Fördjupande skede /andra skede och ätstörning

Hejsan ! Jag fick körkortet i början av februari 2014 . Så måste ha andra skedet fixat tills februari 2016 . Men lider av en ätsörning. Och är inte i kör skick just nu. Är rädd att hamna in på sjukhus också . Så jag undrar ifall jag inte kan köra och ta andra skedet/ fördjupade skedet innan februari ,kommer jag måste ta om hela körkortet då ? Uppkörningen , teori provet o.s.v de där alla i bilskolan pratade om inte fick hända. Eller går de att få ett sjukintyg och att de skulle gälla då tills hälsan e i skick så man kan köra igen ?

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej!

Som du säger så skall andra skedet vara gjort senast två år efter att man fått sitt körkort. Andra skedets ändamål är att fördjupa förarskickligheten, och man tränar bl.a. på halkkörning och har körlektioner med en bilskolelärare.

Ett nytt kortvarigt körkort utan ny förarexamen kan beviljas på ansökan endast av något särskilt skäl, vilket du nu har eftersom du lider av en ätstörning och själv säger att du inte är i körskick. Du kan få förlängt kortvarigt körkort genom att ringa eller gå till polisstationen. Det förlängda körkorten kostar några tiotals euro, och den förlängda tiden kan variera beroende på orsaken varför man vill ha förlängt körkort. Det lönar sig också att visa upp sjukintyg. Du kunde också kontakta din bilskola och förklara din situation så kan de säkert också handleda dig vidare.

Hoppeligen får du hjälp med din sjukdom, om inte så sök hjälp! Det finns hjälp att fås, ta kontakt med läkare eller skolhälsovårdaren om du går i skola. I Vasa finns även både poliklinik och dagavdelning för personer som lider av ätstörning. Om du vill ha mer stöd så finns bl.a. ätstörningsförbundet i Finland (Syömishäiriöliitto), som t.ex. ordnar kamratgrupper för personer som lider av ätstörningar.

Lite länk tips:
https://www.poliisi.fi/korkort/korkort_som_berattigar_till_framforande_av_bil
http://www.trafi.fi/sv/vagtrafik/korkort_och_korratt/forarutbildning/bilskoleundervisning
http://www.syomishairioliitto.fi/svenska/index.html

Ta hand om dig!

Ungdomsinformatör Tiina P och studerande Ellen A