Förändrad situation på arbetsmarknaden pga viruset

Hej!

Jag har sedan flytten hemifrån då jag var 19 år hunnit avlägga en kandidatexamen från humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet, men förstod för ett par år sedan att det jag hade studerade (till lärare) ville jag inte heller bli. Jag har i hela mitt liv haft svårigheter med att hitta vad jag vill över huvudtaget jobba som i mitt liv, och då var jag duktig i skolan och gymnasiet, och jag har haft Aspergers sedan jag var liten, och senaste tiden haft press från mina föräldrar på att hitta min grej, och då hade jag förra året (2019) lyckats avlägga en yrkesexamen till hotellreceptionist och gått en kurs för att bli Helsingforsguide, eftersom jag hade alltid tyckt om att jobba inom turismen, men nu när virusläget är här, så har jag blivit permitterad från de två jobb jag haft (som kvällshjälp på Hotell Lilla Roberts och guide för kryssningsgästerna). Det var just sådant jag verkligen gillade att jobba som men nu är det borta och mitt liv är i spillror och jag är igen tillbaka hos mina föräldrar tillsvidare. En Sveaborgskurs jag gick blev också avbruten; det enda jag håller på med är en nybörjarkurs i estniska för tillfället. Jag vet inte hur jag ska gå vidare, hade redan ansökt i mars till Haga-Helia om att studera hotell- och restaurang eller turismbranchen vidare (jag kommer under inga omständigheter att tvinga på mig en magistersexamen från uni för att jag har hållit tillräckligt på med det förut). Finns det alls någonting jag kan göra nu? Jag har min Youtube-Kanal sedan 2009 och får inkomster via den, men dom inkomsterna har aldrig räckt till för att enbart kunna leva på i Helsingforsregionen, jag fyller 27 i november (och närmare 30), och jag är så orolig för vad som ska bli av mig; jag har redan misslyckats tillräckligt mycket förut med att hitta min grej och hitta jobb som skulle stimulera mig. Jag är både musikalisk och språkkunnig. Vad är situationen på arbetsmarknaden då, vilka jobb finns över huvudtaget där man kunde med mina kvalifikationer (och problem med att jag inte har så mycket kontakter tyvärr) så snart som möjligt kunna bli anställd och med tanke på virusläget inte heller är kontaktjobb, även om konkurrensen är stor, och jag vet att många andra söker samma jobb som jag. Jag har inte heller någonsin varit vidare intresserad av olika distansjobb och med marknadsföringsgrejer och liknande, nu då jag också inte haft lätt med att handskas med pengar. Jag tror inte att turismen kommer att försvinna, men de nästa två åren kommer konkurresen antagligen att stiga mera, beroende på virusläget, förstås. Tackar för svar!

Kommentera
Visa svar

Ungdomsliv.fi svarar

Hej och tack för din fråga. Väldigt många unga människor är i samma situation som du. Korona viruset har ändrat situation på arbetsmarknaden på många sätt. Det är verkligen synd när du har hitta den typ av jobb du gillar. Det som du kan göra med sommarjobb är att vänta om du eventuellt kommer tillbaka till arbetet när begränsningarna upphörs. Har du  registrerat dig som arbetslös arbetssökande? Du hittar ytterligare information på TE-tjänsters webbplats. Eftersom du har haft jobb och är nu arbteslös du har rätt till ersättning under vissa villkor.

Du fråga om det finns något som du kan göra nu. Jag hoppas att du får en plats att studera vid Haga-Helia. Svaren kommer ju snart. Fortsätt med din YouTube-kanal utan vidare. Även du skrev att de inkomster räcker inte till så är det ju åtminstone lite framåt. 

Jag tror att du skulle få bra stöd för dina reflektioner från Navigatorn (Ohjaamo på finska). De stöder i frågor som rör arbetsliv och utbildning. Du hittar ytterligare information om Navigatorn - Ohjaamo Helsinki på deras webbplats

Hoppas att du fick lite hjälp.

Har det så bra, Mika - Ungdomsliv.fi

Du verkar ha problem med självkänslan, vilket är ganska vanligt. Pröva läs en självhjälpbok eller gå och prata med en terapeut.