Dessa tjänster runt om i Finland finns som stöd då du behöver information och vägledning:

Att arbeta som 14-åring

Om du har fyllt eller under samma kalenderår fyller 14 år, får du utföra lätt arbete som inte skadar hälsan, utvecklingen eller skolgången. Du kan arbeta

1) högst hälften av skolans lovtider. Om ditt sommarlov varar i 10 veckor, kan du jobba 5 veckor under sommaren. 

2) tillfälligt eller kortvarigt under skolgången.

Du har också möjlighet att uppträda eller arbeta tillfälligt som statist i konst- och kulturföreställningar och på andra motsvarande evenemang. 

Arbetsavtal

Om du är 14 år gammal, undertecknas arbetsavtalet av din vårdnadshavare. Du kan också själv ingå arbetsavtal om du har vårdnadshavarens samtycke till det. Din vårdnadshavare har rätt att häva arbetsavtalet om det anses nödvändigt på grund av din uppfostran, hälsa eller utveckling. 
Arbetsavtal ska alltid ingås skriftligt. Om du inte ingår ett skriftligt avtal, har du och din vårdnadshavare ändå rätt att be arbetsgivaren ge en skriftlig utredning om villkoren för anställningsförhållandet, ifall det inte är fråga om hushållsarbete som utförs under en dag i arbetsgivarens hem. Arbetsgivaren är skyldig att informera om villkoren i arbetsavtalet om arbetatagaren önskar det. 

Arbetstid

Under ett skolår får du arbeta sammanlagt 12 timmar i veckan. På skolfria dagar (t.ex. under helgerna) får du jobba högst 7 timmar per dag. Den totala längden på skoldagen och arbetstiden får dock inte överskrida 8 timmar. Om du med andra ord arbetar 2 timmar efter skoldagen, får din skoldag inte vara längre än högst 6 timmar.

Under skolornas lovtider får du arbeta högst sju timmar per dag och 35 timmar i veckan. 

Arbetstiden ska förläggas till tiden mellan kl. 8–20. Av vägande orsaker som beror på arbetsarrangemangen kan arbetstiden också förläggas mellan kl. 6–20.

Om du utför hushållsarbete i arbetsgivarens hem, får du arbeta fram till kl. 23, om det finns en särskild orsak till det. 

Vilotid
Du måste ges minst 14 timmars oavbruten vilotid per dygn. Om din arbetsdag slutar föregående kväll kl. 20, får du jobba tidigast kl. 10 följande dag. Du ska också ges minst 38 timmars oavbruten ledighet per vecka.
Om din arbetstid är över 4,5 timmer per dygn, har du rätt att ha 30 minuters rast under vilken du har rätt att gå från din arbetsplats.

Övertid och nödarbete

Unga under 15 år får inte hållas i övertidsarbete eller anlitas för nödarbete. 

Källa: Finlex, Lag om unga arbetstagare 19.11.1993/998. 

 

TIPS PÅ ARBETE SOM LÄMPAR SIG FÖR 14-ÅRINGAR:

Nedan finns några exempel på arbeten som man kan göra som 14-åring.

• Försäljning av förfriskningar, biljetter och liknande produkter vid tävlingar, på utställningar eller vid motsvarande tillställningar.

Ta reda på om lokala idrottsföreningar eller andra organisationer ordnar evenemang där det finns behov för t.ex. biljettförsäljare.

• Springbudsarbete samt utdelning av tidningar och reklam.

Kolla t.ex. webbsidan lisaduuni.fi för mer information om jobb med t.ex. utdelning av reklam och gratistidningar.

• Scenarbete och annat arbete i samband med konstnärliga, kulturella och liknande evenemang

Om du har ett band, kan du kontakta lokala arrangörer och försöka få ett gig i samband med t.ex. lokala evenemang. Före jul kan det också finnas en efterfrågan för föreställningar med stjärngossar och -tösar. Du kan också få synlighet till dig och ditt band genom att t.ex. lägga ut en annons i tidningen.

Om du gillar att uppträda och skådespela, kan du försöka komma med i film- eller reklaminspelningar till exempel genom castingtjänster:

Castingtjänst Filmona.fi
Klaffi Productions Facebook-sida
Ohjelma-avustajat rf:s Facebook-sida 
Salatut elämät-tv-serien söker assistenter på Facebook
Media-avustajat rf:s webbsida

• Skrivning, redigering, information och annat mediearbete

Hör dig för om det t.ex. i den lokala tidningen finns behov för en ung kolumnist. Det är också möjligt att öva skrivning, redigering och annat mediearbete i redaktioner som består av unga medarbetare. Ungdomsarbetarna kan säkert berätta om det finns en sådan redaktion på din ort.

• Plantering, plockning och hjälparbeten vid trädgårds- och jordbruksarbete samt utfodring av ofarliga husdjur

På många orter är det möjligt att få utföra denna typ av arbeten genom den lokala 4H-föreningen. Gå in på 4H-föreningens hemsida för mer information.

Du kan också kontakta vänner och släktingar och anmäla dig som frivillig bärplockare, hundrastare, trädgårdsarbetare, barnvakt osv.

• Biträdande arbeten som utförs i handelsrörelser såsom utställning av produkter och märkning av priser, sortering och förpackning av varor samt försäljningsarbete, dock inte arbete på kassor i självbetjäningsbutiker.
• Biträdande byråarbeten.
• Biträdande arbeten som utförs i inkvarterings- och förplägningsrörelser såsom arbeten i anslutning till dukning samt portionerings- och försäljningsarbeten.
• Mindre biträdande arbeten inom industrin vid vilka eller i närheten av vilka man inte hanterar ämnen eller utrustning som kan orsaka risk eller men för hälsan.
• Mottagning, sortering, hantering och utsändning av varor samt märknings- och räkningsarbete i lagerarbete och motsvarande.
• Vid renhållnings- och städningsarbete städning av lokaler, till exempel byråer, så att man i arbetet inte hanterar ämnen eller utrustning som kan orsaka risk eller men för hälsan.
• Andra lätta arbeten som med beaktande av arbetsmiljön, arbetets krav, av arbetet orsakat ansvar samt den fysiska och psykiska belastningen motsvarar ovan nämnda arbeten.

Du kan söka alla ovan nämnda arbeten genom att kontakta affärerna direkt eller genom att söka lediga ställningar i olika sökmaskiner:

MOL.fi
Jobben.fi
Uranus.fi
Lediga jobb inom Helsingfors stad
Monster.fi
Indeed.fi
Oikotie.fi

Kom ihåg att gå in på din egen hemstads webbsidor där det finns information om sommarjobb! Mer information om hur man söker sommarjobb under fliken Sommarjobb på Ungdomsliv.fi.

Fickpengar kan man tjäna också på annat sätt än i lönearbete. I en artikel om hur man kan tjäna lite extra finns information om hur man kan tjäna sig en extra slant för till exempel inköp av kläder eller en ny telefon.

Källa: Finlex, Social- och hälsovårdsministeriets förordning om en förteckning över exempel på lätta arbeten som är lämpliga för unga arbetstagare 25.4.2012/189. 

 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
tis, 01/04/2022 - 01:28
Hur skriver man sitt ansökan, vad är det viktigaste att ha med?
fre, 01/07/2022 - 15:23
Hej! Tack för din kommentar.
Du kan läsa om jobbsökning på denna sida:
www.ungdomsliv.fi/levande-livet/arbete-och-foretagsamhet/att-soka-jobb-1256
Mvh, Riina | Ungdomsliv.fi
fre, 09/16/2022 - 20:37
Hej är den här regeln i Finland
tis, 09/20/2022 - 10:55
Hej! Vilken regel menar du?
MVH Riina | Ungdomsliv.fi
ons, 04/28/2021 - 15:14
Hej!
Var kan man få svar på om man får arbeta som diskplockare på en restaurang som serverar alkohol? då man är 15år och följer villkoren för en 14åring.
tors, 04/29/2021 - 09:06
Hej! 14-15-åringar kan arbeta som diskplockare på en restaurang som serverar alkohol. Lycka till med att hitta ett jobb!
mvh Riina | Ungdomsliv.fi
sön, 01/17/2021 - 21:44
hej
lör, 12/12/2020 - 11:18
hfgghkjghjhkj,juhjvkvjfbjhgyrxhgkjhfiukhygcvnmh
tors, 06/04/2020 - 22:11
Ge mig ett jobb.
tis, 04/20/2021 - 10:13
nej.

Sidor