Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Hälsa och Välmående. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

Bruna flyttningar

Hej jag har inte fåt min första mens ännu tror jag men för typ 2 månader sedan hade jag bruna flygningar sedan gick det över och nu har jag fått dom igen och det är mer av de är det mens för jag har inga verkar.//14 årig tjej :) och isåfall hur berättar jag att jag har fått min mens känns pinsamt

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej Lea! 

Tack för din fråga 

Jag tänker att de bruna flytningarna du har haft är din mens som har börjat 

I Finland är medelåldern för att  den första mensen 13 årMen vissa får mensen tidigareoch andra par år senare.  

Du inte behöver bli orolig även om mensen inte skulle komma regelbundet alla månader 

Ibland kan flytningar vara brun eller nästan svartoch ibland klarröd. 

Till exempel kan du berätta om din mens med ett meddelandeom berätta ansikte mot ansikte känns inte bra. 

Med vänliga hälsningar, Riina | Ungdomsliv.fi 

Är det farligt?

Hej! Jag har börjat få en förhårdnad/upphöjning innanför förhuden nedanför ollonet, de bland kan den verka lite när jag har stånd, är detta något jag borde va orolig över?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej, tack för din fråga. Tessi svarar:

Hej,

Det är inte helt lätt att veta vad förhårdnaden är på basen av det du berättar. Beroende på var exakt förhårdnaden sitter så kan det vara frågan om t.ex. ärrvävnad. Detta ifall förhårdnaden sitter i förhuden precis vid frenulum (ollonsträngen) och denna t.ex. har spruckit vid upprepade tillfällen. Men förhårdnaden kan också vara en inflammerad talgkörtel eller en "vanlig" finne". Beroende på hur ont du har i den så måste du själv avgöra om du åker och visar upp den för en läkare.

Hur som helst så tror jag inte att det är någonting farligt. De flesta små knölar brukar vara ofarliga och försvinner av sig själv med tiden.

Jag skulle ge dig rådet att hålla området rent och följa med under några veckors tid. Om förhårdnaden blir större, om den börjar göra mer ont eller på något sätt blir "värre" så föreslår jag att du bokar tid till en läkare.

Givetvis bör du även fundera över huruvida du har haft oskyddat sex och om det kan finnas risk att det rör sig om en könssjukdom. Om det finns en sådan risk skall du kontakta hvc och be om remisser till provtagning för könssjukdomar.

Kram,

Tessi på Decibel.fi

bröstens utseende

Hej

Mina bröst har utvecklats ganska mycket (kom i puberteten då jag var elva) men mina bröstvårtor är jätte konstig form. Kommer de att ändra eller måste jag operera dem? Jag har inte alls någon knopp på dem utan bara en rund topp.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga.

Alla bröst är olika och unika. Utveckling tar sin tid, så vänta bara i fred. Om du vill diskutera mera om saken kan du till exempel ta upp frågan med hälsovårdare i skolan.

Har det så bra och trevlig sommar.

Handledare - Ungdomsliv.fi

P-piller

Hej,
När man börjar med p-piller för första gången spelar det någon roll när i menscykeln man börjar?
Om man börjar mitt i har man då inte mens förrän kartan är slut?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej,

Lättast är det om du börjar med dina p-piller vid mensens första dag. I princip kan du börja med dina p-piller när som helst i menscykeln men om du börjar mitt i så måste du skydda dig med kondom under den första veckan, och det finns också en större risk för mellanblödningar (eftersom din mens kanske normalt skulle komma redan tidigare).

Så jag föreslår att du väntar på din nästa mens, och börjar med pillren då.

Kram

Tessi

Alakuloisuus ja masennus

Hei.
Miksi mielialani on joskus alhaalla tuntuu, että olen masentunut ja kaikki menee pieleen, jos joskus jätän kuntosali ja juoksmisen väliin?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hei Poika ja kiitos viestistäsi!

Kysyt, miksi mielialasi on joskus alhaalla ja sinusta tuntuu, että olet masentunut ja kaikki menee pieleen, jos joskus jätät kuntosalin ja juoksemisen väliin.

Ikävä kuulla, että sinusta tuntuu tuolta. Ulkopuolisen on kuitenkin vaikea sanoa yhtä oikeaa syytä, miksi tunnet sellaisia tunteita. Tässä kuitenkin pohdintaa, mistä se voisi johtua.

Jos olet asettanut itsellesi tietyt tavoitteet, milloin käyt kuntosalilla ja juoksemassa, voi niiden tavoitteiden laiminlyönti aiheuttaa sinussa kokemuksen, että olet epäonnistunut ja se tekee sinut alakuloiseksi ja masentuneeksi. Koet ehkä pettymystä itseesi - Pettymykseen liittyy usein erilaisia tunteita, kuten turhautumisen tunnetta, surua tai vihaa. Kukaan ei voi välttyä erilaisilta suuremmilta tai pienemmiltä pettymyksiltä, joissa tavoitteet eivät toteudukaan – sellaista sattuu siis kaikille. Älä rankaise itseäsi siitä, että joskus jätät kuntosalin ja juoksemisen väliin – joskus se onkin varmasi parempi vaihtoehto, jos vaikkapa olet palautumisen tarpeessa. On ihan inhimillistä ja ymmärrettävää jättää treeni joskus väliin, vai mitä?

Olisiko sinun syytä miettiä tavoitteitasi uudelleen ja olla ehkä hieman armollisempi itsellesi? Suunnittele itsellesi mielekäs, realistinen ja toteutettavissa oleva liikuntasuunnitelma ja muista myös levätä tarpeeksi. Anna itsellesi lupa joskus joustaa suunnitelmistasi. Liikunta on positiivinen ja hauska asia – ei ole vakavaa, jos joskus poikkeaa liikuntasuunnitelmasta! On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja olla rasittamatta itseään liikaa – muista siis palautuminen!

Liikunta pitäisi olla hyvinvointia edistävää ja mielihyvää tuottavaa. Jos sinusta tuntuu, että liikunta ja asettamasi tavoitteet sen suhteen aiheuttavat sinulle huolta ja koet usein masentuneisuutta, sinun kannattaa jutella siitä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan kanssa taikka käydä keskustelemassa siitä kaupunkisi Ohjaamossa

Tsemppiä ja mukavaa syksyä sinulle! :)

Lämpimin terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sönder i tusen bitar

Hej Decibel

Idag sitter jag här framför mitt dator och skriver till er som ett rop på hjälp.
Jag orkar inte längre ta emot allt skit i livet och äta upp det. Jag orkar inte längre att vara tyst och låta andra köra över mig.

20 och going strong tjej. Jag är inte från Finland. Har bott här snart halva mitt liv. Jag behöver nämna detta för att det är så som ni kommer att få en betträ bild av hur det hela ser ut. På grund att Finland är inte mitt hemland så har jag inte mycket med mig från hemlandet. Mina vänner från barndom, familjen och allt som jag hade fram tills då jag flyttade hit, blev kvar där. Det ända som jag har haft med mig hela vägen är min mamma, inte ägs min pappa för att mina föräldrar är skilda och han reser och jobbar på heltiden.

Min mamma. Medan vissa barn här i Finland har bott hela sina liv i samma hus eller stad, jag har bott i över 15 olika hus, gått i över 10 olika skolor, 5 städer och jag har ingen bästis som jag har hållit kontakt med alltid sen jag var bebis. Min bästis, min familj, mitt allt har alltid varit min mamma. Vi har funnits för varandra genom oändligt gott och ont. Inte en dag som jag tvivlade på att hon skulle finnas vid min sida, men det är vad jag trodde.

Sen vi flyttade till Finland träffade hon sin nuvarande sambo, med vilken dom har två barn. Alltså mina två, enda, syskon. Jag älskar dom och vi har varit väl mycket lyckliga över åren. För ett år sen träffade jag min nuvarande pojkvän som flyttade med oss sen nyår.

Jag har historia att bråka och gräla med båda mina föräldrar. Med min pappa är det något konstant som har blivit värre med åren. Han ser mig som en liten flicka som är naiv och kan ingenting om livet. Han har smugit sig i det som är mitt och min pojkväns rum och sökt efter kondondomer för att se till att vi skyddar oss. Jag är en 100% ärlig människa och vi hade redan förr talat om det och vi båda varit medvetna om riskerna. Han har kallat mig fet för att jag äter chips och har lite mage då jag har på mig något tajt. Jag väger knappast 70 kg och är 165 lång. Och efter att han kallat mig saker så kommer han till mig och säger att jag är absolut perfekt, att jag unik och bäst så som jag är.
Med min mamma brukar vi alltid gräla för att vi håller inte lika om saker, vi blir bittra och börjar bli arg om allt. Sen efter ignorerar vi varandra och i något skede börjar vi tala igen. Men det är den tiden mellan att ignorera varandra och att allt är “bra” som jag har reagerat mera och mera med tiden, och nu anser hur ohälsosamt den är.

I och med förhållandet med min pojkvän har jag ansett hur viktigt kommunikationen är. Tack vore att vi talar med varandra så pass mycket vi har en super bra förhållande. Om vi gnäller så varar inte mera är 5 minuter så är vi sams igen och håller om varandra. Det ända som är dåligt med vårt förhållande är att jag mår inte bra. Jag gråter *varje* dag på grund av läget hemma med min familj. Det har blivit så pass dåligt att jag har velat få slut på allting, men det som håller mig från att göra något dumt är -han-.
Jag vet inte längre vad jag ska göra. Familjen har alltid varit så pass viktigt för mig att jag skulle ge upp vad som helst för dom att må bra. Men i och med att jag blivit äldre känns det inte korrekt eller rättvist. Varje gång som det blir gräl med någon hemma, speciellt min mamma (som jag älskar mer än, …mycket…) så försöker jag fixa saker. Tala om det, gå igenom problemet och se till att bli bättre. Men det är inte rättvist att jag försöker heltiden bli bättre, göra rätt men ändå kommer all skylld på mig. Jag blivit så pass rädd för min mamma att jag vågar inte tala framför henne för att hon lyckas alltid få mig att äta upp all skit, medan hon sedan går och är lycklig med hennes sambo och mina syskon. Jag skriver brev till henne var jag förklara till henne, det är mitt ända sätt att visa vad jag känner och tycker utan att tveka mig själv. Men ingen av alla tusen brev som jag skickat, dagböcker som jag visat för henne för jag tror att det är så som vi kan börja känna varandra djupare, hon har aldrig sagt något om det.

På grund av allt som händer, vi vill med min pojkvän flytta hemifrån. Vi har inte gjort det tidigare för att oberoende all mött så har vi ändå då och då roligt då vi ser filmer i familj eller spela spel. Men det är för mycket att gråta varje dag och inte ens ha friheten att stiga upp sent eller att stanna i vårt rum och äta godis utan att kännas skyldig. Men det känns så svårt att lämna hemma. (1) För att vi lär inte känna tillräckligt med människor för att hitta jobb i Helsingfors för båda då vi inte kan Finska (2) Det är inte så lätt att hitta passlig lägenheter i Helsingfors och (3) Det är inte lät att lämna bakom sig människan som betytt världen för mig hela mitt liv, tills nu.
Men jag vet att det är ända lösningen för att få slut på lidande. Speciellt för att jag vet att det är inte rättvist heller för min pojkvän att hålla om mig alla nätter medan jag gråter och gnäller över mina föräldrar. Han behöver någon som han kan vara lycklig med, och jag vill det också.

Vad jag vill åstadkomma med att göra denna inlägg, kanske mest av allt för någon att höra mig och hoppningen få något feedback. Oberoende av att jag har min pojkvän och han hjälper mig, så är han inte en man som säger mycket. Och jag går varje dag och tänker möjligheten att jag bara är överdriven och galen. Jag kan faktist inte påstå att jag är 100% frisk om huvuded, jag vet inte. Jag behöver lite råd över vad jag ska göra. Har aldrig förut varken ansökt om jobb eller bostad.
Så, det ända som jag säger här i slutet: Hjälp, snälla!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för ditt meddelande

Det är bra att duhar kunnat skriva och analysera din situation. Jag tror att det hjälper dig att förstå din situation och även fatta beslut om framtiden.

På grund av allt som du skrev om så tror jag att det skulle vara verkligen en bra lösning för er att hitta ett eget hem. Att flytta hemifrån är svårt säkert för alla men över tiden känner säkert du och din pojkvän, även din mamma, att det var bra lösning. Det är fantastiskt att du har en pojkvän som stöder dig. Jag tror att ni tillsammans tar reda på situationen och hittar lösningar på olika problem som ni har, t.ex med boende. Det som är viktigt är att ni berättar hemma öppet om era framtidsplaner. Det kan bli gräl men det är bättre att vara ärlig och öppen.

Ni kunde kontakta t.ex Luckan Raseborg (https://raseborg.luckan.fi/) där ni kan få stö och råd om olika jobb alternativ och hur leta efter en lägenhet.

Har ni kontakta Raseborg staden och fråga om hyresbostäder? Länk till stadens webbplats: http://www.raseborg.fi/utrymmesforvaltning/fastighetsskotsel/hyresbostader

Tror även att uppsökande ungdomsarbete kunde hjälpa er, åtminstone i jobbsökande. Länk till uppsökande ungdomsarbete i Raseborg: http://www.raseborg.fi/ungdom/uppsokande-ungdomsarbete

Hoppas att klarar sig. Försöka inte sortera ut alla saker på en gång utan gå för en sak i taget.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

 

Socialt handikapp

Jag brukade vara väldigt social och hade starka relationer och nära vänner. För några år sedan blev jag deprimerad och med det kom en hel del ångest och sociala fobier. Det har kommit till en punkt var jag har inga vänner och jag är livrädd att gå ut. Jag försöker gå ut och träffa nya människor ofta eftersom jag har flyttat till en ny stad. Jag tänkte att om jag går ut tillräckligt mycket så slutar jag vara rädd men det har bara blivit värre. Varje gång jag går ut mår jag skit så jag går hem tidigt och får panik och ångest attacker. Nu gråter jag i flera dagar innan jag vet att jag ska ut på t.ex. en fest så bestämmer jag mig i sista stund att stanna hemma. Det här förstör mitt liv mer och mer hela tiden så jag har även haft självmordstankar i några månader. Jag har aldrig känt mig så ensam och instängd i mig själv. Jag vill ha hjälp men vet inte vart jag kan vända mig. Jag vill gå till en psykolog men det är så dyrt. Finns det avgiftsfria möjligheter i Helsingfors? Jag har pratat med Krisjoursen för unga men dom föreslog "riktig hjälp". Tyckte inte om personen jag pratade med där och vågar inte fråga om jag kan träffa någon annan. Jag behöver hjälp nu men vet inte vad jag ska göra.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för dina fråga.

Det låter jätte tråkigt att du har inga vänner och att du är livrädd at gå ut. Du berätta att du skulle vilja gå till en psykolog. Har du tänkt att du kunde kontakta din närmasta hälsostation och kolla med dem om du kunde få  hjälp via dem? Hälsostationen är din främsta vårdplats i fråga om mentalvård. Därifrån kan du vid behov få en remiss till vidare undersökningar och vård. Du hittar ytterligare information om hälsostationen och mentalvård via den länken.

Om jag förstod dig rätt så kommer du att träffa någon från Krisjouren? Jag uppmuntrar dig träffa personen och tänka tillsammans vilken av typ stöd du behöver. Ofta den första erfarenheten eller kontakten av en ny person  förändras när man träffar personen. Du kan ju fråga om det finns andra personer som man kan träffa eftersom du är inte riktig säker om personen är rätt typ. Tyvärr ofta är det ju så att det finns inte att välja mellan. En sak som du kunde prata om, vem du då traffar eller varifrån du får hjälp, är att kunde du få stödperson som kunde hjälpa till med att gå ut. 

Hoppas att du hittar hjälp.

Mika - Ungdomsliv.fi

Är jag dålig människa?

Hej,
Jag har ångest och är nedstämd enligt min kurator. Jag har idag hela dagen kännt mig ångestfylld och mått extremt dåligt. Jag sluatde två idag och jag bara mådde så dåligt att jag inte orka med någo o brydde inte mig om någo, de ända jag gjorde var att försöka andas. Så jag orka int bli i skolan en timme till, jag bara ville hem, så jag sa åt läraren att jag måste fara o han fråga inge så de gick lätt. Är jag en hemsk människa när jag skolkade sista lektionen för att jag inte orkade med livet? De e liksom inte jag...

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej

Nej, du är inte dålig människa även du gick hem en timme tidage än de andra. Du hade orsak att åka hem tidigare.

Du berätta att din kurator har notera att du är ångest och nedstämd. Vi alla upplever nu som då ångest i olika situationer. Prata ni närmare med kuratorn om din ångest? Har du hunnit prata om detta me dina föräldrar?

 När man är ångest så då har själva känslan av ångest som uppgift att tala om att nu är något fel. Ångest är en naturlig överlevnadsfunktion. När man är ångest så måste man göra något åt det för att slippa ur situationen som orsakar ångesten och därmed slippa ångestkänslorna. Att du berättar för någon hur du mår kan hjälpa mycket. Du kan säkert prata flere gånger med din kurator, och också med dina föräldrar. Du kan fundera om du har någon bra vän som du kunde berätta om hur du känner.

Man klarar inte alltid av att på egen hand komma över ångesten. Ångest är väldigt energikrävande och man kan behöva stöd, förståelse och tekniker för att kunna hantera och slippa ångesten. Utom kuratorn kan hälsovården (psykologer) hjälpa till dig. Man kan också behöva medicinering mot ångest.

Har det så bra! Sköt om dig! Kom ihåg att du är inte en dålig människa.

Mika - Ungdomsliv.fi

sömn och utveckling av penis

Hej!
Jag är en kille som under hela mitt liv inte alltid sovit så mycket, man skulle kunna säga att jag snittar 7 timmar och 30 minuter och detta under hela puberteten. Jag undrar hur stor påverkan sömnen har på min penistillväxt, för jag vet att en tonåring bör sova minst 9 timmar (vilket jag väldigt sällan gjort) och undrar därav hur mycket det kan ha påverkat tillväxten av min penis om det ens har påverkat alls. Kan sömn påverka storleken eller hur mycket den växer?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej Grabben

Tackar för din fråga. 

Tillräcklig sömn är lika viktigt för välbefinnande som mångsidig näring och regelbunden motion. Sömn är viktigt för både fysisk och psykisk hälsa. Ungdomar behöver 8 till 10 timmars sömn under natten. Under puberteten är det särskilt viktigt att man soverpå nätterna. En stunds somn kompenserar inte för en kort nattens sömn. Under djup sömn producerar kroppen tillväxthormon, vilket är det hormon som behövs för tillväxt och muskelutveckling. Behovet av sömn är inte alltid platt, men psykisk och fysisk ansträngning ökar behovet av att sova mera. 

Hur för kort sömn har påverkat på din penisväxt kan jag inte svara på. Det är kanske sånt som du borde prata mera med en läkare.

Har det så bra,

Mika - Ungdomsliv.fi

 

Vadå påverka penis storleken?

Jag vet att genetik spelar roll, men undra rliksom vad som kan påverka genetiken och ge än en mindre penis än genetiken? Typ sömn, fetma, matvanor, träning osv? Hur fungerar det?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hejsan

T.ex miljön och näring kan påverka gener och kan vara ärftlig för barn. Vissa sjukdomar kan vara ärftliga, men i många sjukdomar  har livsstilen stort betydelse. Du kan bekanta dig mera med genetiken eller kontakta genetiker som kan berätta mera dig om gener har något att göra med din penistillväxt.

Sköt om dig,

Mika - Ungdomsliv.fi

Sidor