Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Att arbeta som 15-åring

Om du är 15 år gammal och har uppfyllt din skolplikt, har du möjlighet att söka jobb självständigt. Om du är 15 år gammal men har inte ännu uppfyllt din skolplikt, dvs. gått ut grundskolan, gäller samma regler för dig som för 14-åringar.

Arbetsavtal

Om du är 14 år gammal, får du själv säga upp och häva ditt arbetsavtal. Din vårdnadshavare har dock rätt att häva avtalet om det anses nödvändigt på grund av din uppfostran, hälsa eller utveckling.

Arbetsavtal ska alltid ingås skriftligt. Om du inte ingår ett skriftligt avtal, har du och din vårdnadshavare ändå rätt att be arbetsgivaren ge en skriftlig utredning om villkoren för anställningsförhållandet, ifall det inte är fråga om hushållsarbete som utförs under en dag i arbetsgivarens hem. Arbetsgivaren är skyldig att informera om villkoren i arbetsavtalet om arbetatagaren önskar det.

Arbetstid

Den regelbundna arbetstiden för en person som har fyllt 15 år får vara högst lika lång som den regelbundna arbetstiden för en som fyllt 18 år i samma arbete. Arbetstiden får vara högst 9 timmar per dygn eller 48 timmar per vecka.
Arbetstiden ska förläggas till tiden mellan kl. 8–22.

Vilotid

Du måste ges minst 12 timmars oavbruten vilotid per dygn. Om din arbetsdag slutar föregående kväll kl. 22, får du jobba tidigast kl. 10 följande dag. Du ska också ges minst 38 timmars oavbruten ledighet per vecka.

Om din arbetstid är över 4,5 timmer per dygn, har du rätt att ha 30 minuters rast under vilken du har rätt att gå från din arbetsplats.

Övertid

Utöver din ordinarie arbetstid får du utföra övertidsarbete högst 80 timmar per kalenderår.

Nödarbete

Den som har fyllt 15 år får hållas i nödarbete endast om det inte är möjligt att anlita 18 år fyllda personer för nödarbetet.

Källa: Finlex, Lag om unga arbetstagare 19.11.1993/998. 

 

TIPS PÅ ARBETE SOM LÄMPAR SIG FÖR 15-ÅRINGAR:

Den som har fyllt 15 år får söka jobb självständigt. Du kan söka arbete genom att kontakta affärerna direkt eller genom att söka lediga ställningar i olika sökmaskiner, t.ex.

MOL.fi
Jobben.fi
Uranus.fi
Lediga jobb inom Helsingfors stad
Monster.fi
Indeed.fi
Oikotie.fi

Bemanningsföretag är också ett alternativ för att hitta jobb och komma in på arbetsmarknaden. Kolla gärna listan över olika bemanningsföretag.
Många kommuner, samkommuner och församlingar anställer ungdomar om somrarna. Dessutom erbjuder olika företag sommarjobb. Mer information om hur man söker sommarjobb under fliken Sommarjobb på Ungdomsliv.fi.

Många av jobben som lämpar sig för en 14-åring är aktuella ännu när man fyllt 15 år och även efter det. Kom ihåg att kolla in våra tips för 14-åringar på adressen Ungdomsliv.fi!

Fickpengar kan man tjäna också på annat sätt än i lönearbete. I en artikel om hur man kan tjäna lite extra finns information om hur man kan tjäna sig en extra slant för till exempel inköp av kläder eller en ny telefon.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
ons, 08/03/2022 - 18:37
Hej!
Jag har precis fyllt 15 år och letar efter ett helgjobb för att tjäna lite extra pengar. Hur gör jag de och vart är det enkelt att söka då jag än inte fyllt 16?
mån, 06/06/2022 - 20:31
Hejsan jag fyllde precis 15 år och jag söker jobb men hittar inga eftersom jag är ung, vilka jobb skulle ni rekommendera och var hittar jag det?
ons, 06/08/2022 - 15:50
Hej! Tack för din kommentar. På den här sidan hittar du tips på arbete som lämpar sig för din ålder: www.ungdomsliv.fi/att-arbeta-som-14-åring

Du kan söka arbeten genom att kontakta affärerna direkt eller genom att söka lediga ställningar i olika sökmaskiner, t.ex. :
- Tyomarkkinatori.fi/sv
- Workpilots.fi/?lang=sv

Om du vill ha fler råd, rekommenderar jag att du skriver din fråga på den här sidan: www.ungdomsliv.fi/fraga

Med vänliga hälsningar, Riina | Ungdomsliv.fi
sön, 11/21/2021 - 20:46
HEJ!
jag är 15år gammal och går i Åk9 och undrar om jag kan jobba bara på jullovet 2021
kan jag bli anställd typ som sommar jobbare fast på jullovet.
Mvh Reyyan
tis, 11/23/2021 - 16:35
Hej! Tack för din kommentar. Du kan till exempel vara säsongsarbetare. Du kan arbeta högst hälften av skolans lovtider. Om ditt jullov varar i 2 veckor, kan du jobba 1 veckan.

Därför att du har inte ännu uppfyllt din skolplikt, dvs. gått ut grundskolan, gäller samma regler för dig som för 14-åringar. Läs mer: www.ungdomsliv.fi/att-arbeta-som-14-åring

mvh Riina | Ungdomsliv.fi
lör, 05/23/2020 - 13:00
jag är 15 år för jag jobba i min pappa salong som frisör när jag har fritid från skola.

mvh abu
fre, 05/08/2020 - 22:08
Hej!
Jag har nyss fyllt 15 år och vill börja jobba men jag går årskurs 8 och undra hur det kommer gå till.
tis, 05/19/2020 - 11:05
Hejsan Lili! Tack för din kommentar. Om du är 15 år gammal men har inte ännu uppfyllt din skolplikt, dvs. gått ut grundskolan, gäller samma regler för dig som för 14-åringar. Du kan läsa mer på denna sida: www.ungdomsliv.fi/att-arbeta-som-14-Åring

Med vänliga hälsningar, Riina
tors, 01/23/2020 - 11:50
Hej, jag undrar bara vad behöver man för att jobba på 15 år. Nåt arbetstillstånd? eller samordningsnummer från skatteverket? Kan jag få lite information?
fre, 01/31/2020 - 08:21
Hej. Arbetstillstånd behöver man inte men arbetsplats behöver du. Från skatteverket behöver man skattekort. Du hittar mycket med information från vårt webbplats: www.ungdomsliv.fi/tyo-ja-yrittajuus. Det tar lite tid att bekanta med allt information men det är många saker som gäller när man jobbar. Har det så bra. mvh, Mika

Sidor