Här hittar du frågor, kommentarer och svar som gäller Arbete och företagsamhet. Om du inte hittar svaret i dina frågor, kan du skicka din fråga genom Ställ egna frågor -knappen. Frågorna besvaras av ungdomsinformations- och rådgivnings handledare och olika sakkunniga. Din fråga besvaras inom fem arbetsdagar. Du kan lämna en fråga anonymt. Även andra läsare har möjlighet att lämna kommentarer på din fråga. Du kan också fråga privat, då syns inte frågan offentligt på spalten utan du får svar per e-post.

Jobb

Vad fins det fär jobb?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Va roligt att du funderar över jobb! Om man är 15 år och fullgjort sin läroplikt, dvs gått ut grundskolan, får man anställas i ett ordinarie arbetsförhållande ("vanligt" jobb, sommarjobb eller visstidsanställning). Kom ihåg att de alltid är bra att skriva ett arbetsavtal, så både arbetsgivaren och du har nerskrivit det som ni kommit överens om.

När man är under 18 år så får man inte arbeta med allt, vissa arbetsuppgifter är förbjudna. Här kan du läsa mer ingående om vad en ung arbetstagare får jobba med https://www.tyosuojelu.fi/web/sv/anstallningsforhallande/ung-arbetstagare .

Du kan kolla upp på sidan https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?lang=sv vad de finns för jobb där du bor. Många lediga jobb kommer inte ut via en annons, så jag skulle råda dig att gå och fråga runt till olika företag och butiker(t.ex. Citymarket, K-market, Prisma osv.) om de har något jobb ledigt. Ett till tips är att fråga runt av släktingar och vänners föräldrar om dom vet om något jobb som skulle passa dig.

De gäller att våga ta kontakt, gå och fråga direkt face to face eller ringa. Om det är något ställe som säger att de inte har något ledigt jobb för tillfälle så kan du meddela att dom gärna får höra av sig om de öppnas något i framtiden.

Lycka till!

Hälsningar Ida

Bok

Hej!
Jag skriver en del och är på god väg att få ett första färdigt manuskript. Funderade bara om ni vet något om publiceringsmöjligheterna i Finland/Sverige? Boken är skönlitteratur så det skulle ju vara ett förlag som tar emot sådant. Tänkte börja kolla en del själv i ett senare skede, men tänkte att jag kunde fråga er först om ni har några goda idéer.
Väldigt tacksam för svar och mycket varma hälsningar från Hobby Författaren!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!
Tack för din fråga !  Det finns många förlag i Finland  hittade en lista på finska förlag kolla länken
http://www.kirjasuora.fi/kustantajat-verkossa.html#kotimaiset_kustantajat_verkossa
I Sverige finns det också många förlag http://www.forlaggare.se/medlemsforlag
När du har valt till vilka förlag du sänder din manuskript kolla i vilket format de vill ha det samt vilka andra instruktioner de har!
Hoppas du hittar ett förlag som vill publicera din bok!

Ungdomsinformatör TiinaP

Löneanspråk/ ungdomsinformatör

Hej,
Jag undrar vad medellönen för ungdomsinformatörer är.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga.

Ungdomsinformatörer jobbar vanligtvis i kommunens tjänst som en del av ungdomsverksamhet. I kommunerna följer man AKTA, Allmänt kommunalt tjänst- och arbetskollektivavtal. I kommunerna lönesystemet bygger på uppgiftsrelaterad lön, individuellt tillägg, arbetserfarenhetstillägg och resultatbonus. I AKTA finns det bilaga 2 för personal som jobbar innom kultur- och fritidstjänster (innehåller ungdomsverksamhet).

Enligt bilaga 2 är grundlöner för personalen innon ungdomsarbete mellan 1716 - 2116 euro (år 2017) beroende hur krävande kommunen ser ungdomsinformatörens arbete. I bilaga 2 finns det fyra olika nivå: grundläggande serviceuppgifter (grundlön 1716 euro), yrkesuppgifter (grundlön 2016 euro) och krävande yrkesuppgifter (grundlön 2116 euro). Fjärde nivå är lednings- och chefuppgifter (grundlön 2216 euro). 

Beroende på arbetserfarenhet och hur länge man har i allmänhet varit i arbetslivet betalas individuellt tillägg och arbetserfarenhetstillägg.

Hoppas att du har nytta av detta information.

Mika - Ungdomsliv.fi

Jobba i USA

Hej!
Jag planerar på att doktorera inom ekonomi. Efter examen skulle jag mer än gärna dra iväg till USA för att jobba. Nu undrar jag vilka alternativ jag har, att få ett arbetsvisum är ju inte det lättaste i staterna.
Tror ni det är någorlunda lätt för mig med en sådan examen att bli välkomnad in i landet?

Tack på förhand för svar!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga. Dina planer låter jätte intressanta. Du har säkert redan sökt information om arbetsvisum osv. Det är svårt att säga om det blir lättare för dig med din examen. Det beror ju mycket på om du hittar jobb från USA. Du kan bekanta dig med olika visum ärenden på U.S Embassy in Finland webbplats. På Usa.gov-sidan Finns det också Jobs and umployment del, som kan vara till hjälp när du söker jobb fron USA. Usa.gov-sidan innehåller också mycket annat nyttigt information.

SAM - Suomi-Amerikka Yhdistysten liitto är en förening som kunde vara intresserande för dig. Har du bekanta dig med deras sommarjobb program.  ytterligare information on föreningen hittar du härifrån

Hälsningar, Mika - Ungdomsliv.fi

lagligt i jobbet?

Hejsan! Jag undrar lite över om min arbetsgivare har gjort olagligt arbetsavtal åt mig, det är en hel del jag är fundersam över.

Jag jobbar på ett privat företag inom social och hälsovårdsområdet och vet ej vilket kollektivavtal som arbetsgivaren "går efter"(man behöver väll alltid utgå från något kollektivavtal?).

-Är det lagligt att inte betala ut kvällsskiftstillägg och helgtillägg? min arbetsgivare sade bara att " vi tycker att då detta är ett privat företag och lönen är så bra så betalar vi inte ut sådana tillägg". Det står heller inte i avtalet om dessa tillägg.
-Jag får lön för varje "fakturerad timme", dock gör jag lite jobb som jag inte kan fakturera(ex. hämtar mat åt en klient och för nycklar till nästa arbetstagares jobbtur). Detta är väll inte ok?
-I sommar sa arbetsgivaren att jag kommer att jobba fyra veckor i sträck utan ledighet. Läste om detta i arbetstids lagen kap 6 paragraf 32 och 33 men förstod inte allt.. så vad exakt sägen lagen om detta?
-säger lagen något om då man under en arbetsdag kan jobba några timmar från morgonen och sedan har man "ledigt" några timmar under dagen för att sedan jobba nån timme under kvällen?
- Ska man i ett arbete ha en arbetsdag på 8h..? På mitt jobb har vi inte sagt hur länge man ska jobba på en dag, så vi har inte möjligt att alls få övertidstimmar, fast vi ibland måste jobba 10 h på en dag..

Vart kan jag vända mig om jag vill prata(face to face eller ev. skicka epost/meddelande) med en sakkunnig? kostar det i så fall?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för dina frågor. Det är alltid viktigt att känna till sina rättigheter och skyldigheter som gäller arbetslivet. Arbetslivet styrs i Finland av Arbetslagstiftningen. Den består dels av de normer som reglerar rättsförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, dvs. anställningsförhållandet (individuell arbetsrätt), och dels av kollektiv arbetsrätt. De viktigaste lagar som tillämpas i en enskild arbetstagares anställningsförhållande är arbetsavtalslagen, arbetstidslagen och semesterlagen. De viktigaste lagarna inom den kollektiva arbetsrätten är lagen om kollektivavtal och lagen om samarbete inom företag.

(källa: Arbetslagstiftning och arbetslivsrelationer i Finland / TEM)

Du undrar under vilket kollektivavtal din arbetsgivare följer. Det är kollektivavtalet för privata socialvården http://www.finlex.fi/data/tes/PT41Yksosalaruotsstmkielenk1202.pdf. Du hittar den via länken. Arbetstagaren har rätt till kvälls och natt ersättning enligt kollektivavtalet. Altså du har ju rätt till det!

Arbetstiden regleras i arbetstidslagen och den måste arbetsgivaren följa. Där framkommer bland annat hur länge man får arbeta etc. Du har väldigt många frågor gällande ditt arbetsavtal. Jag tycker att du ska ta kontakt med arbetskyddsförvaltningen. De har rådgivning per telefon, samtal debiteras lokalnätsavgiften (lna) när du ringer från ett fast nät eller mobilsamtalsavgiften. Via länken får du mera information: http://www.tyosuojelu.fi/web/sv/om-oss/arendenhantering/telefonradgivning

Ta kontakt med arbetsskyddsförvaltningen eller med din egen fackförening så får du personlig rådgivning angående ditt arbetsavtal bland annat!

Mvh Ungdomsinformatör/TiinaP

Baslektioner?

Hej!
Vem får ge baslektioner? Måste man ha gått nån musiklinje eller räcker 4-5 års erfarenhet?
Är det någon skillnad om man börjar lära ut privat, ska man t.ex. anmäla inkomsten till skatteverket?
Är det annars "fritt fram"?
Tack för svar!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!
Tack för din fråga ! I princip får vem som helst ge privat baslektioner. Du måste anmäla inkomsten till skatteverket .Det löns att kolla med skatteverket om hur du ska göra för att hitta den bästa beskattningslösningen för dig. Lycka till med undervisningen !

Ungdomsinformatör TiinaP / reimari.info

Höst och vinter jobb

Hej,jag skulle behöva tjäna lite pengar nu under hösten. När jag har läst på olika sidor står det att man kan jobba som tex barnvakt eller reklamutdelare, men hittar inga såna jobb i Vasatrakten. Så min fråga är om det finns jobb för ungdomar i vasatrakten under hösten, och isf vilka? Jag är 14 år.

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! I Vasa finns företaget Pasi Jakelu som delar ut reklam och de anställer 14 fyllda ungdomar till utdelare. Här är deras kontakt uppgifter: SSM Suomen Suoramainonta, Pasi-Jakelut Oy, Rinnakkaistie 31 A 6 , 65350 Vaasa. Tnf. 0400 758 958.  http://pasijakelut.fi/

Det lönar sig att höra med dem , de hade på hemsidan att de sökte folk. 

Det lönar sig att fråga från 4H föreningar i nejden vad de har för verksamhet som skulle gynna dina planer om arbete. I Vasa nejden finns Vaasa 4H-förening verksamhet på finska http://vaasa.4h.fi/ och Korsholms 4H-förening verksamhet på svenska http://korsholm.fs4h.fi/start/

Hoppas du har nytta av detta info!

Ha det gott!

Ungdomsinformatör /TiinaP /www.reimari.info

sommarjobb?

hej! varifrån i vasa kan man söka sommarjobb? sidor ?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga.

Om sommarjobb i Vasa hittar du ytterligare information från följande webbplatser:

Vasa stad sommarjobb meddelande: http://www.vaasa.fi/sv/meddelande/stadens-populara-sommarjobb-kan-sokas-i-februari
Vasa stad sommarjobb information och ansökningar: http://www.vaasa.fi/sv/node/6411/
Information om sommarjobbsedel 2016: http://www.vaasa.fi/sites/default/files/kesaduuniseteli_2016_1.pdf

Vasa stads sommararjobben är offentligt lediganslagna under tiden 1.2. – 29.2.2016. Det betyder att du ska ansöka sommarjobb senast 29.2.2016. Du kan bekanta med sommarjobb kalender (http://www.vaasa.fi/sites/default/files/kesatyontekijan_kalenteri_105x99.pdf) som ger en tydlig bild av tidtabellen som gäller Vasa stads sommarjobb.

Almän information om sommarjobb och arbete kan du läsa från Ungdomsliv.fi sidan (http://www.ungdomsliv.fi/levande-livet/arbete-och-företagsamhet) därifrån kan du få andra idéer varifrån du kunde ansöka om ett sommarjobb.

Hoppas att du hittar sommarjobb,

Mika - ungdomsliv.fi

Frågor om bokföring för egenföretagare

Jag hittar ingenstans att vända mig med mina frågor. Google ger mig bara svar från Sverige, och jag är inte säker på att vi har samma lagar och regler vad gäller bokföring.. Så hoppas ni kan svara på detta.

Jag har precis startat ett litet företag (egenföretagare) för två veckor sedan och har lite problem med bokföringen. Jag har anlitat en byrå som ska sköta allt, det första jag sa när jag kom dit var att jag vet ingenting och kan ingenting om bokföring, så dom får sköta allt det där. Men, den bokföraren jag fick sa att det enda jag behöver göra är att komma in med alla papper till dom i en gång om året. I Sverige finns massa regler om löpande bokföring o.s.v, har vi inget sånt här i landet? Jag gör ju ingenting just nu, bara samlar kopior av mina fakturor på hög och sparar en del av inkomsten till skatt och moms och sånt. Det känns som om nåt är riktigt fel där, inget registreras ju nånstans, det kan inte vara rätt det här. Hjälp! Jag vill inte hamna i trubbel bara för att bokföraren sa s= 3 d= 3 r! Kan ni hjälpa mig lite med vad exakt jag behöver göra?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga! Bokförning kan vara krångligt om man inget vet om det. Fint att du har vågat bli företagare, modigt gjort i detta ekonomiska läge. Det kan vara lite krångligt att hitta information på svenska om bokförning. Kolla detta länk om bokförnings nämndens allmänna råd, där finns massa med information om bokförningen som gäller i Finland. http://ktm.elinar.fi/ktm/fin/kirjanpi.nsf/0/5751787BB767F2D4C22578550043A962/$FILE/BFN%20metod%20nya%202011%20sv.pdf

Du skriver att din bokförare inte gav dig tillräckligt med information om bokförningen. Antar att du köper tjänsten, så du har nog rätt att få information om din bokförning eftersom du köper tjänsten. Kanske det löns att fråga lite runt av andra företagare vilka bokförningstjänster de använder och möjligen byta till en som betjänar dig bättre.

Bokförningen styrs av bokförningslagen i Finland, vilket definierar hur en bokförning skall se ut. Skatteverket har sina egna bestämmelser beroende på hurdant företaget är. Du kan bekanta dig med det på deras sidor.

Du undrar vad löpande bokförning betyder. Det betyder att man månatligt eller i realtid vet företagets ekonomiska läge (källa: Taloushallintoliitto). På Förenings resursens (http://www.foreningsresursen.fi) sidor finns information om bokförning bland annat begrepp och sådannt som du har nytta av på svenska, kolla gärna sidan!

Hoppas du fick lite vinkar och information om bokförningen!

Lycka till med företagandet !

Ungdomsinformatör TiinaP

Skattekort

Hej, jag trodde att jag skulle få 1000€ den här sommaren via sommarjobbet, men nu har det visat sig att det är mer än det. Då jag skaffade skattekortet lade jag bruttoinkomstens gräns till 1000€ eftersom jag trodde att jag bara skulle få det, har 0% i skatt för det. Om jag överstiger gränsen (som jag gör) så får jag en extra tilläggsprocent på skatten. Borde jag skaffa ett nytt skattekort eller betalar jag det där lilla extra tilläggsprocenten och så får jag skatteåterbäring på det? Eller hur funkar det egentligen? Min årslön är ju bara sommarjobbet också, som dessutom bara är lite mer än en månad.

"Vår samarbetspartner Decibel.fi har skickat den här frågan till Ungdomsliv.fi. Frågan och svaret kommer att synas både här och på Decibels Våga fråga -tjänsten."

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Tack för din fråga!  Fint att du är medveten om din ekonomi och håller reda på din beskattning. Du kan nog skaffa en ny skattekort om du vill. På skatteförvaltningens sida finns det också information om att du kan meddela till arbetsgivaren att de kan ta högre skatteprocent än den som du har på ditt skatte kort. Det står så här på skatteförvaltningens sida: ”Du behöver inget nytt skattekort för att höja procente . Du kan själv be din arbetsgivare eller annan utbetalare av inkomst att verkställa innehållningen enligt en högre skatteprocent”.

Det kan ju vara svårt att uppskatta själv sin skatteprocent som är rätt. Det kan hända att du har uppskattat för hög skatteprocent och då får du ju skatte återbärning i december följande år!

Du kan beställa skattekortet på nätet, eller på skattebyrån där du måste besöka personligen. Mera information om skatter och skattekort hittar du här: www.vero.fi/sv-FI/Personkunder/Skattekort

Ha en trevlig sommar !

Tiina P - Reimari.info

Sidor