra sidan).

hälsningar, Mika - Ungdomsliv.fi

Sidor