Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Egen ekonomi. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

Julafton

Med en ekonomi på 700€ och utgifter på 640€ är det inte lätt att fira jul. Varifrån kan man söka hjälp ? Finns det någonstans där man kan få nått ekonomiskt stöd för julen ?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Här är några alternativ som jag kan ge dig utan att känna till närmare din  livssituation. 

För det första så kan man söka utkomststöd från FPA (Kela) . Kolla här via länken om du är berättigad till utkomststöd och allmän information om det http://www.kela.fi/web/sv/utkomststod-snabbguide

Om du är medlem i kyrkan kan du boka tid till diakoniarbetaren som eventuellt kan ge dig någonslags ekonomisk stöd! Vasa–mathjälp delar ut mat varje vecka kolla länken för att se tiderna och var http://ruoka-apu.fi/sv/

På nätet finns www.koppari.fi service var man kan hitta olika service i Vasa som man eventuellt kan behöva.

Trevlig fortsättning på hösten !

Ungdomsinformatör TiinaP

Stöd för hälsovård?

Hej, jag är 22 år har nyligen varit på hälsogransking och kommer få en ny tid till en specialist. Fick precis hem en räkning för hälsogranskingen och det kan bli tufft att betala det med tanke på att jag studerar, dessutom så kommer jag säkert att få fler räkningar om jag går på fler kontroller.

Kan man söka bidrag från kela så att de betalar en del av kostnaderna?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!
Tack för din fråga! Från FPA kan man ansöka om reseersättningar och läkemedels ersättningar läs deras nya broschyr om ersättningar: http://www.kela.fi/documents/10180/1169692/Esite_Lakemedelsersattning2016_VERKKO.pdf/6f75f64b-f365-4f4c-b939-175d20bb027f

Du kan också kontakta din hemkommuns socialtjänst där utkomsstöd och fundera med dem hur de kunde kanske bistå dig ekonomiskt i en din situation eftersom sjuk och hälsovårdskostnader ingår i grunddelen för utkomstöd. 

Krya på dig och ha en fin höst!
Ungdomsinformatör TiinaP /reimari.info

En problem

Hallå!
Jag är Linnea. Jag har ett verkligt problem.
Jag flyttar snart till en annan stad för att leva ensam.
Jag är rädd för hur jag hantera. Jag kan inte få ekonomiskt stöd. Mina föräldrar förtjänar en hel del, men jag vill göra det ensam.
Vi stryk en massa pengar. Vad ska jag göra?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga.

Du funderar hur du klarar dig när du flyttar och ska börja leva ensam.

 Eftersom du är minderårig är dina föräldrar ännu ansvariga för dig. Du kommer säkert att behöva ekonomiskt stöd från dina föräldrar. Du kan säkert förtjäna fickpengar med att jobba, men det är inte alltid så lätt att hitta jobb. Mera information om jobb, speciellt som minderårig hittar du från: http://www.ungdomsliv.fi/levande-livet/arbete-och-f%C3%B6retagsamhet/jobb-som-minder%C3%A5rig-1250

 Vi har samlat mycket med information på Ungdomsliv.fi Till ett eget hem -sidan: http://www.ungdomsliv.fi/levande-livet/till-ett-eget-hem. Bekanta med innehållet, det hjälper dig säkert med många frågor som du har nu när du har ett eget hem.

 Hoppas att du hittar nya kompisar nu när du har flyttat på nytt ort. Kompisar är viktiga, de kan stödja dig med många saker, med dem blir du bekant med miljön där du nu bor. 

 Trevlig höst, Mika - Ungdomsliv.fi

föräldrarnas skyldighet att betala?

Är det föräldrarnas skyldighet att betala barnets körkort, moped och försäkring till moped?
Jag måste betala körkortet, mopeden och alla försäkringar själv då det blir dags att börja betala det... Orättvist att alla ungdomar får allt från sina föräldrar medan jag måste betala allt jag behöver ex. kläder, ny säng, skrivbord till rummet, räkningar och dylikt (nödvändigt).. Skulle jag inte ha köpt allt detta skulle jag fått sova på golvet nu... Normalt?

"Vår samarbetspartner Decibel.fi har skickat den här frågan till Ungdomsliv.fi. Frågan och svaret kommer att synas både här och på Decibels Våga fråga -tjänsten."

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Jag har sökt lite fakta till dig angående din fråga som gällde  vårdnadshavarnas ekonomiska ansvar för sitt barn. Det finns följande fakta om vårdnadshavarnas försörjningsplikt:

Alla barn har rätt till en bra och trygg barndom. Alla barn har rätt att växa upp och gå i skolan samt leka och vara delaktiga. Alla barn har även rätt till skydd och omsorg. Alla barns rättigheter finns samlade i FN:s konvention om barnets rättigheter som Finland har undertecknat och som är grunden till många lagar som berör barn och ungdomar i Finland.

Föräldrarna är skyldiga att försörja sina barn tills de blir 18 år. I din fråga om de är skyldiga att betala för ditt välbefinnande (mat, husrum, utbildning, osv.) så är svaret  ja. Men moped och mopedkörkort  hör inte till deras skyldigheter att bekosta. De är också skyldiga att söka ekonomisk stöd ifall pengarna inte räcker till det som de ska bekosta. 

(källa http://lapsiasia.fi/sv/lapsen-oikeudet/ samt Lag angående vårdnad om barn och umgängesrätt )

Du skriver att du måste betala själv din mopedkort, moped samt försäkringar. Har du diskuterat om saken med dina föräldrar? Har du frågat dem varför du hamnar att betala det själv?  Kanske kan ni diskutera en lösning som ni alla är nöjda med. Ofta brukar man hitta en lösning när man talar med varandra.

Ha det gått.

Tiina - Reimari.info

Pengar...

Hej! Jag har börjat oroa mig väldigt mycket för min ekonomiska situation... Är studerande och ni vet säkert hur det är. Jag får studie- och bostadsstöd men det räcker inte långt. Har börjat ha stor ångest och tänker på pengar hela tiden. Lever ganska snålt, köper inget extra, utnyttjar studieförmånerna, köper nedsatta matvaror och lägger i frysen, köper inte dyr mat osv. (Jag måste ändå tillägga att jag ändå äter nyttigt och varierande kost) Nu har det gått så långt att jag knappt kan göra något som är "kul", dvs åka och hälsa på någon kompis eller familjen som bor i andra kommuner (bensin kostar, buss och tåg kostar). Går knappt ut på krogen längre även fast det är där man träffar sina jämnåriga för det mesta, går aldrig ut p A5 resteurang eller cafe även om jag ibland skulle vilja. Har funderat på att sluta gå på en arbiskurs som jag verkligen tycker om för det kostar också. Har tagit bort nästan alla nöjen för att de kostar mig pengar, dvs gymkortet rök, spotify rök och jag sa upp mitt tv-abonnemang... Såhär kan jag ju inte leva, utan nöjen! :( Jag kan tänka mig att jobba deltid för att må bättre ekonomiskt men har inte hittat något jobb pga att min finska inte är den bästa. Jag vet att min oro till viss mån är obefogad eftersom jag ju har tak över huvudet, får mat och vatten, kläder så jag klarar mig. Det finns ju faktiskt folk som svälter och fryser för att de inte har några hem. Men jag vaknar ändå med den där klumpen i magen varje dag och får ångest då jag ser att något fattas i kylskåpet :(

"Vår samarbetspartner Decibels Våga fråga (http://www.decibel.fi/vaga-fraga/) har skickat den här frågan till ungdomsportalen Ungdomsliv.fi - Nuortenelämä.fi. Våra experter och ungdomsinformatörer kommer att svara på din fråga. Svaret kommer att finnas här under din fråga så fort vi fått det. Både din fråga och svaret kommer att synas både här på Ungdomsliv.fi:s Frågor och på Decibels Våga fråga."

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Ja det kan vara kärvt med pengar då man studerar, men det är fint att du är så medeveten om din ekonomiska situation.  Uppfattar i din fråga att du vill ha lite råd med att få pengarna att räcka till och eventuellt lite tips hur man skulle kunna spara på utgifterna.  Att söka extra arbete är bra och speciellt nu före jul så kan det finnas sk rusningshjälps platser….det lönar sig att söka och inte bara kolla platser som är lediga utan du kan bra sända öppna ansökningar till olika arbetsgivare.

Du skriver att du köper nedsatta matvaror och fryser in osv bra ekonomiskt tänkande! Ett tips kunde också vara att har du kan dela dina mat kostnader med en kompis, eftersom stora förpackningar har ofta lägre kilopris än små förpackningar. Har man ett frys så kan man ju köpa tex köttprodukter i större förpackningar dela på det.

Att samåka är kul har du ngn som du kan samåka tillexempel hem om ni är flera så blir resan billigare. Bor du så att du kan åka tåg till hemorten löns det att hålla koll på olika erbjudanden , för vissa av dem är billigare än med studie rabatt.

Tycker nog att du kan unna dig lite nöjen , det är viktigt att ta hand om sig själv för att man ska orka studera och må bra . En arbiskurs är ju trevligt och du kan se det som en investering för att de kunskaperna är säkert bra att ha . En kväll på krogen behöver ju inte kosta skjortan , det beror ju på vad man köper i krogen. 

Jag tycker att du fixar fint din ekonomi och förstår också din oro . Finalndsvenska Marthorna har bra redskap  och tips för ekonomin, kolla in dem här http://martha.fi/svenska/ekonomi/vardagsfix/

 

Ha en bra höst och lycka till med studierna !

Tiina Palonen/ungdomsinformatör / www.reimari.info